Ga je binnenkort naar Brazilië, dan mag je deze typisch Braziliaanse gerechten niet missen. Wij zetten al onze favorieten voor je op een rijtje.
Inhoud
7x typisch Braziliaanse gerechten voor je op een rijtje!
Tapioca
Waar je je ook in Brazilië bevindt, een Tapioca zul je altijd op de menukaart vinden. Maar wat is het nu eigenlijk? Een Tapioca is een soort plat brood dat lijkt op een dunne pannenkoek gemaakt van een gedroogde cassavewortel. Hoewel ze vrij smaakloos zijn, kun je er met de juiste toppings toch nog een lekkere lichte lunch van maken. Ze worden namelijk met van alles geserveerd. Wij aten een Tapioca met pesto, tomaat en mozzarella.
Pão de Quijo
Pão de Queijo, de typisch Braziliaanse kaasballen die je op elke hoek van de straat tegenkomt. Waar wij Hollanders een koekje bij de koffie nemen, eten zij hier liever een pão de queijo bij de koffie. En ik moet zeggen, dat is helemaal niet verkeerd! Een pão de queijo is van binnen heerlijk zacht van smaak. Het wordt gemaakt van cassavemeel, olijfolie, melk en kaas. Maar in elke plaats waar wij zijn geweest, waren er gelukkig ook vegan opties!
Tip: maak een zelfgemaakte pompoenspread en dip de pão de queijo in de dip! Wij hadden deze combinatie bij toevallig ontdekt en het is echt super lekker!
Açai
Als je ons een beetje hebt gevolgd tijdens onze tijd in Brazilië, heb je ons vast en zeker een keer een Açai bowl zien eten. Wij hebben deze gezonde bes in de vorm van een smoothiebowl in Nederland al uitgetest, maar konden in Brazilië, waar de gezonde bes oorspronkelijk vandaan komt, natuurlijk niet achterblijven!
Açai is een donkerpaarse bes met het uiterlijk van een druif, de bes bestaat maar liefst voor 80% uit pit. De açaibes zit van nature vol met vitamines en minderalen en bevat onder andere vitamine B1, B2, B3, vitamine C, fosfor, calcium, kalium, vezels, proteïnen, omega 3, 6 en 9. Wanneer je een Açai eet, krijgt je immuunsysteem een flinke boost door de vele antioxidanten en de fysosterolen die de bes bevat. Is dat niet genoeg reden om bijna iedere dag een Açai bowl te eten?
Helaas werden er in Brazilië veel gezoete en gesuikerde bowls aangeboden waarbij je mondhoeken van de zoetigheid samentrokken. Maar gelukkig hadden wij een favoriet tentje gevonden waarbij we (bijna) dagelijks van een Açai zero konden genieten. Daarnaast konden we de toppings zelf uitkiezen. De meeste Açai bowls zul je vinden met granola en fruit, maar het viel ons op dat Brazilianen er ook maar al te graag een berg eiwitpoeder of melkpoeder doorheen doen. Wij gingen toch liever voor de frisse, fruitige bowl met granola!
Maté
Pas na vier weken viel het ons op dat Brazilianen maar al te graag Maté drinken. Het is een typisch Braziliaans drankje die ook in omringende landen als Paraguay, Chili, Bolivia, Uruguay en Argentinië worden gedronken. Maté is een soort kruidengoedje van jonge bladeren en knoppen van de matéplant. De bladeren worden gedroogd bij open vuur en krijgen daardoor een lichte rokerige smaak. Vervolgens worden de blaadjes gekneusd en als een soort thee gebruikt.
Maté werkt opwekkend door de cafeïne die erin zit, maar vooral ook door de aanwezigheid van andere xanthines. De drank wordt gedronken in een speciale mop gemaakt van een kalebas.
Het grappige is dat toen wij dit drankje hadden ontdekt en langs het meer in Florianopolis liepen, wij het ineens overál zagen. Je zag Brazilianen zelfs met grote theekannen op pad gaan om altijd een Maté thee op zak te hebben. Ook tijdens ons bezoek van de Iguacu Watervallen waren tassen gevuld met theekannen heet water.
Paçoca
Paçoca is een populaire Brazilian snack die wij bij toeval tegenkwamen in een koffietentje. Wij zijn beiden namelijk gek op de peanutbutter cups van Stach, maar konden in Florianopolis niet echt goede pindakaassnacks vinden, laat staan gewoon een pot pindakaas. Totdat wij tijdens een roadtrip een Acai bowl aan het afrekenen waren en er een soort pinda/noot blokjes met verschillende smaken op de toonbank als kassakoopje werden aangeboden. Deze moesten we uittesten! En dit was echt HEMELS! Wanneer je ze uit de verpakking haalt, verkruimelen ze al bijna in je hand, maar doordat er verschillende smaken zijn toegevoegd (denk aan orange of pistache), is dit echt één van de lekkerste snacks die wij hier hebben gehad! Onze favoriet was toch wel deze 100% Natural Pasoka en was vooral in de biologische winkels te koop.
Brigadeiros
Wanneer je over een échte Braziliaanse klassieker spreekt, dan heb je het toch wel over de Brigadeiro. Wie dacht dat je hagelslag alleen in Nederland kunt vinden, heeft het helemaal mis, want de Brazilianen hebben hier hun eigen lekkernij mee gemaakt! Een Brigadeiro is gemaakt van gecondenseerde melk en cacao en je rolt ze door de hagelslag.
Als echte chocoladefans konden wij deze dan ook niet weerstaan. Tijdens een roadtrip over het eiland Florianopolis maakte wij een tussenstop bij Amoriko Brigadeiros om een koffie te drinken én natuurlijk een aantal brigadeiros te testen. Amoriko staat namelijk bekend om de lekkerste Brigadeiros en de keuze is werkelijk reuze! Je had er wel 25 verschillende smaken en het kiezen werd ons dan ook erg lastig gemaakt. Gelukkig waren wij met een grote groep en konden we van elkaar hapjes proeven.
De ene werd gemaakt van pure chocolade, de andere van melk of witte chocolade. Allemaal waren zij weer door verschillende toppings gerold. Denk hierbij aan pistachenoten, cashewnoten, hagelslag, gekleurde vlokken etc. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er!
Dit waren 7x typisch Braziliaanse gerechten! Ga jij binnenkort naar Brazilië? Breng dan ook een bezoekje aan het schiereiland Florianopolis waar je overal kunt genieten van deze typisch Braziliaanse gerechten en ben je toch in de buurt, vergeet dan ook niet een bezoekje te brengen aan de Iguaza Watervallen!
Tours en activiteiten in Brazilië
Op zoek naar nog meer inspiratie voor de Braziliaanse keuken? Dit zijn onze 3 favoriete Braziliaanse kookboeken:
Liefs,
Chantal
Hi! Mijn naam is Chantal en ik ben gek op eten, reizen, schrijven, dromen én het leven, in willekeurige volgorde. Maar het allerliefste deel ik al mijn favoriete hotspots, mijn wilde reisverhalen, mijn grote dromen en al mijn hersenspinsels met iedereen om mij heen. Dit is dan ook precies wat ik met mijn eigen bedrijf samen met Naomi op Inspiratiehonk doe. Hier op Eat Live Travel heb ik het geluk om mijn reisverhalen en hofspotjes met jullie te delen! Momenteel ben ik met Naomi op reis, maar in april zal ik weer in Nederland zijn!
Trees Pouwelsen zegt
Ik ben zelf in Brazilië geboren in Nova Friburgo,
daar heb ik negen jaar gewoond.
Robin en Naomi zegt
Wat leuk!