Wat zijn nu de leukste boeken van januari? Ook deze maand heb ik weer leuke boeken ontvangen over voeding, maar ook over andere interessante boeken met onderwerpen die stof tot nadenken geven op een luchtige en laagdrempelige manier. Van een goed boek kunnen wij geen genoeg krijgen! Boeken voeden je geest, verruimen je blik en geven stof naar meer. Wij hebben altijd honger naar een goed boek. Hier vind je mijn lievelings boeken van januari!
Inhoud
Soul Kitchen
Wat een prachtig dik kookboek is het! In het kookboek Soul Kitchen van de Belgische Kim Vercoutere en Tine Tomme staan plantaardige en suikervrije recepten. Beiden koken ze het liefst met biologische ingrediënten die zo vers en lokaal mogelijk zijn. Eenvoudig, vegan en gezond koken is hun motto! De recepten in hun basiskookboek zijn geïnspireerd door hun visie, maar je leert ook meer over de producten die ze gebruiken. Wat heel fijn aan dit kookboek is, is dat de recepten zijn geordend op seizoen. Hierdoor kun je al snel je eigen ecologische voetstap verkleinen door zelf ook met ingrediënten uit het seizoen te koken. Daarnaast maken ze ook gebruik van interessante ingrediënten en dat levert inspirerende recepten op. Nieuwsgierig dat ik was heb ik meteen de aardpeersoep uit Soul Kitchen gemaakt. Lekker en smaakvol!
Aardpeersoep
NODIG:
- 1 liter water + snufje zeezout
- 3 aardperen, in blokjes
- 1 aardappel, in blokjes
- 1 theelepel groentebouillon
- 1 theelepel gedroogde of verse tijm
- Wit van prei, in schijfjes
- Groen van prei, fijngesnipperd
HOE:
- Breng het gezouten water aan de kook met de aardpeer, de bouillon en de tijm.
- Voeg na 10 minuten het preiwit toe en laat nog 5 minuten koken.
- Proef en kruid bij naar smaak.
- Garneer de soep met het groen van de prei.
Kortom een mooi vormgegeven kookboek vol smaakvolle plantaardige recepten!
Culinaire Cosmetica
Aangezien je huid je grootste orgaan is en alles wat je erop smeert ook wordt opgenomen, gebruik ik het liefst zo natuurlijk mogelijke verzorgingsproducten. In het boek Culinaire Cosmetica, recepten voor huid & haar vind je recepten om verzorgingsproducten te maken van natuurlijke ingrediënten en ik ben fan! Recepten die je op huid kunt smeren en die je in principe óók op kunt eten.
Het is een klein en praktisch boek van Susette Brabander (alias Crêpe Susette) waarin er veel achtergrondinformatie staat over de producten en ingrediënten die je nodig hebt. Maar het gaat natuurlijk om de recepten! In het boek staan verschillende recepten voor het maken van je eigen verzorgingsproducten variërend van 1 ingrediënt tot recepten met meerdere ingrediënten. Veel van de ingrediënten heb je vast in huis, maar voor bepaalde ingrediënten is er een lijstje achterin het boek met de leveranciers. Handig! Culinaire Cosmetica is een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in natuurlijke huidverzorging.
Hieronder één van mijn favo recepten voor een rijst-gezichtsmasker uit het boek.
Rijst-gezichtsmasker
Rijst bevat antioxidanten die het proces van veroudering van de huid vertragen. Het masker en het kookwater van de rijst maken je huid, zacht, gehydrateerd en stralend!
NODIG:
- 3 eetlepels rijst (bijvoorbeeld sushirijst, biologisch)
- 1 á twee eetlepels warme amandelmelk
- 1 eetlepel honing (rauw, biologisch)
- pan en zeef
- vijzel
HOE:
- Kook de rijst, totdat de rijst goed zacht is. Giet de rijst af en bewaar het kookwater (dit kun je gebruiken als gezichtsreiniger)
- maal de rijst zachtjes met een vijzel fijn en voeg de warme amandelmelk en de honing toe. Meng de ingredienten totdat het een gebonden substantie is geworden.
- Maak je gezicht schoon. Verwarm je huid met een vochtige, warme handdoek. Breng het masker aan met je vingers. Laat het gebied rond e ogen vrij. Laat het 20 minuten intrekken.
- Spoel je gezicht met het afgekoelde kookwater en daarna met lauwwarm water. Dep wat rozenwater op je gezicht
Houdbaarheid: direct en eenmalig gebruik.
Medical Medium
Via instagram kwam ik toevallig op de Instagram-pagina van Medical Medium. Deze auteur heeft wereldwijd al 10.000 mensen geholpen bij de genezing van verschillende aandoeningen. In het boek Medical Medium deelt hij zijn kennis over verschillende ziekten en aandoeningen en over het genezen van deze aandoening met de kracht van natuurlijke voeding en leefstijl. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan het herstellen van je geest en ziel door bijvoorbeeld meditatie. In het boek leer je meer over waar bepaalde klachten vandaan komen en wat je er aan kunt doen. Wat zo bijzonder is, is dat door middel van integratie van bepaalde voedingsmiddelen de klachten kunnen worden verminderd of verholpen. Precies de manier hoe wij kijken naar ons lichaam: als een holistisch geheel. Mocht je last hebben van een bepaalde aandoening of klacht, zoek het eens op in Medical Medium en kijk wat het boek voor jou kan betekenen!
Sapiens
Nog zo’n boek die ik erg graag wilde lezen: Sapiens! Wist je dat er vroeger wel zes verschillende menssoorten waren? En wij, de Homo Sapiens, alleen zijn overgebleven? Zoveel vragen, eindelijk antwoorden! Het is fascinerend om te lezen wat er zich allemaal in onze geschiedenis heeft afgespeeld. Hoe wij als verhalenvertellers in staat zijn om de wereld te domineren. Yuval Noah Harari neemt je mee op een tijdreis van jagers & verzamelaars tot de hedendaagse mens met hun gewoontes en gebruiken. Leer meer over taal, schrift, godsdienst en cultuur. Wat interessant is om te zien is ondanks de ontwikkeling van culturen en tijdperken we de oermens nog steeds niet ontgroeid zijn! Totaal geen saaie, taaie stof, maar een levendig verhaald dat je aanzet tot nadenken. Een echte aanrader!
Liefs Robin
Photo by Thought Catalog on Unsplash
Geef een reactie