De afgelopen weken ben ik gaan experimenteren om dé perfecte Nootvrije Vegan Tiramisu te maken. Robin was mijn proefpersoon en dit is het resultaat geworden.
In veel Vegan varianten zit amandelmeel en wordt de mascarpone laag van cashewnoten gemaakt. Ik wilde een tiramisu maken die je als cake kunt serveren en niet in een glas. Het was dus belangrijk dat deze lekkernij stijf kon worden. De mascarpone wordt in dit recept gemaakt van Tofu en (kokos) slagroom. Deze combinatie zorgt er voor dat je het echte tiramisu gevoel krijgt. Het amandelmeel heb ik vervangen door kokosmeel en kosrasp zodat het nog steeds dezelfde bite heeft als bij amandelmeel. Wij gebruiken het biologische kokosmeel van Leev van de Natuurgroothandel wat een goede bron van vezels is en daarnaast geen gluten. In de producten van Leev zitten geen kunstmatige kleurstoffen, aroma’s en conserveringsmiddelen. Het meel wordt gemalen met ambachtelijke molenstenen waardoor vitamines en mineralen in het meel beter bewaard worden.
Inhoud
Tofu:
Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk, is 100 % plantaardig en een bron van eiwitten. Verder bevat het verschillende vitamines (A, B1,B2,B3,B5), mineralen als; magnesium, calcium en ijzer. Doordat ik een tiramisu wilde maken die stijf kon worden ben ik tofu gaan gebruiken en een leuke bijkomstigheid is dat het ook allemaal gezonde voedingsstoffen bevat.
VEGAN TIRAMISU
Duur: 15-30 minuten
Voorbereidingstijd: 12 uur om de kokosmelk (als je die gebruikt) op te laten stijven achter in de koelkast.
Wachttijd: 2 tot 3 uur of als je langer de tijd hebt een nacht
NODIG (2 PORTIES):
- 2 vierkante bakjes met de afmetingen: 9 bij 9 cm of 2 ronde bakjes met een diameter van ongeveer 9 cm
- bakpapier/vershoudfolie
- blender/ keukenmachine
- slagroom opklopper
- klein zeefje
In dit recept kun je of Kokosslagroom van kokosmelk gebruiken OF een pakje op te kloppen plantaardige slagroom van alpro (verkrijgbaar bij grote Jumbo’s en Albert Heijns, te vinden in de koeling bij al het andere zuivel) of van Natumi (verkrijgbaar bij Ekoplaza bij de houdbare plantaardige melk).
KOKOS SLAGROOM:
- blikje kokosmelk (ik gebruik een blikje van Fair Trade Original Biologische kokosmelk 270 ml)
- 1 eetlepel dadelstroop
- mespuntje vanille poeder (ongezoet)
- 1/2 theelepel kaneel
OP TE KLOPPEN SLAGROOM:
- 45 ml slagroom
- 1/2 theelepel kaneel
BODEM:
- 25 gram dadels
- 25 gram boekweitmeel
- 40 ml koffie
MIDDELSTE LAAG:
- 25 gram dadels
- 12,5 gram kokosrasp
- 12,5 gram kokosmeel
- 1/2 theelepel vanille poeder ongezoet
- 1/2 eetlepel cacao
- 35 ml koffie
ROOM LAAG:
- 100 gram tofu
- 3 eetlepels dadelstroop
- 4 eetlepels slagroom (Gemaakt van de kokosmelk of van de plantaardige op te kloppen slagroom, net wat je voorkeur heeft)
- 1 theelepel vanille poeder ongezoet
- 1/2 eetlepel plantaardige melk
- een mespuntje koffie poeder
TOPPING:
- Cacao poeder
HOE:
KOKOS SLAGROOM:
- Het is belangrijk dat de kokosmelk na aankoop achterin de koelkast wordt gezet en daar het liefst minimaal 12 uur blijft staan zonder het te schudden. Door het een tijd achterin de koelkast te laten staan (Daar is het het koudst) scheidt de room zich van het water. Daarom is het ook belangrijk om na plaatsing in de koelkast het blikje niet te schudden . Ik koop altijd Kokosmelk van Fair Trade original biologische kokosmelk 270 ml omdat ik hier goed slagroom van kan maken.
- Na deze 12 uur pak je het blikje uit de koelkast, maak je het voorzichtig open en schep je met een lepel het room er uit, in een mengkom of mengbeker. Probeer zo min mogelijk van het water mee te scheppen.
- Klop nu de room op tot slagroom.
- Voeg de dadelstroop, kaneel en vanille poeder toe en klop het nog een keer op.
- Zet de slagroom in de koelkast, hierdoor wordt het nog stijver.
- Voor dit recept heb je maar 4 eetlepels nodig van het slagroom. Wat over is blijft ongeveer een week goed in de koelkast en kun je voor iets anders gebruiken.
OP TE KLOPPEN SLAGROOM:
- Klop de slagroom voor ongeveer 2 minuten op tot het stijf is. Voeg de kaneel toe en klop nog een keer op.
- Zet de slagroom apart.
BODEM:
- Bekleed 2 (vierkante) bakjes met bakpapier/plastic folie. Zorg er voor dat er wat rest bakpapier uit de bakjes steekt. Hier kun je het geheel makkelijk aan optillen als je de tiramisu wil serveren.
- Doe de dadels, boekweitmeel en koffie in de blender/ keukenmachine en blend tot een deeg.
- Verdeel de bodem over 2 bakjes en zet ze in de koelkast.
MIDDELSTE LAAG:
- Blend de dadels, kokosmeel, kokosrasp, vanille poeder, cacao en koffie in de blender/keukenmachine.
- Maak van het geheel 2 evengrote balletjes en leg dit op een nieuw vel bakpapier op je aanrecht/ snijplank.
- Maak met een lepel/ deegroller of iets anders 2 nieuwe bodems die de afmetingen hebben van het bakje. Dit wordt later de middelste laag van de tiramisu.
- Leg de 2 bodems met bakpapier in de vriezer.
ROOM LAAG:
- Blend de tofu, dadelstroop, vanille poeder, koffie, plantaardige melk.
- Schep 2 eetlepels slagroom die je eerder gemaakt hebt door de room laag en blend nog een keer.
- Haal de bakjes uit de koelkast en verdeel de helft van de roomlaag over de 2 bakjes. (De andere helft van het room wordt gebruikt voor de bovenste laag).
ASSEMBLEREN:
- Haal nu de middelste laag uit de vriezer en doe dit op de roomlaag.
- Schep nu nog 2 eetlepels kokosslagroom door de overige helft kokosroom en verdeel het geheel over de 2 bakjes.
- Zet de 2 bakjes in de koelkast en laat het 2 tot 3 uur daar staan en als je meer tijd hebt een nacht.
TOPPING:
- Haal de bakjes uit de koelkast. Til het geheel op uit de bakjes door aan het uitstekende bakpapier/ vershoudfolie vast te houden. Verwijder het bakpapier/plastic folie en serveer de tiramisu op een bordje.
- Met een zeefje strooi je wat cacao over de bovenste laag van de tiramisu.
Tip: Als je de tiramisu voor 4 personen maakt kun je 4 bakjes gebruiken of een groter bakje gebruiken en dan later bij het serveren het in 4 stukken snijden.
Meer van mijn recepten:
- Vegan notenvrije speculaas cheesecakejes
- Vegan snack balletjes
- Vegan quiche met asperges en doperwten
- Smoothiebowl met pompoen
- Vegan chocolade mousse
- Vegan Peanutbutter Chocolate Mouse
Liefs, Simone
Mijn naam is Simone (26 jaar) en ik ben het huisgenootje van Robin en ook een gastblogger. Robin en ik wonen sinds deze zomer samen en we staan graag samen in de keuken. 2 jaar geleden begon ik met veganistisch eten. Eerst binnenshuis en na het zien van de documentaire Cowspiracy ben ik in één keer helemaal vegan gaan eten. Ik studeer Product Design en woon in Amsterdam. Verder houd ik van toneelspelen, sporten, dansen en reizen.
Geef een reactie