Vegan cheesecake wordt vaak gemaakt van cashewnoten. Aangezien Robin dat niet kan eten vanwege haar allergie ben ik mij gaan verdiepen in vegan alternatieven om cheesecake te maken. Het resultaat is in dit recept terug te vinden. Met noten wordt een gerecht vaak snel machtig en deze vegan nootvrije speculaas cheesecakejes behouden door het gebruik van agar agar en kokosyoghurt een luchtiger karakter. Ik hou erg van warme kruiden als kaneel en deze cheesecake is dus heerlijk in deze wintermaanden. Al eerder maakte ik deze notenvrije chocoladetaart. Ook heel leuk om met de aankomende feestdagen te maken. Dit recept is voor 2 personen, maar is makkelijk te verdubbelen naar 4 personen.
Inhoud
AGAR AGAR
Agar Agar is een natuurlijk bindmiddel dat er voor zorgt dat de ingrediënten van de cheesecakeajes met elkaar binden. Agar Agar is een smaak en reukloze stof die uit verschillende roodwieren gewonnen wordt. Het is verkrijgbaar in poeder en flakevorm. Ik heb de poedervorm gebruikt en gekocht bij de Ekoplaza. Er is maar een kleine hoeveelheid nodig om het geheel te laten binden, dus je kunt lang doen met één zakje. Agar Agar is de veganistische variant van gelatine en de bindkracht is ook nog eens een stuk sterker.
VEGAN NOOTVRIJE SPECULAAS CHEESECAKEJES
Duur: 15- 30 minuten
Wacht tijd: 3 uur tot een nacht.
NODIG ( voor 2 Personen):
- Bakpapier
- Ronde bakjes met een diameter van 9 cm (andere formaten kunnen ook)
- Blender/ Keukenmachine
VOOR DE BODEM:
- 33 gram havermout
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels gesmolten kokosolie
- 50 gram dadels
VOOR DE KARAMELSAUS:
- 2 dadels
- 20 gram water
VOOR DE SPECULAAS CHEESECAKE:
- 1 gram agar agar
- 50 mililiter water
- 125 gram kokosyoghurt ongezoet of plantaardige kwark
- 1 dadel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 2 theelepels agave syroop
VOOR DE TOPPING:
- Speculoos laagje (ik gebruikte speculoos van Bio today omdat daar geen geraffineerde suiker aan toegevoegd wordt)
- 1 theelepel (rauwe) cacao poeder
- 1 theelepel gesmolten kokosolie
- 3 theelepels Dadelstroop
- Kaneel
- Kokosvlokken
HOE:
BODEM:
- Week de dadels 10 minuten in lauwwarm water om ze zacht te maken.
- Spoel het water weg en mix de dadels en de andere ingrediënten van de bodem in de blender/ keukenmachine.
- Kneed een bal van het deeg en verdeel het in 2 balletjes.
- Leg bakpapier in de 2 ronde bakjes en doe de bodem in de bakjes. Druk het aan en zorg er voor dat het overal even dik is. De randen hoeven niet gedaan worden.
- Zet de 2 bakjes in de vriezer.
KARAMELSAUS:
- Blend de ingrediënten tot een karamel substantie. Smeer dit op de bodem en zet dit weer terug in de vriezer.
SPECULAAS CHEESECAKE:
- Kook de agar agar samen met het 50 ml water in een pannetje. Zorg er voor dat de agar agar goed verdeeld is met het water. Als het kookt laat het ongeveer 2 minuten koken.
- Roer hierna de kokosyoghurt door. Roer goed zodat de substantie goed verdeeld is. Breng het pannetje weer even aan de kook.
- Mix nu de substantie samen met de andere ingrediënten op hoge snelheid voor ongeveer 5 minuten in de blender/keukenmachine.
- Verdeel het over de 2 bakjes en laat het opstijven in de koelkast voor 3 uur of een nacht als je meer tijd hebt.
TOPPING:
- Smeer wat speculoos over de opgestijfde speculaas cheesecake laag.
- Mix daarna de gesmolten kokosolie, het cacao poeder en dadelstroop tot een sausje en giet over je creatie heen.
- Versier de vegan nootvrije speculaas cheesecakejes met wat kokosvlokken en kaneel.
Liefs, Simone
Mijn naam is Simone (26 jaar) en ik ben het huisgenootje van Robin en ook een gastblogger. Robin en ik wonen sinds deze zomer samen en we staan graag samen in de keuken. 2 jaar geleden begon ik met veganistisch eten. Eerst binnenshuis en na het zien van de documentaire Cowspiracy ben ik in één keer helemaal vegan gaan eten. Ik studeer Product Design en woon in Amsterdam. Verder houd ik van toneelspelen, sporten, dansen en reizen.
Ellen zegt
Heel erg lang na dato, maar wat wordt ik blij van dit soort gerechtjes! Ik heb altijd een notenallergie gehad, geen probleem, maar sinds kort zijn daar ook melkeiwit en kippeneiwit én soja (gly m4) bijgekomen.. en ik ben dol op baksels en vooral cheesecake is ook favoriet hier thuis. Ik maak t met plezier, maar zelf eens iets kunnen proeven zou ook weer heerlijk zijn.. ik ga m uitproberen, dank!! Het water loopt me al in de mond ☺️
Liefs,
Ellen
Robin en Naomi zegt
Hoi Ellen, och wat kamp je met veel allergieën! Ik heb ook een notenallergie en als je veganistisch eet is dat soms lastig. Op onze blog hebben we dus veel notenvrij én vegan recepten, dus neem vooral een kijkje! Mocht er iets van soja gebruikt worden, kun je dit wellicht ook vervangen door een andere plantaardige optie. Laat je weten of het recept je bevalt? Liefs, Robin