Eat Live Travel

Eat well, live happily and travel often

  • Home
  • Recepten
    • Kerst & Oud en Nieuw
    • Ontbijt
    • Soep
    • Salades
    • Lunch
    • Diner
      • Vega
      • Vegan
      • Vis
    • Bijgerechten
    • Sauzen, dips & dressings
    • Bij de borrel
    • Smoothie & Drinks
    • Gezond tussendoortje
    • Guilty Pleasures
    • Toetjes
    • Vegan en notenvrij bakken
    • INSPIRATIE: 5x
    • Paasrecepten
  • Food&More
    • Facts
    • Photodiary
    • Reviews
      • Boeken
      • Producten
  • Life
    • Beauty
    • Body
    • Duurzaamheid
    • Home
    • HOND
    • Hormonen
    • Mind
    • Yoga
  • Hotspots
    • Vakantiehuisje in Nederland
    • Alkmaar
    • Almere
    • Alphen a/d Rijn
    • Amsterdam
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
      • Burgers
      • Vega(n)
      • Terassen
      • Italiaans
      • Poké Bowl
      • Rooftops
      • Shared Dining
    • Arnhem
    • Den Haag
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
    • Deventer
    • Eindhoven
    • Enschede
    • Haarlem
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
    • Hoofddorp
    • Leiden
    • Utrecht
      • Burgers
    • Rotterdam
    • Scheveningen
    • Waddeneilanden
    • Zaandam
    • Zwolle
  • Travel
    • Reistips
    • Argentinië
    • Australië
    • Brazilië
    • Costa Rica
    • Denemarken
    • Duitsland
    • de Filipijnen
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
    • Indonesië
      • Bali
      • Java
    • Ierland
    • Italië
    • Mexico
    • Nederland
    • Peru
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje
      • Canarische eilanden
      • Ibiza
        • Ibiza-Stad
        • San Antonio
    • Tsjechië
  • Over
    • Wie zijn wij?
    • Kortingscodes
  • Contact
    • Samenwerken
Je bent hier: Home / Recepten / Zoete trek / Vegan nootvrije speculaas cheesecakejes

Vegan nootvrije speculaas cheesecakejes

20 december 2017 by Simone Jansen 2 Reacties

Vegan nootvrije speculaas cheesecakejesVegan cheesecake wordt vaak gemaakt van cashewnoten. Aangezien Robin dat niet kan eten vanwege haar allergie ben ik mij gaan verdiepen in vegan alternatieven om cheesecake te maken. Het resultaat is in dit recept terug te vinden. Met noten wordt een gerecht  vaak snel machtig en deze vegan nootvrije speculaas cheesecakejes behouden door het gebruik van agar agar en kokosyoghurt een luchtiger karakter. Ik hou erg van warme kruiden als kaneel en deze cheesecake is dus heerlijk in deze wintermaanden. Al eerder maakte ik deze notenvrije chocoladetaart. Ook heel leuk om met de aankomende feestdagen te maken. Dit recept is voor 2 personen, maar is makkelijk te verdubbelen naar 4 personen.

Inhoud

  • 1 AGAR AGAR
  • 2 VEGAN NOOTVRIJE SPECULAAS CHEESECAKEJES
    • 2.1 NODIG ( voor 2 Personen):
      • 2.1.1 VOOR DE BODEM:
      • 2.1.2 VOOR DE KARAMELSAUS:
      • 2.1.3 VOOR DE SPECULAAS CHEESECAKE:
      • 2.1.4 VOOR DE TOPPING:
    • 2.2 HOE:
      • 2.2.1  BODEM:
      • 2.2.2 KARAMELSAUS:
      • 2.2.3 SPECULAAS CHEESECAKE:
      • 2.2.4 TOPPING:
    • 2.3 Comments

AGAR AGAR

Agar Agar is een natuurlijk bindmiddel dat er voor zorgt dat de ingrediënten van de cheesecakeajes met elkaar binden. Agar Agar is een smaak en reukloze stof die uit verschillende roodwieren gewonnen wordt. Het is verkrijgbaar in poeder en flakevorm. Ik heb de poedervorm gebruikt en gekocht bij de Ekoplaza. Er is maar een kleine hoeveelheid nodig om het geheel te laten binden, dus je kunt lang doen met één zakje.  Agar Agar is de veganistische variant van gelatine en de bindkracht is ook nog eens een stuk sterker.

VEGAN NOOTVRIJE SPECULAAS CHEESECAKEJES

Duur: 15- 30 minuten

Wacht tijd: 3 uur tot een nacht.

NODIG ( voor 2 Personen):

  • Bakpapier
  • Ronde bakjes met een diameter van 9 cm (andere formaten kunnen ook)
  • Blender/ Keukenmachine

VOOR DE BODEM:

  • 33 gram havermout
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels gesmolten kokosolie
  • 50 gram dadels

VOOR DE KARAMELSAUS:

  • 2 dadels
  • 20 gram water

VOOR DE SPECULAAS CHEESECAKE:

  • 1 gram agar agar
  • 50 mililiter water
  • 125 gram kokosyoghurt ongezoet of plantaardige kwark
  • 1 dadel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels agave syroop

VOOR DE TOPPING:

  • Speculoos laagje (ik gebruikte speculoos van Bio today omdat daar geen geraffineerde suiker aan toegevoegd wordt)
  • 1 theelepel (rauwe) cacao poeder
  • 1 theelepel gesmolten kokosolie
  • 3 theelepels Dadelstroop
  • Kaneel
  • Kokosvlokken

HOE:

 BODEM:

  •  Week de dadels 10 minuten in lauwwarm water om ze zacht te maken.
  • Spoel het water weg en mix de dadels en de andere ingrediënten van de bodem in de blender/ keukenmachine.
  • Kneed een bal van het deeg en verdeel het in 2 balletjes.
  • Leg bakpapier in de 2 ronde bakjes en doe de bodem in de bakjes. Druk het aan en zorg er voor dat het overal even dik is. De randen hoeven niet gedaan worden.
  • Zet de 2 bakjes in de vriezer.

KARAMELSAUS:

  • Blend de ingrediënten tot een karamel substantie. Smeer dit op de bodem en zet dit weer terug in de vriezer.

SPECULAAS CHEESECAKE:

  • Kook de agar agar samen met het 50 ml water in een pannetje. Zorg er voor dat de agar agar goed verdeeld is met het water. Als het kookt laat het ongeveer 2 minuten koken.
  • Roer hierna de kokosyoghurt door. Roer goed zodat de substantie goed verdeeld is. Breng het pannetje weer even aan de kook.
  • Mix nu de substantie samen met de andere ingrediënten op hoge snelheid voor ongeveer 5 minuten in de blender/keukenmachine.
  • Verdeel het over de 2 bakjes en laat het opstijven in de koelkast voor 3 uur of een nacht als je meer tijd hebt.

TOPPING:

  • Smeer wat speculoos over de opgestijfde speculaas cheesecake laag.
  • Mix daarna de gesmolten kokosolie, het cacao poeder en dadelstroop tot een sausje en giet over je creatie heen.
  • Versier de vegan nootvrije speculaas cheesecakejes met wat kokosvlokken en kaneel.

Liefs, Simone

Simone Jansen

Mijn naam is Simone (26 jaar) en ik ben het huisgenootje van Robin en ook een gastblogger. Robin en ik wonen sinds deze zomer samen en we staan graag samen in de keuken. 2 jaar geleden begon ik met veganistisch eten. Eerst binnenshuis en na het zien van de documentaire Cowspiracy ben ik in één keer helemaal vegan gaan eten. Ik studeer Product Design en woon in Amsterdam. Verder houd ik van toneelspelen, sporten, dansen en reizen. 

 

Comments

comments

Categorie: Gezond tussendoortje, Guilty Pleasures, Kerst & Oud en Nieuw, Recepten, Vegan en notenvrij bakken, Zoete trek Tags: cheesecake, gastblogger, guilty pleasure, notenvrij, Simone Jansen, speculaas, vegan cheesecake, zoetigheid

« Pompoen uit de oven met cranberry’s en salierijst
Cranberry compote »

Reacties

  1. Ellen zegt

    17 januari 2020 om 12:53

    Heel erg lang na dato, maar wat wordt ik blij van dit soort gerechtjes! Ik heb altijd een notenallergie gehad, geen probleem, maar sinds kort zijn daar ook melkeiwit en kippeneiwit én soja (gly m4) bijgekomen.. en ik ben dol op baksels en vooral cheesecake is ook favoriet hier thuis. Ik maak t met plezier, maar zelf eens iets kunnen proeven zou ook weer heerlijk zijn.. ik ga m uitproberen, dank!! Het water loopt me al in de mond ☺️
    Liefs,
    Ellen

    Beantwoorden
    • Robin en Naomi zegt

      21 januari 2020 om 10:05

      Hoi Ellen, och wat kamp je met veel allergieën! Ik heb ook een notenallergie en als je veganistisch eet is dat soms lastig. Op onze blog hebben we dus veel notenvrij én vegan recepten, dus neem vooral een kijkje! Mocht er iets van soja gebruikt worden, kun je dit wellicht ook vervangen door een andere plantaardige optie. Laat je weten of het recept je bevalt? Liefs, Robin

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IK BEN OP ZOEK NAAR…

OVER ROBIN EN NAOMI

Wij zijn Naomi en Robin, twee vriendinnen, met een passie voor gezonde voeding, bewust leven en reizen. Wij geloven dat je gezonde voeding nodig hebt om je fit en vitaal te voelen. Voel je je fit & vitaal dan leef je pas écht en kun je de dingen doen die jou gelukkig maken. Wij willen je inspireren en laten zien dat gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn! Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar hotspots en bestemmingen over de hele wereld. Wij nemen je mee in onze zoektocht naar gezondheid & geluk!

Volg ons

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
Shop Food for Skin
Nieuw 300x250
PRIVACYVERKLARING
SAMENWERKEN
CONTACT

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress