Gnocchi zijn kleine deeg-aardappel balletjes uit de Italiaanse keuken. Wij wilden ze zelf eens een keer maken, maar dan een gezondere variant: zoete aardappel gnocchi en ook nog eens vegan en glutenvrij. Normaal gesproken wordt gnocchi gemaakt met ei en tarwebloem. Wij maken de gnocchi glutenvrij en vegan, dus gebruiken boeweitmeel en arrowroot poeder. De romige saffraan saus is geïnspireerd op een recept uit het kookboek Veganista en combineert perfect bij de gnocchi. Een feestelijk recept om je vingers bij af te likken!
Inhoud
Nodig voor de zoete aardappel gnocchi:
- 150 gram zoete aardappel
- 60 gram boekweitmeel
- 30 gram arrowroot poeder
- Grote snuf himalayazout
- Snuf nootmuskaat
Nodig voor de saffraansaus:
- 2 el olijfolie
- 1 grote courgette, in halve maantjes gesneden
- zout, naar smaak
- 2 knoflooktenen, gesnipperd
- 1 handje fijngehakte verse peterselie + wat extra grofgehakt om te garneren
- 80 ml vegan witte wijn
- 340 ml plantaardige room
- 1 buisje saffraan
HOE Gnocchi:
- Schil de aardappel en snijd in blokjes. Kook de blokjes in ongeveer 15-20 minuten gaar in een laagje water. Laat even afkoelen en prak of pureer tot een puree.
- Meng het meel samen met de zout en nootmuskaat door elkaar heen.
- Voeg vervolgens de helft van het meel toe aan de aardappelpuree en kneed tot er geen bloem meer zichtbaar is. Voeg dan de rest van het meel toe en kneed opnieuw tot het een mooi deeg is. Het mengsel mag niet plakkerig zijn. Als het te plakkerig is voeg dan een eetlepel boekweitmeel toe.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke ballen en strooi wat boekweitmeel op een glad oppervlakte zodat je er 4 gelijke rollen van maakt.
- Snijd vervolgens de gnocchi van ongeveer 3 cm lang. Druk met een vork zacht op de bovenzijde om een patroon achter te laten.
- Breng een pan water aan de kook en kook de gnocchi in 5 minuten gaar. Giet af en zet opzij. (Tip: Je kunt de gnocchi ook nog in een koekenpan krokant bakken).
HOE saffraansaus:
- Verhit voor de saffraansaus de olijfolie in een pan op hoog vuur.
- Voeg de courgette toe en breng op smaak met wat zout. Bak de courgette onder af en toe roeren op laag vuur tot deze goudbruin is en gekarameliseerd is. Dit kan wel 20-30 min. duren.
- Doe de knoflook en de peterselie erbij, roer goed en blus af met de witte wijn.
- Laat het geheel aan de kook komen en voeg de room en saffraan toe.
- Roer opnieuw goed door en laat zachtjes sudderen tot de saus ingedikt is. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Doe de zoete aardappel gnocchi in een pan met kokend water en laat ze daarin garen tot ze boven komen draaien (ongeveer 5 minuten).
- Serveer de gnocchi met de ingedikte saus. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met een kneepje citroensap en nog wat grofgehakte peterselie op de gnocchi.
Gek op gnocchi? Probeer ook eens deze Gnocchi ovenschotel met groenten & buffelmozzarella!
Liefs,
Naomi & Robin
Geef een reactie