Deze worteltaart met een twist is een echte guilty pleasure, gecombineerd met de heerlijke appels van Marlène. Een taart die iedereen kan maken eigenlijk! Simpel en onwijs lekker, maar wel goed voor de spierballen. Waarom, daar kom je wel achter als je dit recept volgt!
Inhoud
Marlène appels
Als de vader de Zuid-Tiroolse bergen is en de moeder de zon, dan is Marlène Appels de prachtige dochter die hieruit voortkomt. Het unieke klimaat van Zuid-Tirol zorgt ervoor dat de appels zo’n 2000 zonuren per jaar krijgen. En oh wat kun je ook lekker bakken met deze appels.
Bakwedstrijd bij Robert van Beckhoven
Ter promotie van Marlène Appels mocht ik samen met mijn moeder meedoen aan een bakwedstrijd bij meesterpatissier en boulanger Robert van Beckhoven, De Marlène bakwedstrijd. Robert begon zijn verhaal streng en vertelde ons wat eigenlijk alle mensen verkeerd doen, dus wij automatisch ook. Dit waren allemaal subtiele hints, want zijn voorbeelden gingen allemaal over bakken met appel:
“Paneermeel op de bodem? Niet doen! Verkruimel wat cake, of plak een beetje spijs op de bodem, gewoon iets dat wel lekker is”.
“Druk alle appels goed aan en maak vooral niet te kleine stukken, als je toch het effect wil van een oma’s appeltaart, leg dan alleen de bovenkant van de appels er losjes op”.
Klaar? Bakken maar!
Worteltaart met een twist
NODIG (voor 1 wortel-appel taart):
Voor het beslag:
- 150 gram ongezouten roomboter
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 2 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel + 2 gram bakpoeder
- 100 gram geraspte wortel
- 2 Marlène appels (Fuji en Red Delicious)
- Speculaaskruiden
- Notenmix
- Pistachenoten
- Zout
- Een sinaasappel
Voor de topping:
- Een pakje Mon chou kaas
- Poedersuiker
- Limoen- en sinaasappelrasp
- Pistachenoten
- Mascarpone
HOE:
- Smelt de boter in een klein pannetje, op laag vuur. Blijf hier goed bij, want je wil niet dat de boter donker wordt.
- Doe de boter samen met de eieren en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Rasp de wortelen op Julienne dikte, deze kun je ook snijden, maar dat is wel wat meer werk.
- Snijd de appels zo, dat er wel nog wat van over blijft wanneer het in de oven is geweest. Gewoon in mooie blokjes dus.
- Hak de noten fijn in verschillende groottes en doe deze samen met de wortelen en appel bij het mengsel.
- Spatel nu het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder, 2 gram zout en de koekkruiden en sinaasappelrasp naar eigen wensen door het andere mengsel heen. Doe dit beetje bij beetje, want omdat we geen mixer hiervoor gebruiken kunnen er snel klontjes ontstaan.
- Doe de taart in de voorverwarmde oven en laat deze 40/ 50 minuten bakken op 175 graden.
- Als de taart in de oven zit kun je aan de topping beginnen. Hiervoor meng je eigenlijk alles door elkaar. Pas op met de schil, dat je niet het witte deel mee raspt, deze kan erg bitter zijn. Voeg de poedersuiker wederom naar eigen smaak toe. Omdat de taart al erg zoet is doe ik nooit zoveel suiker door de topping.
- Wacht tot de taart is afgekoeld en smeer de topping erop. Ter garnering doe ik er zelf altijd nog wat pistachenoten overheen.
Eet smakelijk!
Gek op taart? Eerder maakten we al een vegan chocoladetaart en een Ibiziaanse cheesecake. Zo lekker ook!
Liefs,
Femke
Hi! Mij naam is Femke en ik ben geboren en getogen in Zaandam, maar kom het liefst in Italië. Mijn twee grote passies zijn eten en muziek. In de weekenden breng ik dan ook mijn meeste tijd door in de keuken, zowel op mijn werk als thuis. Verder ga ik het liefst iedere dag naar een concert of festival toe. Momenteel loop ik voor mijn opleiding, Media en Redactie stage bij De Nederlandse Top 40, dus hier komt alles heel leuk samen. En voor Eat, Live, Travel zal ik schrijven over verschillende restaurants en evenementen die ik bezoek.
Maira zegt
Lijkt me een verrukkelijke taart. Jammer dat er vanaf de appels nergens meer staat welke hoeveelheden je van de ingrediënten moet gebruiken.