De tajine is een traditionele stoofpot uit Noord-Afrika die wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten. Dankzij de kegelvormige vorm van de stoofpot condenseert alle stoom tegen de deksel van de pan en druipt weer in het gerecht. Hierdoor hoeft er nauwelijks vet toegevoegd worden, de ingrediënten koken in hun eigen kookvocht. Het duurt wel even voor dit gerecht klaar is, je laat het namelijk 30 minuten stoven. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s kunnen vrij komen en in elkaar overgaan, wat resultaat in intense smaken! Wij maakten een heerlijke vegetarische tajineschotel met kruiden en specerijen. Wij zijn dol op de Noord-Afrikaanse keuken maakten eerder deze Marokkaanse groenteschotel met linzen en quinoa.
NODIG (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 300 gram aardappels
- 150 gram wortels
- 2 uien
- 200 gram tomaten
- 200 gram vegetarisch gehakt
- 120 mililiter bouillon
- 10 gram verse munt
- komijnpoeder
- kaneel
- paprikapoeder
- kurkuma
- saffraan (2 draadjes)
- eventueel Turks brood
HOE:
- Zet een pan met 120 mililiter water op. Voeg de bouillon hieraan toe (blokje of poeder) en roer tot het blokje is opgelost.
- Snijd de aardappel, tomaat, paprika, wortel en ui in hapklare stukjes.
- Verhit een eetlepel olijfolie in de tajine. Bak hierin de ui, wortel, paprika, aardappel en tomaat met de kurkuma en de kaneel. Doe dit 5 minuutjes.
- Voeg vervolgens de bouillon en de saffraan eraan toe.
- Doe de deksel op de tajine en laat 30 minuten stoven op laag vuur
- Voeg nu het vegetarisch gehakt, komijnpoeder en paprikapoeder toe en laat het nog 15 minuten op het vuur staan met de deksel op de tajine.
- Verdeel het over de borden. Snijd nu verse munt en serveer de vegetarische tajineschotel ermee!
- Gerecht kun je serveren met vers afgebakken (Turks) brood
Eet smakelijk!
Groetjes,
Naomi
Geef een reactie