Dit recept voor Vegetarische lasagne met een ‘ricotta’ van tofu, walnoten en basilicum komt uit het kookboek Love and Lemons van de Amerikaanse auteur Jeanine Donofrio. Het kookboek bevat vegetarische recepturen van de blog van Jeanine waarbij ze uitgaat van groenten als hoofdbestanddeel. Er staan ook tips om de recepten veganistisch of glutenvrij te maken. De recepten uit het boek zijn inspirerend, niet al te moeilijk te bereiden en met goede verkrijgbare ingrediënten. Een leuk boek om vegetarische inspiratie op te doen! Ik raakte gelijk enthousiast bij het zien van dit recept en heb het dan ook gelijk gemaakt. Een ricotta gemaakt van tofu klinkt heel bijzonder en apart, maar ik kan je vertellen: je proeft de tofu niet. De combinatie van de verschillende laagjes in de lasagne is echt verrassend lekker. De pecorino maakt het geheel helemaal af. Ik ben nu al benieuwd naar de andere recepten uit dit boek!
NODIG (voor 4 personen)
Voor de ‘ricotta’:
- 4 eetlepels walnoten
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram tofu
- 65 gram courgette
- 1 eetlepel versgeperst citroensap
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1/4 theelepel chilivlokken
- 15 gram basilicum
- zeezout en versgemalen peper
Voor de lasagne:
- 140 gram verse lasagnebladen
- olijfolie extra vergine
- 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
- 2 courgettes, in plakjes
- 100 gram pecorino, geraspt
- versgemalen zwarte peper
HOE:
- Verhit de oven op 190 graden.
- Maak de courgette ‘ricotta’: maal de walnoten, knoflook, tofoe, courgetteblokjes, het citroensap, de oregano, de chilivlokken, het basilicum en flink wat zout en peper in een keukenmachine tot een smeerbare consistentie.
- Besprenkel een ovenschaal met olijfolie en leg de ingrediënten er in onderstaande volgorde in:
- Eerste laag: een derde van de tomaten, de helft van de lasagne, de helft van de ricotta en de helft van de courgette
- Tweede laag: een derde van de tomaten, de helft van de lasagne, de helft van de ricotta en de helft van de courgette
- Leg de rest van de tomaten erop. Bestrooi de lasagne met geraspte kaas en besprenkel hem met olijfolie
- Zet de lasagne afgedekt met aluminiumfolie 15 min. in de oven. Verwijder de folie en zet hem nog 20-30 minuten terug in de oven tot de courgette zacht is maar nog wel een bite heeft en de tomaten en kaas borrelen.
- Maal er tot slot wat verse peper over de vegetarische lasagne met een ‘ricotta’ van tofu, walnoten en basilicum.
Liefs, Naomi
Gek op lasagne? Al eerder maakten wij courgette lasagne. Ook zo lekker!
Geef een reactie