
Surinaamse bami! Of chow mein. Ik ben er in elk geval dol op. Daarom mag een vegan Surinaamse bami variant dan ook niet ontbreken op de blog. Ik heb de tempeh in fijne plakjes gesneden en goed laten marineren in de dressing en vervolgens knapperig gebakken in de oven. Zo smaakvol! Stiekem heb ik er nog wat extra groente in verstopt door een zak broccolirijst toe te voegen. Maar paksoi is ook erg lekker in deze vegan Surinaamse bami.
NODIG (voor 4 personen):
- 250 gram tempeh
- 400 gram broccolirijst
- 300-400 gram spaghetti naar keuze
- Duim gember
- 1 rode peper
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepel tomatenpuree
- 5 Spices kruiden
- Ketjap manis (zoete ketjap)
- Sojasaus
- Een bosje verse selderij
- Peper/zout/olijfolie
HOE:
- Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap manis, 1 theelepel 5 spices, 1 uitgeperst teentje knoflook en gemberrasp. Snijd de tempeh in plakjes en marineer in de marinade. Maak op smaak met peper en zout. Laat minimaal 1 uur marineren, maar ik heb het ’s ochtends al klaar gemaakt zodat de smaken goed in de tempeh trekken.
- Verwarm de oven op 200 graden en bak de tempeh in 20-30 minuten af. Draai de stukjes tempeh regelmatig om.
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok. Snipper de ui en fruit deze ongeveer voor 5 minuten. Snijd ondertussen de rode peper fijn en pers de knoflook uit. Voeg toe in de wok en fruit een minuut zachtjes mee.
- Voeg de tomatenpuree en 2 theelepels 5 spices toe en bak dit zachtjes mee voor 2 minuten.
- Voeg de spaghetti en 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel ketjap manis toe en bak 5 minuten mee.
- Verhit ondertussen een andere koekenpan en bak de broccolirijst volgens de verpakking.
- Voeg de broccolirijst en de tempeh toe aan de bami en meng het goed.
- Serveer de Vegan Surinaamse bami met de fijngesneden selderij.

Liefs, Robin
Gek op tempeh? Probeer dan ook onze sambal goreng tempeh!
Geef een reactie