Voor deze vegan snack balletjes wordt geen suiker gebruikt. De balletjes zijn wel zoet van smaak en dat komt doordat er zoete aardappel, kaneel en ongezoete vanille poeder wordt gebruikt. Een gezonde verantwoorde snack dus!
Inhoud
Zoete aardappel
De zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) is een plant uit de windefamilie. Het is geen familie van de aardappel, het is namelijk een inulinehoudende knol (een verdikking van de wortels). Aardappels bevatten zetmeel en de zoete aardappel inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten. De zoete aardappel staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijke voedselgewassen in de wereld. Er bestaan witte en roze zoete aardappels, beiden zijn te koop in supermarkten en toko’s.
Benodigheden: (Voor 12-16 vegan snack balletjes):
- Bakpapier
- Ovenplaat
- Blenden/keukenmachine
Duur: ongeveer 80 minuten
Nodig:
- 500 gram zoete aardappel
- kokosolie
- 2 theelepels kaneel
- 3 eetlepels kaneel
- 1 eetlepel cacao poeder
- 1 theelepel vanille poeder ongezoet
- 1 hand walnoten
- 3 eetlepels kokosmeel
- 1 eetlepel kokosrasp
- Kokosrasp ter decoratie
Hoe:
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius voor.
- Bekleed de ovenbakplaat met keukenpapier.
- Schil de zoete aardappel en snijdt het in kleine blokjes en leg op de bakplaat.
- Vet de zoete aardappelblokjes in met wat kokosolie.
- Strooi 2 theelepels kaneel over de ingevette blokjes en hussel de blokjes door elkaar zodat de kaneel zich goed verspreidt.
- Zet de zoete aardappel in de oven voor 45 minuten.
- Laat de zoete aardappelblokjes afkoelen.
- Verwarm de oven weer op 180 graden Celsius voor.
- Doe de zoete aardappel, 3 eetlepels kaneel, de cacaopoeder, de ongezoete vanille poeder, walnoten, kokosmeel en kokosrasp in de blender en blend tot een gladde substantie.
- Bekleed de bakplaat opnieuw met bakpapier.
- Schep per keer een eetlepel van de substantie en maak daar met je handen balletjes van.
- Rol de balletjes door wat kokosrasp en leg ze op de bakplaat.
- Bak voor 20 minuten in de oven.
- Laat de vegan snack balletjes afkoelen en ze zijn klaar om gegeten te worden.
Enjoy!
Al eerder maakte ik deze vegan nootvrije speculaas cheesecake, Vegan notenvrije chocolade taart en een Gele winter smoothiebowl.
Liefs, Simone
Mijn naam is Simone (26 jaar) en ik ben het huisgenootje van Robin en ook een gastblogger. Robin en ik wonen sinds deze zomer samen en we staan graag samen in de keuken. 2 jaar geleden begon ik met veganistisch eten. Eerst binnenshuis en na het zien van de documentaire Cowspiracy ben ik in één keer helemaal vegan gaan eten. Ik studeer Product Design en woon in Amsterdam . Verder houd ik van toneelspelen, sporten, dansen en reizen.
Geef een reactie