Risotto is een rijstgerecht wat zijn oorsprong vindt in het noorden van Italië. De bereidingswijze is altijd hetzelfde waarbij de rijst wordt aangebakken en vervolgens wordt afgeblust met wijn en tenslotte gegaard in bouillon. De bitterzoete saffraan geeft deze eenvoudige risotto haar verleidelijke geur. Wij bedachten deze vegan risotto met doperwten en gegrilde paprika.
NODIG (4 personen):
- 400 gram risottorijst
- 1 liter groentebouillon
- 125 milliliter halfzoete wijn
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 buisje saffraan
- 200 gram diepvries doperwten
- 3 geroosterde paprika’s (uit pot)
- 1 citroen
- Peper / zout / olijfolie
- 1-2 eetlepels edelgistvlokken per persoon.
HOE:
- Maak een liter groentebouillon.
- Snipper de ui en knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een soeppan en bak de ui in ongeveer 5 minuten glazig op zacht vuur. Bak de knoflook de laatste minuut mee.
- Voeg de risotto toe en bak mee tot de korrels rondom glanzen van de olie.
- Blus af met de wijn en laat het voor de helft verdampen.
- Voeg nu een soeplepel groentebouillon toe bij de risottorijst en blijf roeren tot het bijna opgenomen is. Blijf dit herhalen tot de bouillon op is en de risotto een homogene massa is. Dit kan 30 minuten duren en het kan zo zijn dat er meer bouillon nodig is. Voeg de saffraan na ongeveer 15 minuten toe en verbaas je over de geur.
- Kook de diepvries doperwten volgens de verpakking gaar en snijd de paprika’s in reepjes. Was de citroen grondig en snijd in partjes.
- Meng wanneer de risotto gaar is de doperwten en paprika er doorheen. Maak eventueel op smaak met zout en peper.
- Verdeel de vegan risotto met doperwten en gegrilde paprika over de borden en verdeel de partjes citroen. Ook lekker met amandelen en krenten.
Eet smakelijk!
Liefs,
Robin
Geef een reactie