Vegan gevulde speculaas mag niet ontbreken in de herfst. Wij hebben een recept waarbij de gevulde speculaas noten- en glutenvrij is. We maken gebruik van bonen om de spijs te maken. We kiezen voor een spijs met vanille en sinaasappelsmaak. Verrassend en net iets anders!
Nodig (deeg vegan gevulde speculaas):
- 125 gram havermeel
- 30 gram kokosbloesemsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- 60 gram zachte plantaardige boter
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- Snufje zout
NODIG (spijs):
- 75 gram geweekte dadels
- 100 gram gedroogde witte bonen
- 1,5 theelepel vanille extract
- scheutje sinaasappelsap
- snufje zout
HOE:
- Week de bonen 2 uur in water. Giet af en kook volgens de verpakking gaar. Giet de bonen af en laat afkoelen.
- Meng het havermeel, kokosbloesemsuiker, de speculaaskruiden, bakpoeder en zout in een kom.
- Voeg vervolgens de boter op kamertemperatuur en de sinaasappelsap toe aan de droge ingrediënten en meng door elkaar.
- Kneed het deeg tot een bal tot het deeg soepel is. Voeg nog wat sinaasappelsap toe als het deeg te droog blijft. Zet het deeg in de koelkast om hard te worden.
- Maak het spijs door de bonen samen met de geweekte amandelen, 1 eetlepel sinaasappelsap en de 1,5 theelepel vanille-extract in de keukemachine tot een spijs te vermalen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met een bakpapier. De bakvorm die wij gebruiken in ongeveer 20cm lang en 13 cm breed.
- Rol het deeg uit tot een plak en snijd 2 even lange plakken op maat voor de bakvorm, het handigste is als je de randjes nog wel omhoog kunt vouwen zodat je het spijs hierin kunt leggen. Leg de bodem in de bakvorm en bekleed deze met een laagje spijs van 0,5-1cm dik (hangt er vanaf wat je lekker vindt), druk goed aan. Dek het dan af met de tweede laag deeg en druk de randen goed aan (kan ook met een vork).
- Bak de vegan gevulde speculaas in ongeveer 25 af tot de bovenkant goudbruin is. Heb je deeg over? Bak dit mee als speculaas of pepernoten (erg lekker).
- Laat de vegan gevulde speculaas op een rooster afkoelen wanneer deze gaar is en snijd in blokken.
Wat is vegan gevulde speculaas zonder vegan kruidnootjes? Hier vind je het recept terug!
Geniet ervan!
Liefs, Robin
Geef een reactie