Dit recept voor tomaten-venkelsoep komt uit het boek van Deliciously Ella – Het plantaardige kookboek en is een hit in de familie! Door de extra smaaklaag van venkel krijgt de tomatensoep een extra smaaklaag.
VENKEL
Venkel is een kruid waarvan de steel en knol vaak gebruik wordt als groente, maar ook de zaden vaak in de keuken worden gebruikt. Venkel smaakt naar anijs en is rijk aan kalium en fosfor, maar bevat ook calcium en vitamine C. Het is licht verteerbaar en kan zowel rauw als ‘warm’ worden gegeten. Je kunt het verwerken in recepten, maar van de zaden kan ook venkelthee worden gezet. Venkel werkt kalmerend voor de spijsvertering en verzachtend bij buikklachten, het kalmeert maag en ingewanden.
NODIG (4 kommen soep):
- 300 gram verse tomaten
- 2 venkelknollen
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 400 gram gepelde tomaten
- 400 milliliter water
- 1 eetlepel ahornsiroop (optioneel)
- 1 theelepel chilivlokken
- Zout / Peper / Olijfolie
HOE:
- Verhit een soeppan met een eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Snipper de ui. Voeg de ui en een geperst teentje knoflook toe en bak op zacht vuur met een snuf zout 5-10 minuten tot het zacht is.
- Snijd ondertussen de venkel in plakken. Was de tijm en rits de blaadjes eraf. Voeg de tijmblaadjes, venkel en tomatenpree toe en bak alles 10-15 minuten. Doe de rest van de ingrediënten er ook bij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 40-45 minuten zachtjes pruttelen tot alles echt heel zacht is. Voeg een scheutje water toe als de soep te dik wordt.
- Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout en peper toe. Pureer de tomaten-venkelsoep vervolgens glad. Wil je een dunnere soep, voeg dan nog wat water toe.
- Verdeel de tomaten-venkelsoep over kommen en garneer met wat venkelloof.
Geniet van de tomaten-venkelsoep! Ben je net zoals ik gek op soepen? Wij zijn ook fan van de zelfgemaakte tomatensoep met groenten van Renske. Check daarnaast ook onze andere soeprecepten voor nog meer inspiratie. Door zelf soepen te maken van groenten en verse kruiden zorg je ervoor dat je jouw dagelijkse portie binnenkrijgt en dat er daarnaast niet teveel zout in de soep zit. Kant- en klare soep bevat namelijk veel zout. Naast gezond is het maken van je eigen soep ook makkelijk. Kook of stoom de groenten en mix ze in de blender of met de staafmixer. Iedereen kan het. Jij ook!
Liefs, Robin
Linda schrijft 't op zegt
Ik ben dol op tomaten creme soep, maar met venkel lijkt me ook erg lekker
Robin en Naomi zegt
Geeft een extra touch, je kunt ook venkelzaad gebruiken.
Jasmijn zegt
Zelf ben ik niet dol op soepen, maar mijn vriend is er wel gek op maar koopt het vaak in zak. Dit recept ziet er uit alsof het goed te doen is! Dus wellicht leuk om in de toekomst te maken 🙂
Robin en Naomi zegt
Ja soep uit zak is niet altijd perse heel gezond en soep zelf maken een stuk beter!
Sandra zegt
Deze combinatie had ik nog nooit gemaakt, maar moet heel lekker zijn. Vaak maak ik tomatensoep met courgette, ook heel lekker!
Robin en Naomi zegt
Dat lijkt mij ook heerlijk! Die ga ik zelf ook eens proberen 😁.
Amelie van Writings by Amelie zegt
Lijkt me een lekkere soep!
Wanda zegt
Wij zijn allebei gek op zelfgemaakte soepen, maar om de ene of andere manier maken we niet zo vaak een tomatensoep. Misschien toch maar weer eens gaan maken!
Robin en Naomi zegt
Yes, het is ook nog eens super makkelijk om te maken!
Maayke zegt
Wat een leuk idee om venkel door de tomatensoep te doen. Dit ga ik zeker een keer proberen.
Tessa zegt
Ik ben geen grote soepliefhebber, maar deze soep lijkt mij erg lekker!