
Dit recept voor tomaten-venkelsoep komt uit het boek van Deliciously Ella – Het plantaardige kookboek en is een hit in de familie! Door de extra smaaklaag van venkel krijgt de tomatensoep een extra smaaklaag.
VENKEL
Venkel is een kruid waarvan de steel en knol vaak gebruik wordt als groente, maar ook de zaden vaak in de keuken worden gebruikt. Venkel smaakt naar anijs en is rijk aan kalium en fosfor, maar bevat ook calcium en vitamine C. Het is licht verteerbaar en kan zowel rauw als ‘warm’ worden gegeten. Je kunt het verwerken in recepten, maar van de zaden kan ook venkelthee worden gezet. Venkel werkt kalmerend voor de spijsvertering en verzachtend bij buikklachten, het kalmeert maag en ingewanden.
NODIG (4 kommen soep):
- 300 gram verse tomaten
- 2 venkelknollen
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 400 gram gepelde tomaten
- 400 milliliter water
- 1 eetlepel ahornsiroop (optioneel)
- 1 theelepel chilivlokken
- Zout / Peper / Olijfolie
HOE:
- Verhit een soeppan met een eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Snipper de ui. Voeg de ui en een geperst teentje knoflook toe en bak op zacht vuur met een snuf zout 5-10 minuten tot het zacht is.
- Snijd ondertussen de venkel in plakken. Was de tijm en rits de blaadjes eraf. Voeg de tijmblaadjes, venkel en tomatenpree toe en bak alles 10-15 minuten. Doe de rest van de ingrediënten er ook bij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep 40-45 minuten zachtjes pruttelen tot alles echt heel zacht is. Voeg een scheutje water toe als de soep te dik wordt.
- Haal de pan van het vuur en voeg naar smaak zout en peper toe. Pureer de tomaten-venkelsoep vervolgens glad. Wil je een dunnere soep, voeg dan nog wat water toe.
- Verdeel de tomaten-venkelsoep over kommen en garneer met wat venkelloof.
Geniet van de tomaten-venkelsoep!
Liefs, Robin
Gek op tomatensoep? Probeer dan zeker ook onze Tomaat-vijgensoep!
Geef een reactie