Salades! Ik ben er dol op, vooral nu de zomer er weer aankomt maak ik steeds vaker een salade. Een salade maak je snel, is makkelijk, gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Naast salades ben ik ook gek op kaas, daarom in dit recept een win-win door kaas te combineren met sla en veel groenten. Ik gebruik in dit recept komijnekaas, één van mijn favoriete kaassoorten. Wisten jullie dat komijnezaadjes heel veel gezonde voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer? Eeuwenlang is komijn al bekend, naast het graf van Toet-ankh-Amon stond zelfs een fles komijnolie. De zachte romige structuur van kaas aangevuld met de nootachtige smaak van het komijnzaad zorgt voor een heerlijke smaaksensatie. De frisse groente venkel, met een lichte smaak van anijs combineert perfect met deze kaas. Deze salade met venkel en komijnekaas wil je écht direct maken!
Kaas van Stompetoren
In dit recept gebruik ik de komijnekaas van Stompetoren, aangeschreven als de groenste kaasmakerij van Nederland. De kaasmakers van Stompetoren roeren de wrongel nog met de hand en gebruiken de meest duurzame technieken om zo energiezuinig mogelijk te produceren. Stompetoren is de grote prijswinnaar bij de Holland Kaaskeuring en maakt verschillende kazen, van komijnekaas tot jong, tot belegen tot grand cru (oude kaas, 18 maanden gerijpt). Pluspunt aan dit bedrijf is dat de koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten lopen. Daarnaast worden de kazen op een speciale temperatuur en luchtvochtigheid gerijpt, vergelijkbaar met schone lucht hoog in de bergen. Dit zorgt ervoor dat de kaas lekker smeuïg blijft en een dun korstje houdt. En dit proef je zeker, wat een lekkere kaas. Ik deel graag mijn recept met jullie!
NODIG (voor 2 personen):
- 1 venkel
- 80 gram eikenbladslamelange
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 8 zongedroogde tomaatjes
- 12 blokjes komijnekaas van Stompetoren
Voor de dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 1/2 eetlepel appel-azijn
- 1 eetlepel citroensap
- peper/zout
HOE:
- Snijd de groene stelen, eventuele bruine delen en een reepje van de onderkant van de venkel af. Spoel de venkelknol af en snijd deze doormidden. Verwijder vervolgens het harde gedeelte aan de onderkant van de knol. Snijd de venkel overdwars in plakjes.
- Roerbak of wok de venkel op hoog vuur in een beetje olijfolie. Draai na vijf minuten het vuur laag. Laat dit op laag vuur nog enkele minuten bakken tot de groente beetgaar is.
- Snijd de komijnekaas in blokjes van 1 bij 1 cm.
- Rooster de pijnboompitjes in een (droge) koekenpan op laag vuur.
- Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
- Maak de dressing door 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico-azijn, 1/2 eetlepel appel-azijn en 1 eetlepel citroensap met elkaar te mengen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de sla over twee borden en maak het bord met de gegrilde venkel, de pijnboompitjes, blokjes komijnekaas, zongedroogde tomaatjes en de dressing.
ACTIE!
Stompetoren heeft op dit moment een ontzettende leuke winactie waarbij je kans maakt op één van de volgende prijzen:
- Jouw gewicht in Stompetoren kaas
- Een weekendje weg naar een dorp met een Stompetoren, inclusief een bezoek aan het Stompetoren rijpingspakhuis in Kerkdriel.
- 1 van de 5 borrelplanken voor 10 personen.
Hoe maak je kans?
- Ga naar de Facebookpagina van Stompetoren.
- Post de leukste Stompetoren foto of vertel in een reactie op het Facebook bericht wie volgens jou: “de grootste kaasfan van Nederland is.
Eet smakelijk!
Liefs,
Naomi
Dit is een artikel in samenwerking met de Stompetoren. We schrijven echter alleen over dit product omdat we er zelf achter staan en tevreden zijn over het gebruik.
Geef een reactie