Heb jij wel eens gekookt met parelgort? Al eerder maakten wij dit lekkere ontbijtje met peer en kardemom met parelgort. Je kunt veel verschillende dingen maken van parelgort, bijvoorbeeld risotto of een lekkere salade. Of je gebruikt het als rijstvervanger. Deze keer besloot ik om een risotto van parelgort te maken.
Koken met Granen
Ik heb me laten inspireren door het recept waarin risotto wordt gemaakt van parelgort uit het boek: Koken met granen van Laura Agar Wilson. In dit boek vind je de lekkerste recepten met spelt, quinoa, boekweit, farao, polenta en meer. Al deze granen zijn oergranen en nauwelijks verandert sinds oude beschavingen ze al verbouwden. Naast dat ze erg lekker zijn, zitten ze vol goede voedingsstoffen zoals vezels, proteïnen, gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Voor vegetariërs zijn ze een goede bron van proteïnen. Hoogste tijd om deze gezonde granen vaker in de keuken te gebruiken dus! Laat je inspireren door de heerlijke recepten en prachtige foto’s uit dit boek. Je vindt er recepten voor ontbijt, soep, salades, roerbakschotels, risotto’s, burgers en zoete lekkernijen!
Parelgort
Parelgort is met zijn ronde korrel de gepelde en geslepen telg van de gerstfamilie. Gerst is een graansoort. Bij parelgort is de zemel er als het ware van afgeslepen en daarom krijgt het zo’n mooie ronde vorm. Parelgort heeft een zeer lage glycemische index, dus voorkomt schommelingen in je bloedsuiker en je voelt je lang verzadigd. De smaak is vrij neutraal, je moet het zelf lekker maken.
NODIG (2-3 personen):
- 300 ml tomatenpassata
- 200 ml groentebouillon
- 300 gram linzen
- 1 courgette
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 150 gram parelgort
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- Handvol basilicumblaadjes
- Blok Grano Padano
- Olijfolie / peper / zout
HOE:
- Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Snipper de ui en fruit in ongeveer 5 minuten zacht. Pers vervolgens de teentjes knoflook uit en fruit kort mee.
- Was de courgette en snijd in blokjes. Bak deze ongeveer 3-4 minuten met de ui en knoflook mee.
- Voeg de parelgort toe en roer goed om tot de korrels zijn bedekt met een laagje olie. Bak deze ook 2 minuten mee.
- Voeg de passaat, groentebouillon en de Italiaanse kruiden toe. Roer goed door en zet het vuur laag.
- Doe de deksel op de pan en laat 25-30 minuten sudderen of tot de vloeistof bijna helemaal is opgenomen en de parelgort gaar is. Roer af en toe goed door zodat de onderkant niet verbrand.
- Laat de linzen uitlekken en voeg bij de parelgort en laat 5 minuten op het vuur staan.
- Neem de pan van het vuur en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de risotto van parelgort over de borden en serveer met verse basilicumblaadjes en grano padano.
Eet smakelijk!
Liefs,
Robin
Ben je zelf benieuwd geworden naar dit prachtige boek? Je kunt het voor maar 24,99 bij bol.com bestellen!
Geef een reactie