Eat Live Travel

Eat well, live happily and travel often

  • Home
  • Recepten
    • Kerst & Oud en Nieuw
    • Ontbijt
    • Soep
    • Salades
    • Lunch
    • Diner
      • Vega
      • Vegan
      • Vis
    • Bijgerechten
    • Sauzen, dips & dressings
    • Bij de borrel
    • Smoothie & Drinks
    • Gezond tussendoortje
    • Guilty Pleasures
    • Toetjes
    • Vegan en notenvrij bakken
    • INSPIRATIE: 5x
    • Paasrecepten
  • Food&More
    • Facts
    • Photodiary
    • Reviews
      • Boeken
      • Producten
  • Life
    • Beauty
    • Body
    • Duurzaamheid
    • Home
    • HOND
    • Hormonen
    • Mind
    • Yoga
  • Hotspots
    • Vakantiehuisje in Nederland
    • Alkmaar
    • Almere
    • Alphen a/d Rijn
    • Amsterdam
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
      • Burgers
      • Vega(n)
      • Terassen
      • Italiaans
      • Poké Bowl
      • Rooftops
      • Shared Dining
    • Arnhem
    • Den Haag
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
    • Deventer
    • Eindhoven
    • Enschede
    • Haarlem
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
    • Hoofddorp
    • Leiden
    • Utrecht
      • Burgers
    • Rotterdam
    • Scheveningen
    • Waddeneilanden
    • Zaandam
    • Zwolle
  • Travel
    • Reistips
    • Argentinië
    • Australië
    • Brazilië
    • Costa Rica
    • Denemarken
    • Duitsland
    • de Filipijnen
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
    • Indonesië
      • Bali
      • Java
    • Ierland
    • Italië
    • Mexico
    • Nederland
    • Peru
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje
      • Canarische eilanden
      • Ibiza
        • Ibiza-Stad
        • San Antonio
    • Tsjechië
  • Over
    • Wie zijn wij?
    • Kortingscodes
  • Contact
    • Samenwerken
Je bent hier: Home / Recepten / Ontbijt / Brioche broodjes by Susan Aretz

Brioche broodjes by Susan Aretz

20 december 2017 by Robin en Naomi Reageer

 BriocheWat eten we vandaag? van Susan Arentz staat vol met overzichtelijke weekmenu’s, uitgewerkte boodschappenlijstjes, lekkere ontbijtjes, tussendoortjes en toetjes. Susan geeft de beste tips voor gevarieerd, seizoensgebonden, budgetvriendelijk, makkelijk, snel maar vooral lekker eten voor het hele gezin, met kinderen van alle leeftijden. Tijdens de workshop met Susan maakten wij o.a brioche broodjes. Dit recept staat niet in Susan haar boek maar werd speciaal ontwikkeld voor de workshop.

Inhoud

  • 1 Wat is brioche?
    • 1.1 NODIG (voor 12 brioche bolletjes):
    • 1.2 HOE:
      • 1.2.1 Het deeg:
      • 1.2.2 Deeg kneden
    • 1.3 Home made brioche broodjes
    • 1.4 Serveren
    • 1.5 Comments

Wat is brioche?

Een brioche is en zacht, zoet wit brood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt een brood is maar eerder een cake. De volmaakte brioche is een subtiel evenwicht tussen een vochtig mondgevoel en een volle boterachtige smaak. 

NODIG (voor 12 brioche bolletjes):

  • 8 gram gist
  • 4 eetlepels warm water
  • 2 eetlepels warme melk
  • 55 gram suiker (je kunt hiervoor ook kokosbloesemsuiker gebruiken of een andere natuurlijke zoetstof)
  • 1/4 theelepels grof zeezout
  • 400 gram bloem
  • 165 gram zachte boter, in blokjes
  • 2 eieren
  • 1 ei losgeklopt
  • sesamzaadjes

HOE:

Het deeg:

  • Het deeg maak je door de gist op te lossen in warm water en 5 minuten te laten staan. Het gaat dan borrelen. Dat is een teken dat de gist gaat werken. Meng in de tussentijd de melk, suiker en zeezout, tot de suiker goed is opgelost.
  • Nu is het een kwestie van de boter verkruimelen in de bloem. Je wrijft de boter met je vingers net zo lang door de bloem tot alles is opgenomen en je een kruimelig geheel hebt, dat lijkt op zand.
  • Maak een kuiltje in de bloem en breek hier de eieren in. Doe er nu het gistmengsel bij en dan gaat het kneden beginnen.

Deeg kneden

  • Als je ‘m hebt doe het kneedgedeelte in een keukenmachine met deeghaak. Als de eieren en het gistmengsel zijn opgenomen door de bloem kan het melkmengsel erbij. Vanaf nu is het een kwestie van 10 minuten de machine goed laten kneden, tot het deeg van de kom loslaat. Heb je geen keukenmachine dan is het tijd om je spierballen aan het werk te zetten en het deeg, net als in de machine, 10 minuten te kneden. Het is een redelijk nat deeg, maar voeg geen bloem toe! Je kneedt net zolang tot je deeg mooi elastisch is.
  • Leg het deeg in een kom, dek die af met vershoudfolie en zet op een warme plek weg om te laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit kan, afhankelijk van waar je het zet, 1 – 3 uur duren.

Home made brioche broodjes

  • Haal het deeg nu uit de kom, kneed de lucht eruit, en verdeel het in gelijke bolletjes. Leg die, met genoeg afstand ertussen, op een bakplaat en dek af met een schone theedoek. Zet dit terug op de warme plek en laat nog een uur rijzen.
  • Verwarm aan het eind van dat uur alvast je oven voor op 175C.
  • Na een uur rijzen heb je prachtige broodjes die je nog even bestrijkt met wat losgeklopt ei en bestrooit met sesam.
  • Bak ze dan, in het midden van de oven,  30-35 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rooster.

Serveren

  • Serveer ze als broodje voor een zelfgemaakte hamburger
  • Besmeer met mierikswortel, beleg met rucola en gerookte zalm en wat plakjes avocado &  partjes grapefruit als broodje bij een weekend lunch
  • Of zo, vers uit de oven met roomboter, nutella en verse frambozen (mijn favoriet!)

Liefs,
Naomi

Comments

comments

Categorie: Kerst & Oud en Nieuw, Ontbijt, Paasrecepten Tags: brioche broodjes, lekker ontbijt, ontbijt, wat eten we vandaag, zoete broodjes

« Cranberry compote
Geroosterde regenboogwortels met gepofte knoflook en balsamico »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IK BEN OP ZOEK NAAR…

OVER ROBIN EN NAOMI

Wij zijn Naomi en Robin, twee vriendinnen, met een passie voor gezonde voeding, bewust leven en reizen. Wij geloven dat je gezonde voeding nodig hebt om je fit en vitaal te voelen. Voel je je fit & vitaal dan leef je pas écht en kun je de dingen doen die jou gelukkig maken. Wij willen je inspireren en laten zien dat gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn! Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar hotspots en bestemmingen over de hele wereld. Wij nemen je mee in onze zoektocht naar gezondheid & geluk!

Volg ons

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
Shop Food for Skin
Nieuw 300x250
PRIVACYVERKLARING
SAMENWERKEN
CONTACT

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress