Deze hasselback zoete aardappels met tijm zijn een heerlijk en makkelijk bijgerecht. Krokant van buiten en knapperig van binnen. De zoete aardappels worden ruim een uur gegaard in de oven waardoor ze onwijs zoet van smaak zijn. Heerlijk! Wij gaan uit van één zoete aardappel per persoon in dit bijgerecht, maar je kunt altijd meer serveren.
ZOETE AARDAPPEL
Wij gebruiken zoete aardappels of bataat in plaats van normale aardappels. Zoete aardappels bevatten ze veel minder koolhydraten in vergelijking met normale aardappels en juist meer vezels, waardoor je minder nodig hebt om vol te zitten. Het zijn eigenlijk geen echte aardappels, maar een knolgewas uit Midden- en Zuid-Amerika. Zoete aardappels zitten bomvol vitamine A (voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en ze hebben maar liefst 1,5x meer anti-oxidanten dan blauwe bessen.
NODIG (4 personen):
- 4 middelgrote biologische zoete aardappels
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten
- 2 takjes tijm
- zeezout en peper
HOE:
- Laat de zoete aardappels in een schaal met koud water 5-10 minuten weken. Verwarm de oven op 200 graden en vet de ovenschaal royaal in met olijfolie.
- Snijd de sjalotten in dunne ringetjes en zet apart.
- Boen de aardappels onder stromend water goed schoon. Je gebruikt de aardappels namelijk met schil.
- Snijd de aardappels in zo dun mogelijke schijfjes zonder de aardappels helemaal door te snijden.
- Leg de zoete aardappels aardappels in de ovenschaal en leg de sjalotten eromheen. Schenk de 4 eetlepels olie over de zoete aardappels en zorg dat het goed tussen de schijfjes komt. Bestrooi royaal met zeezout.
- Bak de aardappels eerst 50 minuten zonder de tijm in de oven.
- Haal na 50 minuten de ovenschaal uit de oven en verdeel met een kwast de resterende 2 eetlepels olijfolie over de zoete aardappels. Rits de tijm boven de aardappels of leg de hele takjes. Maak nogmaals goed op smaak met peper en evt. zout.
- Bak de Hasselback zoete aardappels met tijm nog 20 minuten tot ze zacht van binnen en knapperig van buiten zijn.
Liefs,
Robin
Hanneke zegt
Ziet er super goed uit! Gezond en eigenlijk super eenvoudig. Hier ben ik dol op, eenvoudige kunstwerkjes!
Ik vind dit wel een goede kersttip!
Robin en Naomi zegt
Ha Hanneke,
Wij houden ook het meeste van gezonde, simpele recepten. Zeker met alle kerststress is dit een ideaal bijgerecht wat je zo kan klaarmaken!
Liefs, Robin en Naomi
Marijke zegt
Vanavond dit recept geprobeerd. Was lekker! Deze gaat samen met de wortels in balsamico azijn naar ons kerstdiner. Bedankt 👍☺️
Robin en Naomi zegt
Hoi Marijke, yes! Dat wordt smullen deze kerst. Fijne feestdagen alvast :-)! Liefs, Robin en Naomi