Dit heerlijke Noord-Afrikaanse recept voor gevulde aubergine met kikkererwten komt uit het boek ‘Eerlijk Eten’. Ik ben écht dol op de Marokkaanse keuken en aubergine is echt één van mijn lievelingsgroenten. Met dit gerecht waan je jezelf even in Noord-Afrika. Heerlijke specerijen, verse groenten & kruiden en een snufje fairtrade. Ik vind het belangrijk om zo nu en dan bewust bezig te zijn met eten en af en toe producten te kopen die op een eerlijke, fairtrade manier zijn gemaakt. Het besef dat je kleine boeren aan de andere kant van de wereld een steuntje in de rug geeft. Daarom kiezen wij ervoor dat de amandelen, de kaneel en de olijfolie van dit recept voorzien zijn van een fair trade of EKO keurmerk/logo.
Want faitrade is: meedenken over de wereld waarin we leven, en daar vervolgens iets mee doen.
NODIG (4 personen):
- 2 aubergines
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel harissa
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 theelepel garam masala
- 2 theelepel kaneelpoeder
- 400 gram gepelde tomaten (uit blik)
- 400 gram kikkererwten
- rasp en sap van 1/2 citroen
- 50 gram amandelen
- 150 milliliter yoghurt
- 10 blaadjes munt
- handje verse koriander
- Optioneel om bij te serveren: 2 naanbroden
HOE:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de aubergines in de lengte en snijd vervolgens iedere helft met een scherp mesje in (zo garen ze sneller).
- Kwast in met een klein beetje olijfolie en bestrooi met wat zout.
- Rooster de aubergines ca 30 min. in de oven.
- Fruit in een pan de ui en knoflook aan in een beetje olijfolie. Voeg harissa, komijnzaad, garam masala en kaneel toe en bak alles een aantal minuten mee.
- Voeg de tomaten toe en laat het geheel 20 min. zachtjes stoven.
- Voeg de kikkererwten en citroenrasp toe en laat 15 min. stoven.
- Rooster de amandelen in een koekenpan goudbruin. Laat afkoelen, hak fijn en voeg toe aan de tomatensaus.
- Doe ondertussen het naanbrood in de oven voor +- 5 min.
- Snijd de munt en koriander fijn en meng door de yoghurt. Breng de yoghurt op smaak met wat zout en peper.
- Als de auberginehelften mooi goudbruin beginnen te kleuren en gaar zijn, haal je ze uit de oven.
- Besprenkel de hete aubergines direct met citroensap.
- Serveer met de tomaten-kikkererwtenstoof, wat munt-koriander yoghurt en nog wat verse koriander.
Enjoy!
Liefs, Naomi
Gek op de Marokkaanse keuken? Probeer dan ook eens onze Marrokaanse groenteschotel met linzen en quinoa en een Vegetarische Tajineschotel.
Geef een reactie