Voor deze heerlijke boekweitnoedels met bimi gebruikten wij noedels op basis van boekweit. Deze kun je kopen bij de biologische winkel of bij de toko. Deze noedels (wij kozen voor boekweitnoedels met zoete aardappel) zijn een stuk gezonder dan gewone noedels. Boekweit bevat namelijk erg veel voedingsstoffen en zijn glutenvrij, perfect voor mensen met coeliakie. Eet je geheel glutenvrij? Check dan de webwinkel met het grootste glutenvrije assortiment van NL
Inhoud
Wat is er nog meer gezond aan boekweitnoedels?
- Ze zijn een goede bron van complexe langzame koolhydraten: deze verteren langzaam waardoor je veel langer vol zit;
- ze bevatten veel proteïnen wat goed is voor de spieropbouw;
- ze bevatten het stofje rutine, dit remt ontstekingen af en zorgt ervoor dat je haarvaten sterker worden;
- het bevat veel mangaan, fosfor, ijzer, zink, koper & magnesium. Magnesium zorgt ervoor dat je beter slaapt, minder stress ervaart en heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel.
Kortom, geen enkele reden om dit niet eens uit te proberen! Probeer ook eens onze boekweitbrood met lijnzaad.
Bimi
Naast broccoli bestaat dit gerecht uit een andere speciale groente: bimi, ook wel baby-broccoli genoemd. Het lijkt op broccoli maar dan met lange slanke stengels. De smaak is iets milder en zoeter, meer zoals asperges. Bimi kent vele gezondheidsvoordelen. Het bevat veel vitamines (A, C, foliumzuur, calcium & kalium) en heeft een hoog gehalte aan glucosinolaten. Deze beschermen de plant tegen planteneters en de mens tegen ziekten en veroudering. Bovendien verkleint deze stof de kans op het krijgen van kanker. Een supergroente dus!
Wokken
Ik ben gek op wokken! Het is snel en makkelijk, want de groenten worden in korte tijd gaar waardoor er minder vitamineverlies optreedt. Daarnaast wordt ook de smaak veel beter behouden. Wij koken op inductie en het is belangrijk om dan gebruikt te maken van een wokpan voor inductie.
NODIG (voor 2 personen):
- 200 gram bimi
- 1 broccoli
- 150 gram boekweitnoedels
- 1 rode (punt)paprika
- een scheutje kokos-, olijf- of wokolie
- een paar scheuten ketjap manis (of andere soja saus)
- zwart sesamzaad (hoeveelheid naar keuze)
- cashewnoten (paar handen vol)
HOE:
- Breng een pan met water aan de kook. Snijd de broccoli in kleine stronken en voeg deze samen met de bimi aan de pan met water toe. Breng aan de kook en kook de broccoli en bimi ongeveer 6 minuten.
- Snijd ondertussen de paprika in kleine stukjes.
- Giet de broccoli en bimi af in een vergiet.
- Breng ondertussen een andere pan met water aan de kook. Voeg er geleidelijk de noedels aan toe tot ze volledig in het water gedrenkt zijn. Breng opnieuw aan de kook; zet het vuur op half vermogen. Laat gedurende 5-6 minuten koken. Giet de noedels af in een vergiet en kort afkoelen met koud water.
- Verwarm de tweede pit op de inductie kookplaat. Doe een beetje olie in een wok en roerbak de broccoli en bimi en paprika of middelhoog vuur. Wok nog ongeveer 5 minuten. De broccoli en bimi moeten beetgaar zijn.
- Voeg een paar flinke scheuten ketjap toe aan de groenten en laat het nog een paar minuten pruttelen op laag vuur zodat de ketjap lekker in de groenten trekt.
- Serveer de noedels op een bord met daarover de groenten en garneer met cashewnoten en sesamzaadjes!
Eet smakelijk!
Liefs,
Naomi
Nog meer noedel recepten? Probeer dan eens de Japanse Udon noedels met makreel en zeewier tapenade.
Geef een reactie