Regelmatig fantaseerde ik als kind over de verre toekomst. Als klein jongetje fantaseerde ik, samen met mijn broer, over hoe de wereld eruit zou zien in het magische jaar 2000. Dan zou ik 41 jaar zijn… Zou ik dan kinderen hebben?
In een opstel schreef ik als 16 jarige (1975) over hoe de mensen in de toekomst robots (het woord ‘computer’ bestond nog niet) uit zouden vinden die slimmer waren dan de mens zelf, en hoe het met de mensheid zou aflopen (heel slecht…)
Nu ben ik 60 jaar, heb 2 prachtige dochters en hoop op een mooie toekomst voor ze. Ik verheug me over hun ontwikkeling, over hoe ze in de wereld staan en hoe zij een bijdrage proberen te leveren aan een betere wereld. Ik verheug me over hoe jonge mensen zich op hun nog ‘bescheiden’ vierkante meter bezig houden met een betere wereld in hun toekomst.
Greta Thunberg
Maar soms word ik gegrepen door wat zij te zeggen hebben. Zo ook deze week, toen ik een filmpje zag over hoe een meisje van 15 jaar uit zweden de aanwezigen toesprak op de klimaattop in Katowice (Polen). Ze heet Greta Thunberg. Kijk en luister:
Klimaatspijbelen
Deze week nemen kinderen het initiatief om actie te voeren voor een beter klimaat. Zij doen dit tijdens schooltijd; Zo ontstond het nieuwe woord ‘klimaatspijbelen’; immers, zij vinden dat onze leiders ook spijbelen en hun taak verzaken.
Vele leerlingen worden hierbij gelukkig gesteund door de schoolleiding van de school waar zij leren over de maatschappij, de politiek en hun toekomst.
Onze regeringsleiders zijn tot de orde geroepen door de rechter om meer te doen aan vermindering van CO2 uitstoot. In hoeverre voelen zij zich verantwoordelijk voor de toekomst van onze kinderen, onze kleinkinderen en achterkleinkinderen? De toekomst van onze ‘moeder aarde?’
Druppel
Het is met de kennis van nu, met alle talenten die wij bezitten, mogelijk om in 2030 de CO2 uitstoot te halveren t.o.v. 1990 en in 2050 zelfs met 95 %. Veel mensen zijn sceptisch en zien het als ‘een druppel op een gloeiende plaat’… Echter: die druppel is op vele plaatsen aanwezig op onze aarde. Vele druppels maken regen. Elke bui begint met een paar druppels… Kunnen we er voor zorgen dat het uiteindelijk gaat stortregenen?
Wat kan ik doen?
Ik kan het alvast laten druppelen door mijn afval te scheiden, zoveel mogelijk op de fiets naar mijn werk te gaan en indien dit mogelijk is zonnepanelen te nemen, mijn huis beter te isoleren en binnen een paar jaar een waterstofauto aan te schaffen (is milieuvriendelijker dan een elektrische!). Verder kan ik kritisch kijken naar wat ik koop en wat ik eet: milieuvriendelijke goederen gebruiken, minder vlees eten, en: minder vliegvakanties boeken.
Klimaatmars
Op 10 maart wordt op de Dam in Amsterdam de klimaatmars gehouden. Het is een oproep aan de regering om meer te doen aan verbetering van ons klimaat. Onze regering vindt het klimaat niet belangrijk genoeg. Onze regering is bang om impopulaire maatregelen te nemen. Onze regering is bang om stemmen te verliezen. Onze regering steekt de kop in het zand. Onze regering moeten we wakker schudden.
Ik loop op zondag 10 maart mee met de klimaatmars, samen met mijn kinderen. Omdat ik wil dat mijn kinderen, onze kinderen en alle generaties daarna, niet worden opgezadeld met de rotzooi die wij hebben achtergelaten.
Kom jij ook?
Liefs, Gert
Meer van Gert lezen? Al eerder schreef hij over Het Ego , over goede voornemens en over De Sleutel Naar Geluk.
Mijn naam is Gert Hartog. Ik ben de vader van Naomi, die samen met Robin deze website heeft gemaakt en beheerd. Ik ben fysiotherapeut in Amsterdam en werk op 2 locaties: IJburg en Oud-West. Mijn hobby is fietstochten maken. Mijn streven is om meer te genieten van alles wat op mijn pad komt en het geluk te vinden in mijzelf en in ontmoetingen met mooie mensen. Deze website is onder andere bedoeld om mensen te inspireren op het gebied van voeding, leven en reizen. Als ‘gastblogger’ is aan mij gevraagd om regelmatig een bijdrage te leveren. Ik zal hierbij ook ‘herkenbare’ voorbeelden gebruiken uit mijn eigen leven.
Geef een reactie