Misschien herken je het wel. Je voelt je voorafgaand aan je menstruatie prikkelbaar, down, kan om alles huilen, hebt last van een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten. Je hebt een kort lontje en je bent vermoeid. Dit wordt ook wel PMS genoemd: Pre-menstrueel syndroom.
Ook voor mij was dit echt zo herkenbaar. Ik voelde me gedurende mijn cyclus 2 weken goed en 2 weken slecht. Ik was echt een compleet ander mens. Zodra mijn menstruatie begon verdween alle ellende en voelde ik me totaal anders. De afgelopen maanden ben ik zo hard aan de slag gegaan met mijn PMS-klachten dat ik nu van 2 weken naar 2 dagen PMS klachten ben gegaan. Ik voel me nu voorafgaand aan mijn menstruatie soms wat prikkelbaar of sneller emotioneel. Mijn borsten doen soms een beetje pijn en ik een klein beetje een opgeblazen gevoel. Maar het is al zo’n wereld van verschil!
Wil jij jouw PMS klachten verminderen? Ik deel graag mijn 10 beste tips tegen PMS, want dit gun ik jou ook!
Inhoud
- 1 Progesteron/oestrogeen
- 2 1. Vermijd Xeno-oestrogenen
- 3 2. Vermijd stress
- 4 3. Beweeg en ga naar buiten
- 5 4. Wees lief voor je lever
- 6 5. Vermijd gluten, zuivel en soja
- 7 6. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
- 8 7. Pas op met alcohol en koffie
- 9 8. Eet gezonde (omega 3) vetten
- 10 9. Slik de juiste supplementen
- 11 10. Denk positief!
- 12 In 8 weken hormonaal in balans
- 13 Comments
Progesteron/oestrogeen
Maar eerst een lesje progesteron/oestrogeen. Want PMS klachten worden altijd in verband gebracht met deze twee hormonen. Door de maand heen fluctueert de hoeveelheid oestrogeen onder invloed van progesteron altijd, maar bij de ene vrouw kan het oestrogeenniveau altijd wat hoger of lager zijn dan dat van de andere vrouw. Een relatief hoog gehalte oestrogeen ten opzichte van progesteron draagt bij aan PMS klachten. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Je wilt er dus voor zorgen dat de verhouding tussen oestrogeen en progesteron in balans is. Hoe je dat doet ? Ik deel hier mijn 10 tips!
1. Vermijd Xeno-oestrogenen
Dagelijks komen we in aanraking met stoffen die een oestrogeenachtige werking hebben. Deze zogeheten xeno-oestrogenen zijn dus geen echte hormonen, maar chemische stoffen die de werking van oestrogeen nabootsen en op deze manier de hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden.
Denk hierbij aan: bestrijdingsmiddelen, weekmakers in plastic, maar je vind hormoonverstorende stoffen ook in make-up, schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten. Vervang je make-up en huidverzorging door natuurlijke en biologische varianten en kies voor biologische voeding.
Tip: ik ben fan van de merken: Tallow Cosmetics, Food For Skin, Dr Hauschka en Lois Lee. Ook gebruik ik de deodorant van Wild Cosmetics. Met de link EATLIVETRAVEL ontvang je 20% op alle Wild Cosmetics producten. Deze verzorgingsproducten zijn hormoonproof!
2. Vermijd stress
Stress is de allergrootste boosdoener als het gaat om hormonale klachten. Stress verhoogt de afgifte van het stress hormoon cortisol. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel omhoog gaan en het daarnaast zorgt stress ook voor een daling van je progesteron. Van progesteron kunnen we namelijk ook cortisol maken. Stress ‘steelt’ dus als het ware de progesteron in je lichaam.
Hoe vermijd je cortison aanmaak? Zorg ervoor dat je goed en voldoende slaapt, mediteer, haal goed adem, ga naar buiten en beweeg. Je kunt daarnaast ook nog aanvullende kruiden en supplementen gebruiken zoals rhodiola, ashwaganda, zoethout-thee en saffraan. Je kunt de volgende Vitakruid kortingscode gebruiken om jouw favoriete supplementen met 10% korting te bestellen: EATLIVETRAVEL10%.
3. Beweeg en ga naar buiten
Zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 min. beweegt en kies er ook voor om naar buiten te gaan. Daglicht zorgt ervoor dat je het feel good hormoon serotonine aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Ik kies er voor om elke dag zodra ik wakker word direct naar buiten te gaan. Ik wandel dan minimaal 30 minuten in de natuur. Je wordt gelijk wakker, voelt je gelijk goed en het is ook nog eens super goed voor je hormonen!
4. Wees lief voor je lever
Je lever heeft een belangrijke functie: ontgiften en het afvoeren van teveel oestrogenen. Je kunt je lever ondersteunen door heel veel groenten te eten. Vooral de kruisbloemige groenten zijn heel goed omdat deze het stofje DIM bevatten. Dit stofje draagt bij aan een goede werking van de lever en de afbraak van hormonen zoals oestrogeen. Veel vrouwen met hormonale en PMS klachten hebben last van oestrogeendominantie (teveel oestrogeen in verhouding tot progesteron). Het stofje DIM zorgt ervoor dat deze twee hormonen in balans komen. Het stofje zit in alle kruisbloemige groenten: bloemkool, spruiten, boerenkool, radijs, broccoli, rucola. Ik probeer bijna dagelijks van deze groenten te eten! Houd je niet van deze groenten? Je kunt dan ook een supplement slikken.
Je kunt je lever ook ondersteunen door dagelijks een glas lauwwarm water met citroensap te drinken en een sap gemaakt van bleekselderij.
5. Vermijd gluten, zuivel en soja
Sinds ik dit ben gaan vermijden voel ik me zoveel beter. Mijn darmen zijn rustiger, mijn huid is mooier, ik ben minder opgeblazen en ik heb meer energie. Het lijkt misschien ingewikkeld om dit allemaal te vermijden maar probeer het eens een maandje uit en je zult zien wat voor effect het heeft. Ik probeer het met name in de tweede helft van mijn cyclus helemaal te vermijden omdat je lichaam dan nog meer oestrogenen moet afbreken.
6. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
Snelle koolhydraten en suikers zorgen ervoor dat de hormonen progesteron en oestrogeen uit balans raken. Hoe houd je je bloedsuikerspiegel in balans? Eet geen suikervrije producten en geraffineerde koolhydraten of producten waar verborgen suikers in zitten. Kies juist voor gezonde eiwitten, vetten en complexe (glutenvrije) koolhydraten (peulvruchten, zoete aardappel, volkoren rijst, quinoa, boekweit).
7. Pas op met alcohol en koffie
Zowel alcohol als koffie kunnen PMS klachten verergeren. Alcohol werkt oestrogeenverhogend en verlaagt het testosteron gehalte. Let vooral op met alcohol en koffie in de tweede helft van je cyclus.
8. Eet gezonde (omega 3) vetten
Uit veel onderzoek blijkt dat omega 3 vetzuren PMS klachten kunnen verminderen. Denk aan: vette vis (makreel, wilde zalm, sardientjes). Ook lijnzaadolie, chia-zaad en hennepzaad leveren deze vetzuren. Omega 3 vetten zorgen er ook voor dat je minder cortisol (stresshormoon) aanmaakt en dus minder snel gestresst raakt.
9. Slik de juiste supplementen
Er zijn verschillende supplementen die kunnen bijdragen aan het verminderen van PMS klachten. Ik heb zelf verschillende supplementen ingezet tegen mijn PMS klachten: Een vitamine B-complex, magnesium, teunisbloemolie en omega-3. Magnesium is belangrijk omdat het een anti-stress mineraal is. Bij vrouwen met PMS wordt heel vaak een tekort gezien aan magnesium. Je kunt het beste magnesium Tauraat slikken en voor het slapen gaan innemen.
Je kunt de volgende Vitakruid kortingscode gebruiken om jouw favoriete supplementen met 10% korting te bestellen: EATLIVETRAVEL10%.
10. Denk positief!
Wat mij ook goed geholpen heeft is positief denken. Negatieve gedachten hebben een negatief effect op ons lichaam. Probeer dus dagelijks dankbaar te zijn voor de dingen die goed gaan en probeer positief te blijven. Gun jezelf de tijd om stap voor stap jouw hormonen steeds meer in balans te krijgen. Als het mij lukt dan lukt het jou ook!
In 8 weken hormonaal in balans
De allergrootste tip voor het verminderen van jouw PMS klachten is het programma volgen van Vivian Reijs: In 8 weken hormonaal in balans. Dit heeft er bij voor gezorgd dat ik écht van mijn PMS klachten ben afgekomen.
Vivian is echt een expert op het gebied van hormonen. Ze heeft een online programma ontwikkeld voor vrouwen met heftige hormonale klachten zoals PCOS, PMS, migraine, moodswings, depressieve gevoelens, vermoeidheid, stress-klachten, niet kunnen afvallen.
Het programma van Vivian helpt je om het stap voor stap te doen. Week voor week. Vivian weet zo gigantisch veel en is zo enthousiast, dat maakt dat je gewoon zin hebt om de volgende module te bekijken en weer aan de slag te gaan met de volgende stap. Door het online programma krijg je veel kennis over je lichaam, maar daarnaast geeft Vivian ook heel veel praktische tips: video’s, recepten & adviezen. Het is naar mijn mening helemaal compleet en ik raad dit iedereen aan met hormonale klachten.
Lieve mooie vrouw, ik wens je heel veel succes!
Liefs,
Naomi
P.S. Last van menstruatiepijnen? Lees dan dit artikel!
Rosalyn zegt
Veel bewegen is in ieder geval fijn, daar heb ik goede ervaringen mee. Bedankt voor al je andere tips!
Robin en Naomi zegt
Fijn dat we je hebben kunnen inspireren 🙂
Corrina Wassenaar zegt
Ik prijs mijzelf gelukkig heb er nooit zo last van gehad
Maar dank voor de goede tips
Er staat genoeg beschreven
En als je er last van hebt kan het vervelend zijn in je dagelijkse leven
Ik zit nu in de na fase van overgang ook zo’n feest
Robin en Naomi zegt
Wat ontzettend fijn dat je hier geen last van hebt gehad!
Tessa zegt
Wat een fijne tips geef je om pms klachten te verminderen. Gelukkig heb ik hier maar vrij weinig last van
Robin en Naomi zegt
Dat is echt heel fijn! 🙂