Voor de meeste mensen is het vaak ongelooflijk moeilijk om gemotiveerd te raken (en blijven) om te gaan sporten. Überhaupt om hun leefstijl aan te passen om gezond te blijven. Toch is er een groep mensen die hierin doorslaan. Zij sporten te veel. Sporten wordt niet meer een manier om gezond te blijven, maar is een verslaving geworden en kan gevaarlijk voor de gezondheid zijn.
Je hoeft social media maar een paar seconden te bekijken en je ziet het al gelijk: een afgetraind lichaam is ‘the size zero’. Internet staat vol met foto’s van mensen die met een vrolijke lach in de sportschool staan. Elke dag. Het moge duidelijk zijn dat deze mensen geen gebrek aan discipline hebben, maar hoogstwaarschijnlijk zijn deze mensen meer gefocust op de grootte van hun spieren dan hun gezondheid. Wanneer sporten niet meer een manier wordt om gezond te blijven dan kun je spreken van een sportverslaving. Dit wordt ook wel bigorexia genoemd. Bij bigorexia zien mensen zichzelf dunner dan dat ze eigenlijk zijn.
Inhoud
Wanneer wordt het een obsessie?
Dat is lastig te zeggen. Want wanneer wordt iets een obsessie. Vooral met sporten is het moeilijk om te zeggen, omdat sporten een gezonde gewoonte is. Een ander ding wat het moeilijk maakt is dat mensen met bigorexia vaak veel complimenten krijgen, omdat ze er zo afgetraind uitzien. Mensen zien het als een sterke zelfdiscipline. Een eigenschap wat door de meeste als een kwaliteit wordt gezien. Het is dan ook belangrijk dat je zelf bepaalt of je verslaafd bent aan sporten of niet.
Hoe kan het dat we verslaafd kunnen raken aan sporten?
Je hebt vast weleens van het hormoon ‘endorfine’ gehoord. Endorfine is een hormoon dat bij sporten (en ook bij seks) zorgt voor een fijn gevoel in je lichaam. Dit hormoon is werkt wel heel verslavend, waardoor we het regelmatig willen ervaren. Zodra je dit stofje niet kan aanmaken (in dit geval: als je niet kan sporten) dan kun je last krijgen van afkickverschijnselen.
Waarom is te veel sporten niet goed voor je gezondheid?
Als jij meer sport dan je lichaam eigenlijk aankan is de kans groter dat je je botten beschadigd. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam extra cortisol aanmaakt als je traint. Cortisol is ook een hormoon dat veel processen in het lichaam regelt. Bij een overschot aan cortisol in het lichaam wordt er ook meer botweefsel afgebroken en wordt de kans op blessures groter. Als je dus elke dag sport is de kans groter dat je gescheurde spieren krijgt en verlies van botdichtheid.
Voor de vrouwen
Heb je nog een kinderwens? Ga dan niet te veel sporten. Een studie heeft aangetoond dat vrouwen die minimaal vijf uur per week trainde, 42% minder kans hadden om zwanger te worden dan vrouwen die dus minder trainde dan die vijf uur. Je hoeft niet helemaal te stoppen met sporten als je zwanger wilt worden, maar zet het allemaal op een wat lager pitje.
De symptomen van overmatig sporten?
- Je dag is alleen ‘goed’ als je gesport hebt;
- Je voelt jezelf onrustig of schuldig als je niet gesport hebt;
- Je gaat zelfs sporten als je vermoeid of ziek bent;
- Je ben regelmatig ziek en herstelt hier slecht van;
- Je zelfvertrouwen is gebaseerd op hoeveel je sport;
- Je kan behoorlijk boos of gefrustreerd raken als sommige dingen je training in de war gooien (het weer, verrassingen etc.)
- Je plant al je verplichte activiteiten zo in dat je elke dag kan gaan sporten;
- Je voelt je vaak nog slechter (vermoeid) na je workout;
- Je sport altijd alleen, omdat anderen mensen invloed kunnen hebben op de intensiteit van je workout;
- Je sport om het eten te compenseren.
De hele dag stilzitten?
De hele dag stilzitten is ook niet de bedoeling, maar combineer je intensieve workout eens af met een rustig workout. Doe eens een lesje yoga in plaats van een HIT workout of maak een lange strandwandeling. En ook niet geheel onbelangrijk: plan een tot twee dagen rust per week.
Liefs, Anneloes
Meer van mij lezen? Al eerder schreef ik een blog over Waarom liefde voor jezelf zo belangrijk is, plantaardige voedingsmiddelen die niet in je keukenkastje mogen ontbreken, 4x de leukste vegan hotspots in Florence.
Elsa zegt
Ik hou niet van sporten maar mijn man wel. Ik zal het artikel laten lezen. Thx
Robin en Naomi zegt
Leuk dat je het gaat delen Elsa 🙂
Jouvence zegt
Het moet inderdaad geen obsessie worden, maar dat geldt evengoed voor voeding. Ik wandel regelmatig en sport 2-3 x in de week (krachttraining) en vind het leuk om af en toe te hoepelen met een weight hoop.
Robin en Naomi zegt
Yes, alles in balans, maar jij bent top bezig volgens mij!
Amina zegt
Top artikel dit! Het schijnt voor te komen dat mensen soms 7 dagen per week en dan 2 keer per dag naar de sportschool gaan. Hoe dan?!
Robin en Naomi zegt
Waar haal je de tijd vandaan he?! 😉