Als fysiotherapeut heb ik te maken met diverse patiënten die erg variëren wat betreft ‘gezondheid’. Hoe gezond iemand zich voelt is van vele factoren afhankelijk. We gebruiken als ‘meetinstrument’ een schaal van 0 tot 10, een schuifmaat, waarin mensen kunnen aangeven hoe gezond ze zich vandaag voelen. Soms is het heel verrassend wat daar de uitkomst van is. Iemand die zwaar gehandicapt is kan zichzelf qua gezondheid toch een 9 geven. Iemand die lichamelijk niets mankeert kan zichzelf een 3 geven. Dus is gezondheid niet alleen afhankelijk van ons lichamelijk functioneren. Is gezondheid meetbaar?
Inhoud
Mentale invloed
Voor een groot deel is het ook afhankelijk van ons mentaal functioneren. Van de betekenisvolle sociale contacten die we hebben, het betekenisvol kunnen invullen van onze dagen, onze relaties, ons gevoel van eigenwaarde en zelfrespect, ons toekomstperspectief, de beleving van zingeving, en het kunnen nastreven van doelen of idealen. Hoe gelukkig je bent, je levenslust en mate van balans… En dan ben ik er vast nog wat vergeten.
Machteld Huber heeft een concept van gezondheid ontwikkeld (2011): ‘Het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’.
Heb zelf de regie over je leven!
In deze, vaak hectische, maatschappij komt er veel op ons af wat stress veroorzaakt en een aanslag kan zijn op ons welbevinden. Veel hebben wij niet in de hand. Er kan ons van alles overkomen; we zijn kwetsbare mensen. Dan komt het er op aan hoe we ons daaraan kunnen aanpassen. Belangrijk daarbij is, dat we ons niet teveel ‘vereenzelvigen’ met onze ziekte, of met wat ons is overkomen.
Het kan daarbij helpen als we onszelf even bij wijze van spreken ‘’van een afstandje kunnen beschouwen”. En vervolgens die dingen gaan doen, die we zelf wel in de hand hebben. Ik noem een aantal voorbeelden: ontspanningsoefeningen doen; je richten op je ademhaling en je spierspanning checken. Vele youtube geluidsfragmenten op gebied van ontspanning en ademhaling kunnen je daarbij helpen. Voldoende bewegen is ook belangrijk. Het maakt stoffen aan die pijnstillend kunnen werken, en zorgt voor behoud van conditie en kracht. Eet gezond en gevarieerd. Zoek contact met mensen die wat aan jouw gezondheid (in alle aspecten) kunnen bijdragen. Zoek afleiding. Pieker niet teveel over de toekomst of het verleden. En: zorg dat jezelf de regie over je leven behoudt: dat draagt in belangrijke mate bij aan jouw gezondheid, jouw welbevinden.
Mijn ervaring
De afgelopen jaren heb ik diverse fracturen gehad, veroorzaakt door ongevallen, waarbij ik lang moest revalideren. Menigeen had medelijden met me. Toch heb ik de revalidatieperiode beschouwd als een mooie tijd: ik heb ontdekt waar mijn lichaam toe in staat is. Hoe snel ik kon herstellen; ik heb de fasen van wondgenezing van dichtbij kunnen meemaken. En ik had tijd voor andere dingen. Ik hoefde immers niet te werken, ook heel aangenaam! Ik heb nieuwe contacten opgedaan met betekenisvolle mensen. Ik heb ervaren hoe goed de zorg in Nederland geregeld is. En uiteindelijk was ik dankbaar dat mijn lichaam weer herstelde!
Leer van situaties
Natuurlijk is heel veel wat ik schrijf theorie en blijkt dit in de praktijk vaak heel moeilijk te zijn. En het lukt heel vaak niet. Maar we kunnen leren van situaties. Ook van ‘lijden’ en pijn kun je leren. Leren gaat vaak in de volgende stappen: van ‘onbewust onbekwaam’, naar ‘bewust onbekwaam’, naar ‘bewust bekwaam’. Zelf zit ik nog dikwijls in de fase van bewust onbekwaam. Maar dan is de eerste stap toch gezet. Binnenkort vertel ik jullie meer over dit onderwerp!
Veel succes in het streven naar een goede gezondheid!
Liefs,
Gert
Mijn naam is Gert Hartog. Ik ben de vader van Naomi, die samen met Robin deze website heeft gemaakt en beheerd. Ik ben fysiotherapeut in Amsterdam en werk op 2 locaties: IJburg en Oud-West. Mijn hobby is fietstochten maken. Mijn streven is om meer te genieten van alles wat op mijn pad komt en het geluk te vinden in mijzelf en in ontmoetingen met mooie mensen. Deze website is onder andere bedoeld om mensen te inspireren op het gebied van voeding, leven en reizen. Als ‘gastblogger’ is aan mij gevraagd om regelmatig een bijdrage te leveren. Ik zal hierbij ook ‘herkenbare’ voorbeelden gebruiken uit mijn eigen leven.
Geef een reactie