Hoi, ik ben Marieke, ik ben (bijna) 28 jaar en woon in Oostzaan – een pittoresk dorpje aan de randvan Amsterdam. Ik ben een vriendin van Naomi. Mijn hobby’s zijn sporten en reizen. Ik doe oa veel aan hardlopen, schaatsen en fietsen. Ik ken Robin en Naomi sinds de middelbare school.
Tijdens de middelbare school periode (en nog lange tijd daarna) heb ik veel last gehad van
eetproblemen en angsten – door een negatief zelfbeeld en emoties waar ik niet over durfde te
praten. Omdat ik heb ervaren hoe belangrijk het is dat je dat wél doet, wil ik graag wat ervaringen en lessen met jullie delen. Ik heb gemerkt dat veel jongeren last hebben van een negatief zelfbeeld, en door daar te lang mee rond te lopen vaak ook andere problemen veroorzaken. Dit kan je ontwikkeling in de weg staan, en maakt het lastig om keuzes te maken voor jezelf. Je komt er niet aan toe te doen wat jij écht wilt.
Inhoud
Balans tussen lichaam en geest
Ik zal onder andere schrijven over een negatief zelfbeeld, eetproblemen / verslavingen, en wat het met je doet als je emoties niet toelaat. Daarnaast zal ik ook gaan bloggen over het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Ik ben van mening dat door innerlijke rust te creëren, je zelfvertrouwen toeneemt en je zelfbeeld positiever wordt. Dit heeft ook te maken met zelfacceptatie. Ik hoop hiermee anderen te inspireren , te helpen veranderen of steun te bieden.
Negatief Zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld is een probleem waar we allemaal weleens mee rondlopen. Maar het kan ook een gevangenis in je hoofd worden waar je niet meer uit komt. Zelf heb ik er een lange tijd last van gehad. Vorig jaar heb ik eindelijk hulp gezocht om mijn negatieve zelfbeeld aan te pakken. Ik heb het nu (bijna) omgedraaid en ben me meer bewust geworden van mijzelf, bepaalde ‘patronen’ waarin ik leefde, en de gedachten die mijn gebrek aan eigenwaarde veroorzaakten. In deze blog wil ik graag uitleggen wat het een negatief zelfbeeld precies is, hoe het kan ontstaan en wat je er aan kunt doen om dit te veranderen.
Wat is een (negatief) zelfbeeld?
Een zelfbeeld is hoe iemand over zichzelf denkt. Vaak is dat onbewust. Het zelfbeeld bepaalt je handelen en heeft invloed op je gedrag. Wie zichzelf niet waardeert, is meestal stil en verlegen.
Ons zelfbeeld is ook nauw verbonden met zelfvertrouwen. Als je niet op jezelf vertrouwt, dan denk je waarschijnlijk niet zo goed over jezelf. Dit is een negatief zelfbeeld.
Het kan ook andersom, een zelfbeeld kan ook onrealistisch positief zijn. Bijvoorbeeld als je denkt dat je slimmer bent dan je echt bent, zodat je taken op je neemt die je niet aankunt.
Hoe herken je het?
Als je last hebt van een negatief zelfbeeld heb je weinig of geen zelfvertrouwen, je bent heel onzeker en hebt een gebrek aan eigenwaarde. Je kan jezelf niet accepteren zoals je bent. Want je bent of doet het ‘niet goed’.
Door jouw negatieve overtuiging over jezelf, kan het zijn dat je bepaalde standaarden of patronen voor jezelf ontwikkeld. Pas als je hieraan hebt voldaan, voel je goed genoeg. Een aantal gedragskenmerken waarbij dit tot uiting komt zijn: perfectionisme, bewegingsdrang, controledrang, neurotisch gedrag en dwangmatig gedrag. Maar ook: het uit de weg gaan van activiteiten en afstand nemen van anderen.
Oorzaak
Hoe wij over onszelf denken ontstaat in de eerste jaren van ons leven. Positieve of negatieve gebeurtenissen kunnen de overtuigingen over jezelf versterken of verzwakken. Gebeurtenissen die een zelfbeeld verzwakken zijn vaak een gebrek aan waardering, een kritische of onzekere ouder of pestervaringen in je jeugd. Deze gebeurtenissen maken het van groot belang hoe andere mensen over ons denken en hoe anderen ons beoordelen.
Dit laatste was ook bij mij het geval. Door vele pestervaringen op de basisschool werd mijn zelfbeeld gevormd. Helaas durfde ik daar thuis niet over te praten, waar ook veel spanningen waren. Dit leidde tot veel onverwerkte emoties en (sociale) angsten. Ik was vaak op de achtergrond, stil en verlegen. Ik had het gevoel nooit goed genoeg te zijn voor een ander, en durfde op sociaal gebied weinig te ondernemen.
Gevolgen
De negatieve overtuigingen over jezelf kunnen in stand worden gehouden doordat je jezelf blijft veroordelen, of vergelijken met anderen. Daardoor leg je de lat erg hoog voor jezelf. Je blijft vaak hangen in een bepaald gedrag wat jouw zelfwaardering geeft. Dit kan ver doorslaan.
Veel voorkomende klachten die bij een negatief zelfbeeld voorkomen zijn:
- Sociale angstklachten (angst om in groepen te zijn, angst om je aan te passen),
- Vermijdingsangst,
- Eetproblemen,
- Sociale faalangst,
- Ernstige minderwaardigheidsgevoelens.
Het nadeel is dat zolang je negatieve zelfbeeld in stand houdt, je steeds depressiever gaat voelen en op sociaal gebied steeds minder onderneemt .
Conclusie & Tips – hoe kan ik het veranderen?
Een zelfbeeld wordt gevormd door wat je hebt meegemaakt en wat anderen over je zeggen. Positieve en negatieve ervaringen hebben invloed gehad op jouw zelfbeeld. Deze zijn helaas niet terug te draaien. Een manier om dit te verwerken is door te onderzoeken waar jouw zelfbeeld vandaan komt. Hoe is jouw zelfbeeld ontstaan? Ben jij opgegroeid in een vreedzame en warme omgeving? Of was er een gebrek aan waardering? Werd je vroeger erg gepest?
Door onverwerkte emoties aan te pakken en op te lossen, kun je een zelfbeeld veranderen.
Een andere manier om een negatief zelfbeeld te veranderen, is door het ombuigen van de (onjuiste) overtuigingen die je over jezelf hebt. Hiervoor kan je gebruik maken van onderstaande oefening. Met dit stappenplan creëer je een positief beeld van jezelf, en bedenkt hoe je daarbij kunt handelen.
Stappenplan omdraaien zelfbeeld:
- Stap 1: Benoem jouw negatieve zelfbeeld. Schrijf op wat de negatieve gedachten zijn die jij over jezelf hebt.
- Stap 2: Benoem nu jouw tegengestelde zelfbeeld: zoek naar positieve eigenschappen van jezelf. Kijk naar de mooie kanten van je lichaam, of andere kwaliteiten. Misschien ben je wel heel sportief, of juist slim en behulpzaam.
- Stap 3: Zoek voorbeelden uit jouw dagelijks leven waarin het tegengestelde beeld (jouw positieve eigenschappen) tot uiting komt. Dit kunnen situaties van afgelopen tijd zijn, maar ook gebeurtenissen van vroeger.
- Stap 4: Maak het tegengestelde zelfbeeld voelbaar. Dit kan je doen door je goed in te leven in de situatie, of je kan dit voelen door de positieve eigenschappen tegen jezelf te zeggen. Bijvoorbeeld: ‘ik ben slim’, ‘ik ben behulpzaam’, ‘ik ben goed in.. ‘.
- Stap 5: Vergelijk het negatieve zelfbeeld en het tegengestelde zelfbeeld. Neem een situatie in gedachte waarin je het negatieve zelfbeeld sterk ervaart. Nu probeer je het om te buigen: verander in gedachte jouw gedrag zodanig dat het aansluit op je eerder genoemde positieve eigenschappen. Zorg dat je het gevoel krijgt dat bij het positieve zelfbeeld hoort.
Herhaal deze oefening zoveel als nodig als jij negatieve gedachten over jezelf weer voelt opkomen.
Echter, rondlopen met een negatief zelfbeeld moet niet worden onderschat. Jouw zelfbeeld is van grote invloed op je handelen, en een negatief zelfbeeld kan leiden tot depressie en een sociaal isolement. Om dit op eigen houtje aan te pakken is niet makkelijk. Het kan daarom ook verstandig zijn hier hulp voor in te schakelen.
In mijn volgende artikel zal ik meer gaan vertellen over de gevolgen van een negatief zelfbeeld, en met name eetproblemen. Wil jij meer informatie over het aanpakken van een negatief zelfbeeld, of aan de slag gaan met negatieve overtuigingen (over jezelf)? Maak een afspraak bij je huisarts en overleg met hem/haar wat de mogelijkheden zijn om een negatief zelfbeeld op een professionele manier aan te pakken.
Liefs,
Marieke
Hoi, ik ben Marieke, ik ben (bijna) 28 jaar en woon in Oostzaan – een pittoresk dorpje aan de randvan Amsterdam. Ik ben een vriendin van Naomi. Mijn hobby’s zijn sporten en reizen. Ik doe oa veel aan hardlopen, schaatsen en fietsen. Ik ken Robin en Naomi sinds de middelbare school. Ik zal onder andere schrijven over een negatief zelfbeeld, eetproblemen / verslavingen, en wat het met je doet als je emoties niet toelaat. Daarnaast zal ik ook gaan bloggen over het herstellen van de balans tussen lichaam en geest.
Photo by Ivan Karasev on Unsplash
Geef een reactie