
Gratis op vakantie, wie wil dat nou niet? Het is iets complexer dan dat, maar met een huizenruil kom je wel redelijk in de buurt. Denk je er ook aan om je huis te verhuren, maar vind je het toch wel spannend? Dan kan een huizenruil een hele goede optie zijn. In deze blog zet ik mijn ervaring op een rij, inclusief de veelgestelde vragen.
Inhoud
Waarom een huizenruil?
Ongeveer 2 jaar geleden kochten mijn vriendje en ik ons paleisje op Scheveningen, de kustplaats van Den Haag. Via appgroepen en Facebook-groepen zag ik onwijs veel vraag naar tijdelijke huizen in ons woongebied. Ik had zo immers zelf ook mijn eerste maanden op Scheveningen doorgebracht.
We kozen voor een huizenruil omdat het mes eigenlijk aan alle kanten snijdt (als dat een uitdrukking is):
- We verdienen geld (of guest points, waarmee we zélf op exchange kunnen)
- Iemand anders ziet Scheveningen/Den Haag vanuit een veel fijner perspectief
- We hebben de kans om unieke huizen te ontdekken, van mensen die hun huis niet verhuren


Maar waarom dan geen gewone verhuur?
We hadden natuurlijk ook voor AirBNB kunnen kiezen. Toch heeft dat voor ons aanzienlijke nadelen. Allereerst: we hoeven nu niet uitgebreid op te ruimen. Natuurlijk is alles netjes en schoon, maar douchespullen zitten gewoon in een bak in de la en voor een weekendruil maak ik ook geen kastruimte vrij. Het voorbereiden kost dus een half uurtje en bestaat vooral uit het neerleggen van de sleutel en boekje, dingen aan de kant schuiven en spullen zoals handdoeken neerleggen. Ik heb hieronder een handige checklist geplakt, die wij altijd gebruiken.
Daarop aansluitend: ik vertrouw de mensen van de huizenruil ook veel meer. Wij ruilen via het platform HomeExchange. Daarop zitten alleen geregistreerde mensen die zélf ook hun huis (al dan niet beschikbaar) hebben gezet. Mensen gaan veel respectvoller met je spullen om dan bij AirBNB. Vorige keer had iemand zelfs mijn was opgevouwen en professionele foto’s van het huis gemaakt. Dure spullen als laptops en paspoorten leg ik in kastjes, maar we sluiten bijvoorbeeld de kamer met tienduizenden euro’s aan kitespullen niet af. Andere mensen doen dit wel, maar ik heb daar geen zin in.
En dan natuurlijk het geld. Voor een huizenruilplatform betaal je alleen een jaarlijkse membership fee, maar betaal je verder niet per exchange (tenzij mensen een cleaning fee vragen, maar dat gebeurt niet super vaak).
Een klassieke ruil kost dus niks. Hierbij zit jij in het huis van de ander en de ander in jouw huis. Ik heb dat een keer gedaan met een groot familiehuis vlakbij de Veluwe, bij mensen die graag met hun kinderen aan het strand wilden zitten. We deden alles met de Museumkaart en kookten zelf, dus het hele weekend kostte misschien €50,- inclusief alles!
Naast deze klassieke huizenruil, kun je ook kiezen voor een guest point ruil. Als je je aanmeldt bij HomeExchange krijg je guestpoints om mee te starten. Wanneer jij jouw huis ‘verhuurt’ (andere mensen komen erin), kun jij guest points ontvangen. De hoeveelheid per nacht hangt af van de locatie, grootte van je appartement en faciliteiten zoals een zwembad. Zo hebben wij een keer mensen uit België in ons huis gehad, toen we zelf een kite safari hadden geboekt (waar de accommodatie al bij zat) en hiermee flink punten gespaard. Deze punten hebben we dan weer uitgegeven toen we in vakantiehuisjes van mensen in Brazilië en Frankrijk zaten.
Schoonmaken
- [ ] nieuw beddengoed
- [ ] Handdoeken op bed
- [ ] badkamer schoonmaken
- [ ] stofzuigen
- [ ] keuken schoonmaken
- [ ] Koelkast legen
- [ ] vaatwasser uitruimen
- [ ] Vuilnis weggooien
- [ ] Plantjes water
Verplaatsen/opbergen
- [ ] kastje onder de wasbak in slaapkamerkast
- [ ] Disney mokken in keukenkast
- [ ] Jassen in gangkast
- [ ] wasmand inhoud in tas in slaapkamerkast
- [ ] karton in kast
- [ ] Was opruimen
- [ ] Valuables opbergen
- [ ] Kachel uitzetten
Klaarleggen
- [ ] Kaartje klaarleggen op tafel
- [ ] Snoepjes klaarleggen achter platte borden
- [ ] gastenboekje + kaartje op tafel leggen
- [ ] Fietssleutel klaarleggen
inpakken
- [ ] kleding en beauty
- [ ] eten (lunch)
Communicatie
- [ ] aankomsttijd
- [ ] Vaatwasser
- [ ] Laundry
- [ ] Vertrektijd
- [ ] Slaapspullen
- [ ] Sleutel check
Hoe bevallen de exchanges zo far?
So far heb ik dus vooral guest point exchanges gedaan, zowel dat mensen in ons huis kwamen als dat wij naar andere mensen toe gingen. Alles bevalt tot nu toe supergoed. Mensen gaan respectvol met je spullen om en genieten echt van jouw huis. Ik vind het echt een fijn gevoel dat ik eraan heb bijgedragen om mensen een mooie tijd te beleven, in een huis wat anders toch leeg zou staan.
Tegelijkertijd hebben wij ook op onwijs mooie plekken gezeten: in een villa met jacuzzi aan het Braziliaanse kitestrand, in een huis met thuisbioscoop en 3 woonkamers aan de Franse kust, aan de rand van de Veluwe, in een prachtig appartment in hartje Madrid en in een ruim vakantiehuis middenin de Achterhoek.




8x ‘ja maar… en hoe zit het dan met…’
Hoe doe je het dan met je bed en beddengoed?
Wij verversen altijd het onderlaken en de bed sheets zelf. Andere mensen kiezen ervoor om een los dekbed en topmatras te kopen. Ik vond dit zelf niet nodig, maar als hier je voorkeur ligt, vooral doen. Uiteindelijk komt dat altijd van pas bij logés en is het nog steeds goedkoper dan hotelkosten.
Hoe werkt het met de sleutel?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan de sleutel onder de mat leggen, een sleutelbox, een elektrisch slot, afspraak maken met de buren of van tevoren opsturen. Kijk vooral naar wat logistiek handig is.
Hoe doe je het dan met je waardevolle spullen?
Onze kleine waardevolle spullen (paspoort, laptop, cash geld) doen we in een inbouwkastje wat we af kunnen sluiten. We hebben ook een grotere afsluitbare kast, namelijk de gangkast, maar het is onhandig om deze op slot te doen, omdat hier ook de elektriciteit en gas instellingen zitten. Bij kortsluiting is het nodig dat mensen hier dan bij kunnen. Zoals ik al zei hebben we echt véél geld aan kites en andere sportspullen, maar die laten we gewoon in de kite kamer, waar mensen ook nog bij kunnen. I don’t wanna jinx it, maar tot nu toe is dat prima.
Kost het niet superveel tijd om op te ruimen en voor te bereiden?
De voorbereidingstijd valt echt mee. Ik ben geen schoonmaakprinses, maar ik ben er altijd met een half uurtje mee klaar. Zie hierboven de checklist. Vaak zijn de exchanges ook kort, minder dan een week, dus dan hoef je ook niet zo veel ruimte te maken oid. Natuurlijk zijn er wel een paar eenmalige dingen die je even moet doen, zoals het aanmaken van je profiel inclusief huisomschrijving en foto’s en het schrijven van de house manual.
Moet ik daarna dan ook weer helemaal gaan schoonmaken?
Mensen laten jouw huis gewoon weer netjes achter, net zo netjes als jij het hebt achtergelaten. Vertel ze daarvoor natuurlijk wel even waar de schoonmaakspullen liggen (stofzuiger etc.) en wat ze met de gebruikte handdoeken en beddengoed moeten doen. Wij timen het altijd zo dat onze schoonmaakster net daarna komt. We rekenen geen schoonmaakkosten, maar overwegen dat wel te doen, als de schoonmaakster buiten de gewoonlijke planning komt; ze komt 2x/maand en als het dan net zo vlakbij het schoonmaakmoment is, maakt het niet uit, maar als ze de week ervoor al is geweest zijn het natuurlijk wel extra kosten.
Hoe weten mensen dan hoe alles werkt in je huis?
Ik heb zelf een house manual gemaakt met verschillende tabjes:
- Introductie: een stukje over ons als eigenaren met foto’s
- De omgeving: hoe werkt het met parkeren/ov, leuke dingen in de buurt, adressen voor touristeninformatie, eerste hulp contactgegevens (laatste 2 komen gewoon van de gemeente van Den Haag website)
- Handleiding weekend trip: emergency contacts, algemeen (sleutel, WiFi, etc.), schoonmaken, planten. En dan een uitleg per kamer met bijzonderheden en wat je er kunt vinden, zoals hoe de vaatwasser aan gaat of welke messen wel/niet in de vaatwasser kunnen
- Handleiding weekend trip, maar dan Engels
- Handleiding vakantie trip (4-20 dagen): een beetje hetzelfde als de weekend trip, maar dan iets uitgebreider over bv de planten en de fietsen
- Handleiding vakantie trip, maar dan Engels
Ik heb het gewoon in Notion gemaakt en deel de web link, zodat ik het gemakkelijk aan kan passen. Werkt super.
Pro tip: ik vind het belangrijk dat mensen de manual even doorlezen, omdat er belangrijke dingen in staan. Bijvoorbeeld hoe je de deur open maakt zonder de sleutel te breken, hoe je ervoor zorgt dat de stoppen niet doorslaan of welke planten speciale verzorging nodig hebben. Daarom heb ik een zinnetje toegevoegd in de manual:
Als je dit leest, ben ik heel blij dat je de guide leest. Daarom ligt er een verrassing voor je in de keuken, achter de platte borden! Laat ook wat over voor de volgende gasten die de moeite nemen om de handleiding door te lezen
… en achter de borden liggen (in kleine pakjes ingepakte) chocolaatjes als beloning 😉 kost veel minder dan wanneer je een elektriciën moet bellen als je stoppen zijn doorgeslagen.
Ik ga de manual hier niet publiekelijk delen omdat mijn adres er ook bij staat etc. maar laat even een reactie achter als je hem wilt ontvangen als voorbeeld!
Wat als je geen guest points hebt?
Zonder guest points kun je alsnog op uitwisseling, maar dan moet er wel iemand tegelijkertijd in jouw huis. Je kunt bijvoorbeeld ook punten verdienen door andere mensen aan te dragen, je profiel af te maken of events bij te wonen.
Wat als je een partner hebt die niet tegelijkertijd weg is als jij?
Haha, ik heb mijn vriendje een keer een weekendje naar z’n ouders gestuurd omdat ik met mijn moeder op mutual exchange ging naar de Veluwe. Dat stelde hij niet zo op prijs. Maar het kan wel 😉

Huizen kijken is gratis!
Via HomeExchange kun je wel al huizen bekijken als je geen betaald lidmaatschap hebt. Je hoeft je membership pas af te sluiten, als je een exchange wilt finalisen. Tot die tijd kun je lekker peaken en chatten. Je betaalt je membership per 365 dagen en krijgt je geld terug als je het eerste jaar geen exchanges doet. Je hebt dus precies niks te verliezen!
Meld je aan via mijn link: https://www.homeexchange.com/?sponsorkey=ninarosa-66479
Dan krijg ik extra Guestpoints en jij ook!
Ik hoop dat ik je heb geinspireerd om een huizenruil te doen! Laat me vooral weten als je nog vragen hebt.
Hi! Mijn naam is Ninarosa (dat is één naam, ja) en ik heb intense liefde voor de zon, mooie reizen, lekker (vegan) eten, hotspots ontdekken, wijn, vrienden en sport. En laat ik nu net het geluk hebben dat ik over al die onderwerpen mag schrijven voor Eat Live Travel! Momenteel woon in Scheveningen (Den Haag) en werk ik als freelance communicatieadviseur, copywriter en business coach. Maar eigenlijk ben ik zo vaak als het kan in het buitenland! 😉
Geef een reactie