Hoe heerlijk is dat gevoel dat je hebt als je net van de kapper komt, met een fris kapsel en misschien een nieuw kleurtje? Het slechte nieuws is helaas dat dit nieuwe kleurtje een negatieve impact kan hebben op het milieu vanwege alle chemicaliën. Gelukkig is er ook goed nieuws: er komen steeds meer sustainable en vegan haarproducten, die het milieu niet zo erg belasten.
En daarmee groeien ook de sustainable kappers en hair salons. Om de sustainable kappersindustrie onder de loep te nemen, gingen we in gesprek met Louise, oprichtster van vegan + sustainable + gender neutral haarsalon Hair Waves in Ericeira, Portugal. Dat gesprek deed ik natuurlijk in de salon, die aanvoelt als een huiskamer, terwijl ik zelf een knip- en kleurbeurt onderging!
Inhoud
Meer vraag naar bewuste haarproducten in Portugal
Sustainability is eigenlijk geen trend meer, het is meer een groeiende beweging. Zo ook in de haarindustrie. Er is steeds meer bewustzijn voor de impact van haarproducten op het milieu. Chemicaliën zoals bleek en ammoniak worden nu vaak nog gewoon door de gootsteen gespoeld, maar steeds vaker gaan de kappers op zoek naar alternatieve producten die minder belastend zijn voor het milieu.
En het milieu is niet de enige reden. Ook de gezondheid van de kappers profiteert van duurzame haarproducten. Zo merkte Louise dat haar huid irriteerde van de chemicaliën in haarverf. Als klant zal je daar weinig van merken, want je verft je haar eens in de zo veel maanden. Als kapster zag Louise echter dat het daadwerkelijk een negatieve impact had op haar fysieke gezondheid, omdat ze huiduitslag kreeg.
Vooral in Portugal is er steeds meer bewustzijn. De reden? De consequenties van de keuzes zijn een stuk beter zichtbaar. Waar je in Amsterdam misschien hooguit een plastic flesje in de kanalen ziet drijven, zie je in Portugal daadwerkelijk het aangespoelde plastic en de vervuilde oceanen. De surf community is hier ontzettend groot en zij zien echt wat voor troep er in de oceaan ronddrijft. Door die confrontatie leeft duurzaamheid en bewustzijn hier meer.
Het gevolg van het groeiende bewustzijn is dat er steeds meer sustainable, vegan en/of organic haarproducten en -salons komen. Grote brands verrijken hun assortiment met meer bewuste alternatieven. Gepassioneerde ondernemers starten hun eigen sustainable haarproductenlijn. Het aanbod groeit en daarmee ook de algemene bewustzijn voor bewuste haarproducten.
Ericeira’s eerste vegan + sustainable + gender neutral kapsalon
In de grotere wereldsteden zoals New York, Londen en Amsterdam zijn bewuste hair salons en kappers niks nieuws onder de zon. Omdat Ericeira van origine en klein vissersdorpje is, zijn de trends op dit gebied nog niet overgewaaid. Hoewel het aantal vegan restaurants toeneemt en het aanbod in duurzame beautyproducten langzaam stijgt, was er nog geen sustainable + vegan (+ gender neutral) haarsalon in Ericeira. En daar zag Louise een gat in de markt.
Louise werkte jarenlang als kapster in wereldstad Londen en vervolgens 2 jaar in de Portugese hoofdstad Lissabon. Helaas zag ze daar nog weinig bewustzijn voor duurzame haarproducten. De chemicaliën werden door de goot gespoeld en het interieur bestond uit gloednieuwe meubels waarvan de afkomst niet bekend is. Dat wilde ze anders doen.
Toen ze geen duurzame haar salon in Lissabon kon vinden, besloot ze in het diepe te springen en haar eigen salon te beginnen. In het midden van de lockdown in het begin van 2021 tekende ze het contract en in april 2021 opende ze haar deuren. Loyale klanten vanuit Lissabon volgden haar naar Ericeira, wat slechts op een half uurtje rijden van Lissabon ligt. En zo begon haar ondernemersavontuur.
Hoe ziet een sustainable haarsalon er dan uit?
Er zijn talloze manieren waarop je duurzaam kunt zijn. Misschien is het moeilijk voor te stellen hoe een haarsalon duurzaam kan zijn. Louise doet dit op een paar manieren:
- Duurzame haarverf en haarverzorgingsproducten: de merken die zij gebruikt zijn OWay en Davines. De producten van het Italiaanse merk OWay zijn vegan, plasticvrij (ook de verpakking), niet getest op dieren en duurzaam. De producten van Davines kende Louise al van eerdere salons waar zij werkte. Dit merk gaat verder dan duurzame producten en support ook projecten die goed zijn voor de mensen, planeet en de dieren, zoals educatieprojecten of boomplantprojecten. Voor het verven van het haar gebruikt ze Manic Panic, een vegan en cruelty free haarverfmerk wat al meer dan 40 jaar actief is.
- Recyclen van haar voor de planten (ja, echt!): okay, get ready for this one. Louise verzamelt al het geknipte haar, gooit het in de compost bak en mixt het met de aarde, om het vervolgens voor haar planten te gebruiken. De proteïne in haar is namelijk heel goed voor de planten – of het haar nu geverfd is of niet. Ik stond even versteld van dit trucje, maar volgens Louise werkt het ontzettend goed!
- Kleding van gerecycled katoen: het zit ‘m in de kleine dingen: de gebruikte handdoeken en bijvoorbeeld de cape die op de schouders ligt zijn van recycled katoen.
- Tweedehands meubels en interieur: al het interieur komt van de tweedehands winkel of zelfs uit de vuilnisbak. Het schattige bankje heeft Louise bijvoorbeeld bij het grofvol gevonden. Het bankje was doormidden maar Louise heeft hem samen met haar vader hersteld. Buiten het duurzaamheidsaspect, geeft dit ook een persoonlijke touch en vond Louise het ontzettend leuk en bevredigend om te doen.
Wat Hair Waves Ericeira verder uniek maakt is de gender neutral focus. Er zijn geen prijzen voor mannen of vrouwen; het is ‘short hair’ of ‘long hair’. Iedereen is welkom. Hoewel Louise veelal natuurlijke kapsels creëert en zich kenmerkt door een ‘bohemian style’, kan je met elk verzoek terecht. Ik ging zelf voor laagjes en balayage, met wat donkerblonde plukken tussen mijn donkerbruine (maar vaak wat lichtbruine door de zon) haar.
De toekomst van de duurzame haarindustrie
De haarindustrie is dus in beweging als het neerkomt op duurzaamheid en dat verspreidt zich over de hele wereld, zelfs in kleine vissersdorpjes in het zuidwesten van Portugal. Volgens Louise blijft deze duurzaamheidstrend zich doorzetten en komt er steeds meer bewustzijn, waardoor ook het aanbod in en van kappers verandert.
En Hair Waves Ericeira zelf? Louise geniet van de personal touch en het leuke persoonlijke contact met de klanten. We hebben heerlijk zitten kletsen onder genot van een kopje koffie en vegan koekjes. Die personal experience wil ze erin houden en daarom zal ze niet snel uitbreiden naar een chain. Wel zou ze uiteindelijk naar een groter pand willen (wél met buitenruimte voor hondje Lucky) en ook het team uit willen breiden, zodat nóg meer mensen kunnen genieten van een duurzame kappersbehandeling.
So, see you in Ericeira?
Hi! Mijn naam is Ninarosa (dat is één naam, ja) en ik heb intense liefde voor de zon, mooie reizen, lekker (vegan) eten, hotspots ontdekken, wijn, vrienden en natuurlijk mijn kat Valentino. En laat ik nu net het geluk hebben dat ik over al die onderwerpen mag schrijven voor Eat Live Travel! Momenteel woon in Scheveningen (Den Haag) en ben ik afgestudeerd aan de HvA en de Erasmus Universiteit op het gebied van media. Maar eigenlijk ben ik zo vaak als het kan in het buitenland! 😉
Geef een reactie