In de vorige blog heb ik al aangekondigd dat ik het wil hebben over het ego. Wij kennen allemaal dit woord en associëren dit met begrippen als egoïstisch, egocentrisch, oftewel ‘gericht op jezelf’.
Inhoud
Ons ego-denken
Ons ego-denken en wat hiermee wordt bedoeld is in vele boeken uitgebreid beschreven. Volgens Eckhart Tolle wordt ons leven beheerst door ons ego-denken. Je kunt je ‘ik’ omschrijven als je ego-ik en je ware zelf. Je ego-ik vormt voor een groot deel je gedachten, je oordelen, je verwachtingen, je conditioneringen. Het veroorzaakt vaak negatieve gedachten. Het ego kun je zien als de oerkracht die in jou huist en die een hele belangrijke taak heeft, namelijk ervoor zorgen dat jij overleeft!
Identiteit
Het ego kenmerkt zich o.a. door: afgescheidenheid, angst, strijd, minderwaardigheidsgevoel, (ver)oordelen, ideeën van goed en kwaad en haat. Het ego is de identiteit die je hebt aangenomen. Identiteit is het beeld dat je van jezelf hebt gevormd door wat andere mensen ooit over je hebben gezegd of door ervaringen die je ooit hebt meegemaakt. Door de gedachten en overtuigingen die je op deze wijze over jezelf bent gaan geloven is een beeld ontstaan over jezelf. Van dat beeld heb jij jouw waarheid gemaakt en daar ben je naar gaan leven.
Emoties en strijd
We kennen allemaal dat we door ons denken soms hevig in beslag genomen worden, vooral wanneer ze negatief zijn, maar ook als herinneringen positief zijn en nog slechts aanwezig als herinnering… We verlangen terug naar dat wat eens was… Het roept dikwijls emoties op: angst, verdriet, trots, boosheid, agressie.
Het ego zorgt ervoor dat je denkt dat jouw vreugde, succes en welbevinden afhankelijk is van gebeurtenissen in de buitenwereld. Het houdt van mopperen en klagen en houdt de buitenwereld verantwoordelijk voor het gebrek aan liefde, erkenning en waardering, voor veroorzaakte kwetsingen en trauma’s, en de negatieve situaties die zich in het leven voordoen. Het ego gaat dan ook als gekwetst slachtoffer de strijd aan met de buitenwereld om zijn gelijk te halen en zijn behoeften zoals erkenning en waardering bevredigd te krijgen.
Verlangen en verwachten
Het ego verlangt naar vroeger, toen alles beter was, of verlangt naar beter, in de toekomst. Het ego wil steeds meer en beter. Is eigenlijk nooit tevreden over hoe het nu is… het ego heeft ook verwachtingen over de toekomst. Het fantaseert over hoe het zal gaan. Dit is dus niet de werkelijkheid…
Voorbeelden van ons ego-denken
Voorbeeld 1: je hebt op een bepaalde plek een negatieve ervaring gehad. Ons ego zorgt ervoor dat we die plek willen mijden. Want in onze fantasie kan er daar, op die plek, weer een negatieve ervaring ontstaan.
Voorbeeld 2: Je wordt op een ochtend wakker en de lucht is grijs en het regent. Je zegt ‘Wat een ellendige dag’. Dit is geen fijne gedachte en misschien voel je je ook nog teleurgesteld of gefrustreerd. Plotseling realiseer je je dat jouw oordeel over hoe de dag zal zijn, is gebaseerd op een mentale gewoonte, oftewel op een onbewuste gedachte.
Voorbeeld 3: Je hebt een conflict met een familielid. Jullie beider ego zorgt er dan voor dat jullie op een gezamenlijke verjaardag niet naast elkaar gaan zitten; elkaar gaan mijden. Want je herinnering, je geschiedenis, maakt je via je ego duidelijk dat je op je hoede moet zijn en niet over je heen moeten laten lopen…
Voorbeeld 4: Je hebben iets moois gepresteerd in jou beleving. Je ego zorgt ervoor dat je hier graag met anderen over praat. Het liefst wil je ego laten zien dat je beter bent dan die andere(n).
Collectief ego
Er bestaat ook een collectief ego. Dit nemen we vaak waar in voetbalstadions en vlak daarbuiten. Als ons ego zich sterk identificeert met ‘onze’ club, en we daardoor de andere club als de vijand beschouwen, dan ontstaan er in het slechtste geval rellen. Op mondiaal niveau kan dit escaleren tot een oorlog… Er ontstaat wij / zij denken.
Temmen
Als we ons ego kunnen beheersen kan het ons leiden naar betere prestaties en zorgt het ervoor dat we kunnen plannen en onze route kunnen uitstippelen. Wanneer we beslissingen kunnen nemen in het nu, of problemen ‘nu’ kunnen aanpakken, en kunnen leven vanuit onze ziel, onze innerlijke stem, dan is ons verstand, ons denken, een waardevol instrument. Het ego temmen als een koetsier op de bok is wat we kunnen doen. Het helpt als we ervan bewust zijn dat ons ego aan het woord is… Dan kunnen we hier ook makkelijker afstand van nemen.
Kunnen wij ons verlossen van ons ego?
Nee, dit kan niet. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat het ons niet beheerst. We kunnen ons wel bevrijden van het ego-pantser en de stem in ons hoofd die onze werkelijkheid bepaald. We zullen er mee moeten dealen. Er verstandig mee omgaan, ons focussen op het nu en het gebruiken als hulpmiddel.
Mijn vraag aan jullie: Herkennen jullie bij jezelf als je ego je teveel op sleeptouw neemt? Herkennen jullie dit bij anderen?
Liefst, Gert
Mijn naam is Gert Hartog. Ik ben de vader van Naomi, die samen met Robin deze website heeft gemaakt en beheerd. Ik ben fysiotherapeut in Amsterdam en werk op 2 locaties: IJburg en Oud-West. Mijn hobby is fietstochten maken. Mijn streven is om meer te genieten van alles wat op mijn pad komt en het geluk te vinden in mijzelf en in ontmoetingen met mooie mensen. Deze website is onder andere bedoeld om mensen te inspireren op het gebied van voeding, leven en reizen. Als ‘gastblogger’ is aan mij gevraagd om regelmatig een bijdrage te leveren. Ik zal hierbij ook ‘herkenbare’ voorbeelden gebruiken uit mijn eigen leven.
Photo by Laurenz Kleinheider on Unsplash
Geef een reactie