In deze blog wil ik het hebben over vergeven.
Sorry… of…? We kennen allemaal situaties dat je of om vergeving moet vragen, of vergeving moet schenken. Dat verschilt natuurlijk in gradaties. Bij de lichtste vorm van vergeving vragen gebruiken we het woord ‘sorry’, of ‘pardon’… Je zegt iets wat je beter niet had kunnen zeggen; of je loopt per ongeluk tegen iemand op en ‘botst’…
Er zijn natuurlijk ook vele zwaardere gevallen. We kunnen soms koppig zijn en iemand niet willen vergeven. Dan is ons ego-denken (zie vorige blog) ferm aan het woord. Het kan ook zijn dat het te heftig is geweest wat jou is aangedaan en vergeven te moeilijk is…
Lastig wordt het om te vergeven als je partner vreemd is gegaan, of als iemand een misdaad heeft gepleegd.
Er zijn situaties waarbij vergeven haast niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als een dierbare overlijd door de schuld van iemand (dood door schuld), of erger nog: door moord.
Hank Heijn
Een aansprekend voorbeeld van vergeven is het verhaal van Hank Heijn, de weduwe van de vermoorde Gerrit Jan Heijn. Hij was vermoord door Ferdi E, in de maand september van het jaar 1987. In de maanden daarna deed hij alsof GerritJan nog leefde en vroeg losgeld. Hank Heijn, die in haar jeugd 4 jaar in een Jappenkamp had geleefd, ging vele maanden door een hel. Ferdi E werd gepakt en vele jaren later, pas na zijn vrijlating, kon zij het opbrengen om hem een brief te schrijven en hem te vergeven.
Rwanda
Een ander zeer aansprekend voorbeeld van vergeven zag ik in de film ‘The Power of theHeart’. Het ging over een Tutsivrouw uit Rwanda, waarvan haar hele familie was vermoord door Hutu’s tijdens de burgeroorlog in 1994. Hierbij vonden ongeveer 800000 burgers de dood, velen op gruwelijke wijze. De vrouw kon zich schuilhouden en overleefde de oorlog. Jaren later kreeg ze de kans om de moordenaar van haar familie, die op dat moment gevangen zat, te bezoeken. De bewaker gaf haar toestemming om alles met hem te doen wat ze wilde. Tot zijn grote ‘ontzetting’ vergaf ze de moordenaar van haar familie…
Waarom vergeven?
Waarom zou je de persoon, die jou zoveel onrecht heeft aangedaan, vergeven? Daar is toch vaak geen enkele reden toe? De persoon, die jou vele ongelukkige jaren heeft bezorgd? De man of vrouw, die ervoor heeft gezorgd dat je door een loodzware periode in je leven bent gegaan? De kwelgeesten van vroeger op school, waardoor je de rest van je leven een onzeker persoon bent geworden? Erger nog… Waarom de man vergeven die te hard reed en daardoor een dodelijk ongeval veroorzaakte?
En noem zo nog maar een paar voorbeelden op…
Voor jezelf
Vergeven doe je niet in de eerste plaats voor de persoon die jou iets heeft aangedaan. Vergeven doe je in de eerste plaats voor jezelf. Vergeven is een cadeau voor jou zelf. Natuurlijk is dat heel moeilijk en gaat er vaak een langdurig proces aan vooraf. Eerst zal aanvaarding en acceptatie nodig zijn. Als er berouw is van de dader wordt het al een stuk makkelijker om te kunnen vergeven. Maar als dit niet het geval is, doe je het alleen voor jezelf.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zichzelf kunnen verlossen van wrok, haat en permanente boosheid weer gezonder worden. De bloeddruk gaat omlaag en het levert gezondheidswinst op als je weer in vrede kunt leven met je omstandigheden. Als je kunt accepteren dat het is, zoals het is. Als je je niet meer vastklampt aan het verleden. Als je kunt vergeven…
Zelf heb ik dat ook ervaren. Ik kon, na jaren, mensen vergeven die me veel verdriet hadden bezorgd. En dat gaf letterlijk: ruimte…
Kerst
Met kerst gedenken we de geboorte van Jezus. Met goede vrijdag zijn sterven. Hij was ook in staat om, met helse pijnen genageld aan het kruis, te kunnen vergeven…
Een aantal voorbeelden hierboven genoemd getuigen van moed, kracht, wijsheid en inzicht. Wellicht kun je met kerst eens kijken wie jij zou kunnen vergeven. Soms is daar hulp bij nodig omdat het te heftig is wat jou is aangedaan. Het zou mooi zijn als het lukt en je het nieuwe jaar gezonder, vrijer en met meer geluk kunt ingaan…
Mijn vraag aan jou, en ter overdenking: Heb jij ervaring met vergeven? Hoe voelde het nadat je hebt vergeven?Zijn er situaties waarbij je dit echt niet kunt?
Tip: lees eens het verhaal van Hank Heijn, of bekijk de film ‘The Power of theHeart’…
Liefs, Gert
Mijn naam is Gert Hartog. Ik ben de vader van Naomi, die samen met Robin deze website heeft gemaakt en beheerd. Ik ben fysiotherapeut in Amsterdam en werk op 2 locaties: IJburg en Oud-West. Mijn hobby is fietstochten maken. Mijn streven is om meer te genieten van alles wat op mijn pad komt en het geluk te vinden in mijzelf en in ontmoetingen met mooie mensen. Deze website is onder andere bedoeld om mensen te inspireren op het gebied van voeding, leven en reizen. Als ‘gastblogger’ is aan mij gevraagd om regelmatig een bijdrage te leveren. Ik zal hierbij ook ‘herkenbare’ voorbeelden gebruiken uit mijn eigen leven.
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash
Geef een reactie