Gezondheidsklachten zoals burn-outs of gewichtsproblemen worden vaak niet bij de oorzaak aangepakt, maar er worden slechts symptomen bestreden. Met ayurveda gaat dat anders.
Maar wat is ayurveda eigenlijk? Om dat te ontdekken, reisden wij naar Texel af en verbleven we een weekendje in ayurvedic homestay Sukha Texel. We gingen in gesprek met de oprichters van deze bijzondere plek om kennis te maken met deze Indiase gezondheidsleer en alles te weten te komen over de ontwikkeling, invulling en toekomst van Sukha Texel en ayurveda.
Inhoud
First things first: wat is ayurveda?
‘Ayus’ betekent leven en ayurveda gaat dan ook over de kennis van het leven in al z’n facetten. Deze Indiase leer gaat ervan uit dat ieder mens een unieke constitutie heeft. De balans is vaak verstoord, bijvoorbeeld door stress of een levens- of voedingsstijl die niet aansluit bij de constitutie van de persoon. Zo kan ayurveda helpen bij het herstellen van de balans.
Hoe dit opgelost kan worden, verschilt dus heel erg per persoon. Bij ayurveda gaat het niet over het wegnemen van de symptomen van kwaaltjes, maar juist over het aanpakken van de oorzaak van die klachten. Vaak ligt die dieper dan men aanvankelijk denkt. Dit wordt tijdens een ayurvedisch consult bepaald.
Ayurvedisch eten is gericht op de spijsvertering. In Nederland eten we eigenlijk te zout en te zoet. Bij ayurveda staan 6 smaken centraal: zoet en zout (die kennen we!) maar ook zuur, scherp, bitter en wrang. Wanneer je alle 6 die smaken gebruikt, krijg je een verzadigende ayurvedische maaltijd.
Ayurveda als onderdeel van yoga opleidingen
Ayurveda an sich is niks nieuws; deze gezondsheidsleer bestaat al ontzettend lang. Toch is de belangstelling hiervoor in de afgelopen jaren wel aanzienlijk gestegen. In een wereld waarin gewichtsproblemen en burn-outs helaas veel voorkomen, zijn we steeds meer op zoek naar échte oplossingen voor deze problemen.
Ayurveda ligt dichtbij yoga en is mede daarom populairder en bekender geworden. Steeds vaker wordt ayurveda onderdeel van een yogaopleiding. Een verdieping in de yoga betekent dan ook vaak leren over ayurveda.
Van een gigantisch terrein naar een oase van rust
Een plek waar yoga en ayurveda samenkomen is Sukha Texel, een ayurvedische homestay op het Waddeneiland Texel. Deze bijzondere onderneming wordt gerund door Mariëlle en (Texelaar) Jacco. Wanneer je het terrein betreedt, voel je een oase van rust over je heen komen. De geitjes begroeten je vrolijk en de fruitstukken hangen te glanzen in de bomen. Hier ga je ontspannen.
Mariëlle was altijd al met yoga bezig en besloot daarom een yoga opleiding te doen, wat leidde tot de oprichting van een yoga studio op Texel in 2004. Inmiddels is deze hobby flink uit de hand gelopen en biedt Sukha Texel ruimte voor ayurvedische retreats van zes dagen, kookworkshops als onderdeel van de weekendretreats, b&b in de weekenden, het verhuren van vergaderruimtes, lesgeven bij de yogadocentenopleiding en verhuur van de workshopruimte aan Texels Vilt (vegetarische schapenvachten).
Tijdens haar yoga opleiding kwam Mariëlle al in aanraking met ayurveda. Stukje bij beetje is zij dit gaan integreren binnen Sukha Texel. Zo is ze Ayurvedic Practitioner geworden na een studie aan de AAS in Amsterdam, en langzaamaan consulten gaan geven. Ze liep echter continu tegen dezelfde twee problemen aan: mensen vonden Texel te ver weg en ze vonden het moeilijk om zelf met de nieuwe informatie en behandelplannen aan de slag te gaan.
Sukha Texel anno 2021
En dat brengt ons bij de opzet van Sukha Texel zoals we die vandaag kennen. In 2016 is er een nieuw gebouw op het terrein bijgekomen, waar de 3 homestaykamers en de gezamenlijke ruimte zich bevinden. In deze kamers kunnen de gasten verblijven tijdens hun ayurvedische retreat, welke sinds 2 jaar op de huidige manier zijn ingericht. Tijdens deze retreats kunnen zij ervaren hoe het echt is om ayurvedisch te leven – en dat is niet zo moeilijk als je zou denken, zolang je maar weet wat jouw lichaam nodig heeft.
De yogalessen en verdere inhoudelijke zaken worden verzorgd door Mariëlle en Jacco is de reddende engel voor een goede indeling en soepel verloop van de retraites en de onderneming. En niet onbelangrijk: het heerlijke ayurvedische eten wordt bereid door Jacco. Elke ochtend word je verwend met een vegetarisch warm ontbijtje en tijdens de individuele retraites kun je ook ’s avonds aanschuiven en staat er als lunch een soep voor je klaar. Zo kregen wij heerlijke mungbonenpannenkoeken en een havermouttaartje als ontbijt en dosa met groenten en kokos-koriandersaus als diner. Heerlijk!
Iedereen is welkom bij Sukha Texel. Tijdens het ontwikkelen van Sukha Texel dachten Mariëlle en Jacco aanvankelijk dat er vooral stelletjes en vriendinnen zouden komen, maar veel gasten bleken juist alleen naar de retreats te komen. De deelnemers aan de retreats beginnen de week met een consult over de vraag waar ze aan willen werken. Gedurende de week kunnen zij behandelingen boeken die hen helpen bij het meer in balans komen. Dit kan een ontspannende oliemassage zijn, maar het kan ook zijn dat een poeder- of stempelmassage wordt ingezet. Aan het einde van de week vertrekken zij dan met ‘food for thought’ en hebben zij meer inzicht in de voeding en leefstijl die bij hen past.
Het bijzondere aan Sukha Texel
Het fijnste van de retreats is dat het echt een compleet plaatje is. Van verblijf in een prachtige kamer tot een persoonlijk consult en van yogalessen tot ayurvedische maaltijden, het is echt een week waarin jij volledig tot rust kunt komen. Vanaf kamer Prana waar wij in verbleven konden we in slaap vallen met de sterren en konden we ’s avonds de zon onder zien gaan in de natuur.
Er is ook een mogelijkheid om behandelingen bij te boeken, zoals een massage. Het belangrijkste is dat het echt een week voor jou is, waar alle aandacht dus ook voor jou is. Je kunt je terugtrekken, maar je bent daarin niet eenzaam, want je bent in een kleine groep van gelijkgestemden. Wij hebben ons geen seconde eenzaam gevoeld met de fijne energie van Mariëlle en Jacco en de andere gasten.
En hoe nu verder?
Tot nu toe hebben Mariëlle en Jacco vooral ingespeeld op wat er in de omgeving is gebeurd. Stapje voor stapje hebben zij het concept van Sukha Texel ontwikkeld, uitgebreid, verfijnd en bijgevijld tot het prachtige concept wat er vandaag de dag staat. Het gaat ontzettend goed met Sukha Texel en de retraites zitten vaak weken of zelfs maanden van tevoren volgeboekt.
Toch stopt de reis hier niet voor Mariëlle en Jacco. Zo zijn zij pasgeleden begonnen met het hosten van een boeddhistische retraite, waarbij meditatie centraal staat. Hier doet Mariëlle mee als deelneemster, fungeert Sukha Texel als locatie en verzorgt Jacco het ayurvedische eten.
Ook hebben zij het aanbod uitgebreid naar Samen Yogaweekends (voor partners, vrienden of familieleden die elkaar op een andere manier beter willen leren kennen) met yoga nidra en een ayurvedische brunch. Genoeg opties dus!
En de toekomst van ayurveda? Hoe dat er precies uit ziet en welke invloed dat heeft op Sukha Texel, is lastig te zeggen. Wel denken Mariëlle en Jacco dat steeds meer mensen kennis maken met deze gezondheidsleer en dat het steeds meer wordt gewaardeerd. Nou, door ons in elk geval! We vonden het ontzettend leuk om op deze laagdrempelige en rustgevende manier kennis te maken met ayurveda en raden het iedereen aan.
Hi! Mijn naam is Ninarosa (dat is één naam, ja) en ik heb intense liefde voor de zon, mooie reizen, lekker (vegan) eten, hotspots ontdekken, wijn, vrienden en natuurlijk mijn kat Valentino. En laat ik nu net het geluk hebben dat ik over al die onderwerpen mag schrijven voor Eat Live Travel! Momenteel woon in Scheveningen (Den Haag) en ben ik afgestudeerd aan de HvA en de Erasmus Universiteit op het gebied van media. Maar eigenlijk ben ik zo vaak als het kan in het buitenland! 😉
Geef een reactie