Is het je wel eens opgevallen hoeveel plastic je verbruikt? Bijna alles wat je koopt is verpakt of gemaakt van plastic. Nog erger: meestal gebruik je het zelfs maar één keer voor je het weggooit. Wegwerpplastic heeft een gigantische impact op ons milieu. Gelukkig kun je met een aantal kleine aanpassingen zelf ook invloed hebben op je plasticverbruik. Je kunt dit verbruik makkelijk verminderen door de volgende plastic wegwerpartikelen te vervangen door een meer duurzamere versie.
Inhoud
Tandenborstels
Wij houden van een frisse adem en daarom poetsen we onze tanden met een ECO-tandenborstel gemaakt van bamboe of hout. We gebruiken graag duurzame producten in de badkamer en bamboe is een van de meest milieuvriendelijke materialen. Het is maar een kleine verandering, maar deze tandenborstels zijn een stuk beter recyclebaar dan hun plastic broertje en daarom beter voor het milieu!
Let wel op van welk materiaal de haren gemaakt zijn als je veganistisch bent.
Wattenstaafjes
Wij zijn in shock, want het meest gevonden stukje plastic op het strand is afkomstig van wattenstaafjes. Zo werden er in 2016 in Engeland per 100 meter strand ongeveer 24 wattenstaafjes gevonden! Koop in plaats van wattenstaafjes die gemaakt zijn van het plastic polypropyleen, wattenstaafjes die gemaakt zijn met hout. Spoel wattenstaafjes ook vooral niet door de goot, maar gooi het gewoon weg bij het afval.
Maandverband
Als vrouw gooi je volgens Milieu Centraal tijdens je leven ongeveer 90 kg maandverband en 60 kg aan tampons weg. Als alternatief voor maandverband en tampons is er de Organicup op de markt gebracht. Misschien moet je even aan het idee wennen, maar het gebruik hiervan brengt veel voordelen voor je gezondheid en het milieu mee. De Organicup is vrij van bleekmiddel, lijm, parfum, lotion of andere dingen die je liever niet in je lichaam wil krijgen. De cup is gemaakt van allergievrije siliconen en je brengt deze tijdens je menstruatie in (zoals een tampon). De cup neemt 3 keer meer vocht op dan maandverband en tampons waardoor je deze ook minder hoeft te vervangen. Omdat je de cup kunt legen, spoelen en hergebruiken, zorgt dit voor een enorme vermindering van jouw plasticverbruik!
Vershoudfolie
Gebruik jij ook wel eens de helft van groenten of fruit en bewaar je het restant? In plaats van plastic folie te gebruiken, zijn Foodhuggers zijn de beste oplossing voor je restjes! Ze zijn gemaakt van flexibel (siliconen) rubber in verschillende formaatjes waardoor je altijd een passende Foodhugger hebt voor jouw stuk groente of fruit. Je kunt de Foodhuggers ook gebruiken om potten, glazen en flessen af te sluiten. Daarnaast kun je ze gebruiken in de magnetron, vriezer en kunnen ze in de vaatwasser.
Plastic tasjes in de supermarkt
Neem van huis een linnen tasje mee, deze weegt niks, maar er past wel lekker veel in. Tegenwoordig kun je de tofste modelletjes scoren! Hier kun je je boodschappen in doen en zo hoef je niet elke keer een plastic tasje te kopen. Ik ben fan van de french string netjes, omdat ze zo rekbaar zijn en je er hierdoor heel veel in kunt stoppen!
Tegenwoordig kun je in de supermarkt ook handige groente- en fruitnetjes kopen die je keer op keer kunt hergebruiken. Zo bespaar je op de plastic tasjes om je groenten en fruit in te doen.
Plastic rietjes
Wij drinken ons citroen-water toch wel graag met een rietje om ons tandglazuur te beschermen. In plaats van plastic rietjes kun je ook stalen herbruikbare rietjes van bijvoorbeeld Dille en Kamille (€0,95 cent) of Strawies (hier verkopen ze verschillende maten en modellen HANDIG!) gebruiken. Gelukkig denkt de Europese Commissie net zo over het verbruik van rietjes, want als het aan hen ligt worden ze zelfs verboden, yes!
Vind jij het belangrijk om ook zo min mogelijk plastic te gebruiken en heb jij hier goede ideeën over? Post ze vooral in de comments hieronder! Ga je binnenkort op vakantie en wil je daar ook minder plastic verbruiken? Hier schreef ik eerder al een blog over.
Liefs, Robin
Wanda zegt
Wij proberen er wel op te letten, maar als je ziet hoe de fabrikanten dingen verpakken… ik koop bijvoorbeeld geen snoep of koeken meer die per stuk zijn verpakt.
Robin en Naomi zegt
Yes, alles zit in plastic… Wat super goed om ervoor te kiezen om dan producten te kopen die niet per stuk verpakt zijn! 👍
Rory zegt
Ook alweer zo’n goed en inspirerend artikel. Wij zijn al jaren over op metalen rietjes. Die foodhuggers vind ik ook een briljant idee. Maar ik kon ze niet in alle formaten vinden. Ik probeer echt het gebruik van plastic te minderen, maar soms ontkom je er (nog) niet aan. Daarentegen, als we allemaal ons steentje bijdragen dan zal het steeds beter gaan. Want als ik zo naar het klimaat kijk (in Spanje bij Valencia zo’n 26 graden en hier in Nl storm na storm) dan is het echt nodig dat we actie ondernemen.
Robin en Naomi zegt
Dankjewel! Wat leuk om te lezen dat de metalen rietjes ook in jullie lade ligt. Ik ben ook fan van foodhuggers, ze zijn zo ideaal! Precies, het gaat ook om alle beetjes en je bewust te zijn van je gebruik. Al vervang je maar èèn van de producten, het scheelt toch alweer veel op jaarbasis 👍.
Tessa zegt
Er zijn inderdaad veel wegwerpartikelen van plastiek die je gemakkelijk kan vervangen. Zo heb ik altijd een reisset bestek mee op vakantie zodat ik geen plastiek mesjes hoef te gebruiken.
Robin en Naomi zegt
Wat een top-idee. Ga het onthouden!