Meer energie. Dat is wat we eigenlijk allemaal wel willen. En het lijkt alsof we dat over het algemeen steeds minder hebben… Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen om meer energie te krijgen? Ik deel in deze blog 5x tips voor meer energie waar je direct mee aan de slag kunt!
Inhoud
Hoe krijg je minder energie?
Maar eerst: Hoe komt het dat je minder energie ervaart? Minder energie ervaren kan vele redenen hebben. Ik heb hieronder een aantal opties op een rij gezet, maar nog lang niet alles.
- Slaap: Het kan zijn dat je een of meerdere onrustige nachten hebt gehad, waardoor je overdag minder energie hebt. Of gebroken nachten hebt, waarbij je halverwege je slaap een aantal keer wakker wordt.
- Afleiding: Het kan zijn dat er onbewust veel energie verloren gaat naar afleidingen, zoals je mobiele telefoon. Dat je continue prikkels ervaart en nieuwe informatie wilt blijven opnemen, waardoor je aan het eind van de dag ‘overprikkeld’ kan voelen.
- Voeding: Het kan zijn dat je lichaam continue energie gebruikt om eten te verteren. Dit kan komen doordat je de hele dag door veel (kleine) dingen eet. Of om te ontgiften, omdat je bewerkt voedsel eet waar ‘stoffen’ aan zijn toegevoegd die ons lichaam niet kent. Maar het kan ook zijn dat je weinig voedingsstoffen als mineralen, vitamines, eiwitten, vetten en water binnenkrijgt. Deze voedingstoffen wordt gezien als brandstof voor het lichaam. Zonder brandstof, kan je lichaam moeilijk zelf energie aanmaken. Of je eet veel eten waar suiker aan is toevoegd, waardoor je lichaam veel energie kwijt is aan het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.
- Gedachtes: Het kan zijn je veel aan de toekomst denkt. Je zorgen maakt over dingen die (misschien) nooit gaan plaatsvinden. Of juist veel in het verleden zit. Vast willen houden aan een situatie die (wellicht) nooit meer terugkomt. En hier kan veel energie in worden verloren.
- Moetens: Het kan zijn dat je veel dingen ‘moet’ van jezelf of van anderen. Dat je het gevoel hebt continue aan verwachtingen te moeten voldoen – wat veel energie van je weg kan nemen.
- Ontspanning: En je tegelijk minder dingen doet die jij leuk vindt om te doen. Die je energie geven. En dat je minder tijd neemt om rust te nemen. Om weer écht op te laden.
Hoe krijg je meer energie?
Zo zie je maar. Het kan onwijs veel redenen hebben waarom je minder energie ervaart. Je kunt de bovenstaande punten bij langs gaan en kijken waar je eventueel meer of minder aandacht aan kan geven. Hieronder deel ik 5 tips die je kan helpen om meer energie te generen.
1. Meer vet nemen
‘Vet’ eten wordt helaas nog vaak gezien als iets ‘negatiefs’. En het liefst vermijden we dat zo veel mogelijk, omdat we het koppelen aan‘dik’ worden. Onterecht. Want ‘vet’ is niet de boosdoener die ervoor zorgt dat we kilo’s aankomen. Nou ja, frituurvet en transvetten hebben daar wel enige invloed op, maar écht goede vetten niet.
En wat zijn dan de goeie vetten? Ik heb het dan over kokosolie, ghee, biologische bewogen vis, olijfolie, noten, zaden, pitten etc. Eigenlijk alles wat van nature in de natuur te vinden is. Deze vetten stimuleren de energie aanmaak in de cellen (middels mitochondriën) – deze zorgen er uiteindelijk voor dat je draait op langdurige ‘vetverbranding’ i.p.v. kortdurende ‘glucoseverbranding’.
2. Minder vaak eten
Eten met tussenpozen. Dit wordt ook wel Intermitting Fasting genoemd. Houdt in: minder eetmomenten én vanaf een uur of 11:00/12:00 je eerste echte maaltijd. Waarom? Omdat een hele dag dooreten je lichaam on-wijs veel energie kost. Elke keer moet jouw lichaam weer een nieuwe maaltijd, lichte snack of iets anders verteren.
En je lichaam heeft niet onbeperkt energie beschikbaar. Het lichaam moet hierin keuzes maken. Wanneer er veel energie naar het verteren toe gaat – omdat je vaak iets eet – blijft er minder energie over voor organen of functies. Daarnaast komt er bij elke ‘eetmoment’ Vrije Radicalen vrij. Vrij Radicalen zijn eigenlijk bijproducten/afvalproducten van onze eigen stofwisseling en brengen schade aan onze eigen cellen.
Vrij Radicalen hebben we eigenlijk altijd in ons lichaam. Maar door vaak te eten, verkeerde voeding, roken en veel stress kunnen deze zich meer en meer vermenigvuldigen. Om Vrije Radicalen tegen te gaan heb je anti-oxidanten nodig.
3. Meer bewegen
Dit is misschien een inkoppertje. Maar misschien heb je het zelf weleens ervaren. Dat je voordat je wilde sporten totááál geen zin had en toen je uiteindelijk was gegaan – je barstte van de energie! En hoe verleidelijk de bank er vaak ook uitziet, vaker zul je een voldaan gevoel ervaren nadat je hebt bewogen of een sport hebt uitgevoerd op wat voor manier dan ook.
Maar hoe maak je het jezelf gemakkelijker? Wat ik vaak doe is de avond van te voren m’n sportoutfit al klaarleggen, zodat ik het direct aan kan doen bij het opstaan. Of kies een sport uit die je sowieso erg leuk vindt om te doen, zodat het niet eens voelt als sport. Ik doe 1 a 2 keer in de week salsa, en dat voelt niet eens als sport! Ook al moet ik het ook niet onderschatten, want na zo’n uurtje voel je je benen wel 😉
Wij zijn fan van Practice van Happy with Yoga. Dit is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! Je kunt kiezen uit verschillende abonnementen: maand, kwartaal en jaar.
4. Minder afleiding
Mobiel-weg.nl. Yes, dat is de oplossing. En ik ga heel eerlijk zijn, dit is ook nog een struggle voor mij. Ik heb een haat-liefde verhouding met mijn mobiele telefoon. Aan de ene kant vind ik het erg fijn en kan ik delen wat ik meemaak en mooie gesprekken voeren met andere Instagrammers en aan de andere kant geeft het me ook veel afleiding.
Ik heb inmiddels tijden ingesteld hoelang ik er van mezelf op ‘mag’ zitten en met mezelf afgesproken dat ik 3 momenten heb dat ik er echt even max. 15 minuten op mag kijken. Gedurende dag deel ik wel via Instagram stories, maar zal ik niet zelf consumeren op social media ;-). Dit wordt mijn uitdaging van 2019. Wat een luxe probleem eigenlijk…
Door minder afleiding – en hierdoor minder ‘verspilde’ energie – creëer je meer focus.
5. Meer genieten
Dit hoort ook een beetje bij de vorige punt. Meer in het nu. Minder op de telefoon en meer in het nu. Om me heen kijken. Spontane gesprekken aangaan met (nieuwe) mensen. Een boek lezen. Op m’n ademhaling letten. Genieten van het eten op m’n bord. Door meer in het nu te leven, kun je je ook weer opladen.
Wanneer we veel met onze gedachten in het verleden of toekomst zijn – zuigt het als het ware onze energie weg. Door juist meer je aandacht te verleggen naar het nu, kun je weer meer energie krijgen. En meditatie of even in de natuur lopen kan hierbij van toepassing zijn. Wat vindt jij een prettige manier om meer in het nu te komen?
Liefs,
Rachel
Hi, mijn naam is Rachel van Food Your Thought en ik ben Toegepaste Psycholoog & Orthomoleculair Voedingscoach. Ik ben onwijs gefascineerd door hoe voeding van invloed is op ons gedrag, gevoelens én gezondheid. Ik geloof er dan ook in dat de keuzes die we nú maken, invloed heeft op hoe wij ons over 10 jaar voelen. Hiermee inspireer ik jongvolwassenen naar dagelijks gezond eetgedrag middels lezingen, colleges & trainingen. Daarnaast schrijf ik graag blog’s over de impact van voeding, psychologie en een positieve mindset.
Geef een reactie