Een geveltuin is klein tuintje tegen jouw gevel aan. Ook ik heb er één aangelegd die zomers vol staat met wilde bloemen en andere drachtplanten. Naast dat het prachtig staat, help je ook de bijen een handje. Ik vertoef graag in de natuur en vind ik het belangrijk om mee te helpen om de wereld een stukje groener en duurzamer te maken. Wil je ook aan de slag? In deze blog deel ik tips om jouw diervriendelijke geveltuin in Amsterdam aan te leggen.
Inhoud
Meer groen
Ik vind het zo gezellig om door een straat te lopen met veel groen. Geveltuintjes, blauwe regen langs de huizen, potten met bontgekleurde bloemen. Gelukkig vind je veel geveltuinen in Amsterdam. Vaak ook met de mooiste geurende klimrozen, zo romantisch! De Amsterdammers zijn heel creatief met het vergroenen van hun straat. Daarnaast nemen de planten ook CO2 op voor een zuivere lucht, zorgen ze voor minder wateroverlast en werken ze isolerend en verkoelend.
Biodiversiteit
Door het aanleggen van een geveltuintje vergroot je de biodiversiteit in jouw buurt. Ook door jouw kleine geveltuin kun je veel voor bijen en andere insecten betekenen. Mijn tips voor jouw diervriendelijke geveltuin in Amsterdam:
- Gebruik het liefste biologische tuinaarde, deze bestaat uit bijvoorbeeld turf, plantenmest en compost. Ook worden geen chemicaliën of andere giftige pesticiden aan toegevoegd.
- Kies voor een mix van inheemse bloemen en planten voor het aantrekken van vlinders, vogels en insecten. Om bijen en andere insecten te helpen, kies je het liefste biologische planten en gebruik je altijd gifvrije zaden/planten/bollen en knollen.
- Vergeet ook niet om drachtplanten en bollen voor de bijen te zaaien en planten. Voorbeelden van Inheemse drachtplanten zijn: Margriet, Muskuskaasjeskruid, Gewoon Duizendblad, Tijm en Salie.
- Zelf heb ik onder andere zaad van één- en tweejarige wilde bloemen gezaaid die speciaal voor bijen en andere insecten gemixt zijn. Ook heb ik zonnebloemen geplant want daar wordt iedereen gelukkig van, toch? Je vindt fijne mengsels bij Bijenlint.
- Ik heb ook andere vaste (biologische) planten geplant en gezaaid die bijvriendelijk zijn, dit zijn kruiden zoals als rozemarijn en kruiptijm.
- In het najaar heb ik (gifvrije) bloembollen geplant, zodat in het voorjaar de eerste bijen weer voedsel hebben na de winterslaap. Ook fijn, deze komen jaarlijks weer opnieuw op.
- Maak ook een plekje voor water in je geveltuin. Zet een kleine schaal met daarin stenen/knikkers neer, zodat insecten kunnen drinken.
- Vergeet tenslotte niet nestelgelegenheid aan te bieden door een insectenhotel op te hangen bij jouw geveltuin. Zo heb ik een bijenkast en een vlinderhuis hangen. Bijen en andere diertjes maken hier dankbaar gebruik van.
- Laat in de winter wat uitgebloeide planten of stengels staan, hier overwinteren kleine beestjes in. Maak ook een (kleine) rommelhoek in de geveltuin door bijvoorbeeld afgevallen blad daar te verzamelen. Ook hierin kunnen diertjes overwinteren of eens schuilplek zoeken.
- Ontdek alles over bijen in het GRATIS e-book van de Bijenstichting: hun leefwijze, nut, hoe je kunt helpen en meer!
- Nog meer doen voor de bijen? Je kunt ook donateur van de Bijenstichting worden om de overlevingskansen van bijen te vergroten.
Pluktuin aanleggen in je geveltuin
Een van mijn dromen is om een pluktuin te hebben. Ik ben gek op bloemen en natuurlijk is het ook fantastisch voor de biodiversiteit in jouw omgeving. Gelukkig ontdekte ik Meisje Willem om mijn eigen pluk paradijs te creëeren. Met de handige tips kun je in slechts twee weken jouw eigen pluktuin aanleggen. Wat ik ideaal vind, is dat er uitgewerkte ontwerpen zijn voor een pluktuin in je tuin of in potten. Ik ben er inmiddels mee aan de slag gegaan en ik houd je op de hoogte! Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde plantjes binnen voor te zaaien, zoals Cosmea en Echinacea, en na ijsheiligen buiten te planten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kweekkasje voor je stekjes, Mevrouw Monstera geeft hier handige tips voor.
Steen eruit, aarde er in voor jouw geveltuin in Amsterdam
Zorg ook voor meer groen in de straat en vraag een geveltuin aan via de Gemeente van Amsterdam. Wat fijn is, is dat de Gemeente de tegels eruit haalt en de geveltuin aanlegt. Je kunt deze dan zelf vullen met planten en bloemen. Ook leuk: volg de cursus van de Bijenstichting om je tuin diervriendelijk te maken.
Natuurlijk wil je ook van je geveltuin genieten en als je de ruimte hebt, hoe kan dit dan beter dan in een hangmat. Zo kun je genieten van geurige bloemen en kruiden en alle insecten die naar jouw geveltuintje worden gelokt.
Heb jij een geveltuintje of heb je andere manieren gevonden om jouw buurt te vergroenen. Laat het mij vooral weten in de comments, dan kunnen we van elkaar leren.
Liefs, Robin
Rosalyn zegt
Heerlijk al die geveltuintjes! Fijn dat jij er op deze manier aandacht aan besteedt en ook tips geeft voor een geveltuin die goed is voor insecten. Ik heb zelf een heel klein stukje tuin. Toen ik hier kwam wonen, was die compleet betegeld. Inmiddels zijn de meeste tegels eruit en staan er wat struiken die goed in vorm gehouden kunnen worden, zoals een rododendron.
Robin en Naomi zegt
Wat super dat je ervoor hebt gekozen om de tegels eruit te halen en te kiezen voor meer groen 🥰
Maayke zegt
Wat leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik denk dat het zeker in grote steden erg belangrijk is om zoveel mogelijk groene stukken te creëren, dus ga zo door!
Robin en Naomi zegt
Ja klopt, en het kan zo simpel zijn om het te verwezenlijken. Hopelijk kan ik ook anderen inspireren voor een geveltuin🥰.
Tessa zegt
Geveltuintjes zijn echt zo leuk om te zien. Ik wil deze lente mijn balkon ook wat diervriendelijker gaan maken
Robin en Naomi zegt
Ja, ik vind het ook echt gezellig! Geeft toch een stukje sfeer mee. Goed dat je zelf ook aan de slag gaat 🥰
Amelie van Writings by Amelie zegt
Wat fijn dat je aan je eigen geveltuintje werkt! Volgens mij hebben nog meer steden dit nodig! Woon zelf op de 7de verdieping maar zou wel wat buitenplanten op mijn terras kunnen plaatsen!
Robin en Naomi zegt
Ik ben helemaal voor het idee dat dit meer gepromoot wordt! Ook op de 7e verdieping kun je vergroenen door planten in pot te plaatsen 🥰.
Heleen Schrijvershof zegt
Heel tof! Je kunt echt al heel veel op zo’n klein plekje. En heel mooi gedaan met hoge planten achter en voorin wat lagere. Heel mooi.
Robin en Naomi zegt
Dankje! Ik ben er zelf ook heel blij mee. Benieuwd hoe het er dit jaar weer bijstaat en welke planten zichzelf hebben uitgezaaid 🥰.