Wij zitten graag in de zon op een van de mooiste en leukste terrassen in Amsterdam. We zoeken plekjes in Amsterdam waar je lekker maar ook gezond kunt eten én waar je ook nog eens in de zon kunt zitten. Vandaag Thuis aan de Amstel, een culinair en artistiek café aan de Amstel waar jij je zeker thuis gaat voelen!
Inhoud
Een café waar iedereen welkom is
Op een (helaas) niet zo zonnige dag besloten wij om een kijkje te nemen in het prachtige monumentale pand van café Thuis aan de Amstel. Bij Thuis aan de Amstel kun je genieten van een lekker ontbijtje, een goede lunch of een avond maaltijd, binnen óf buiten op het mooie grote terras. Het pand is nog helemaal in de originele staat. Beneden en buiten vind je het café en op de eerste en tweede verdieping vind je verschillende ruimtes die verhuurd worden voor etentjes, borreltjes en vergaderingen. Bij Thuis aan de Amstel is iedereen welkom, jong en oud, iedereen mag de hele dag komen aanwaaien. Thuis aan de Amstel wilt een ‘café karakter’ uitstralen en dit komt naar onze mening goed over. Hier zit je niet voor een halfuurtje, maar blijf je gerust uren lang zitten!
Iedereen is welkom, je mag gewoon lekker aan komen lopen, reserveren doen we beperkt
Verbinding tussen stad en platteland
Zo’n vijf jaar geleden kwam Katelijne, eigenaresse van Thuis aan de Amstel, het prachtige pand tegen. In die tijd was het nog een achteraf buurtje. Het pand, een rijksmonument, werd toen anti-kraak verhuurd door de gemeente aan wat kleine bedrijfjes. Leuk om te weten is dat het gebouw ooit gemaakt is voor de directeursfamilie van de Amsterdamse gasfabriek. Het pand is altijd van de gemeente gebleven en er heeft bijna 50 jaar lang een kunstenaar in zijn eentje gewoond. Het mooie aan het pand, is dat alles zo goed bewaard is gebleven en dat je dus echt kunt zien hoe het er vroeger uitzag. Katelijne zag gelijk mogelijkheden in dit pand en besloot om als ondernemer aan de slag te gaan en om tussen de consument en de producent in te staan. Ze was op slag verliefd geworden op het pand, het is een plek waar al je zintuigen geprikkeld worden. Hier zijn wij het volkomen mee eens! Het pand heeft echt iets unieks, het is een soort smeltkroes, waar mensen samen komen, om geïnspireerd te worden door deze mooie omgeving. Over de naam heeft Katelijne niet lang nagedacht, je voelt je thuis hier: ‘Thuis aan de Amstel’
Je kan hier veel bruggen slaan, een verbinding tussen geschiedenis en nu, tussen stad en platteland.
Lokale Hollandse gerechten
Op de menukaart van Thuis aan de Amstel vind je voornamelijk Hollandse gerechten. De gerechten zijn soms wel geïnspireerd op andere keukens, maar de producten worden zoveel mogelijk lokaal en uit Nederland gehaald. In de zomer gebruiken ze bijvoorbeeld Hollands fruit, van de Hollandse bodem. Katelijne vertelt ons dat zij altijd bezig is met de schakel tussen consument en producent, de voedselketen. Ze wilt de consument bewust maken van wat ze eten: ‘wat proef je, wat eet je, waar komt het eten vandaan?’. Maar aan de andere kant weet ook de producent vaak niet waar zijn producten naar toe gaan. Bij Thuis aan de Amstel is het verhaal achter een product belangrijk. Ze proberen zoveel mogelijk om per product na te denken waar het vandaan wordt gehaald en wat het verhaal erachter is. De producenten komen regelmatig langs, allemaal lekker door de voordeur. Zo zie je terwijl je op het terras zit bijvoorbeeld de visboer langs komen met zijn kratjes vol verse vis. Wauw, wat is dit een mooie manier van werken!
We willen de producent kennen en weten wat zijn verhaal is!
Een veelzijdige wisselende kaart
Een groot pluspunt van café Thuis aan de Amstel is dat hun menukaart vaak wisselt. Er komen veel vaste klanten uit de omgeving en daarom is het leuk dat zij iedere keer weer variatie tegengekomen op de menukaart. Er zijn namelijk zoveel leuke producten, vertelt Katelijne, dat je heel veel kunt wisselen en dit maakt het verrassend! De producten zijn bijna altijd seizoensgebieden, zo zijn er in de lente typische lente-groenten en in de zomer vind je weer typische zomer-groenten en fruit op de kaart. Op de kaart vind je veel gezonde opties, zo hebben ze bijvoorbeeld een glutenvrije bananencake maar je vind er daarnaast ook gewoon een lekkere ongezonde brownie. Zo is er voor iedereen wat wils!
In de winter vind je geen tomaten of aardbeien op onze menukaart!
Een uitgebreide lunch
Omdat we niet konden kiezen (er staat zoveel lekkers op de kaart) namen we én een salade, én een soep én een broodje. Dit deelden we met elkaar. We kozen voor de salade van de dag, een salade met rode biet en parelgort en de soep van de dag, een soep van zoete aardappel en kokos. Bij de salade en soep werd brood geserveerd van bakkerij Iambe, een biologische bakkerij waar mensen werken met en verstandelijke beperking. Brood gemaakt met liefde voor het product en zorg voor de mens erachter. We like! Daarnaast kozen we nog voor een lekker broodje met gerookte kipfilet, met tomatenchutney en yoghurt. Het was allemaal heerlijk. Je proeft dat alles vers is, zelfgemaakt en van goede kwaliteit.
Hier voel je je thuis!
Bij Thuis aan de Amstel voel je je echt thuis. Wij hebben hier wel een paar uur gezeten omdat we het idee hadden dat we in onze eigen woonkamer aan het relaxen waren. Er zijn zelfs mensen die hier hun schoenen uit doen. Dit geeft aan hoe thuis mensen zich hier voelen. Het terras bij Thuis aan de Amstel is ruim, niet vol gepropt, waardoor niet iedereen boven op elkaar zit. Zo kan iedereen genieten van de sfeer, de stilte en de omgeving. Wij zijn razend enthousiast over het pand, het eten, de sfeer, de bediening en komen hier zeker nog eens terug!
Thuis aan de Amstel is 7 dagen per week geopend van ma-vrij vanaf 08:30 en op zaterdag en zondag vanaf 10:00. Check hier de website voor meer informatie.
Liefs,
Naomi
Geef een reactie