Pasta’s, pizza, lasagne’s, gelato en tiramisu. Van Italiaans eten kunnen wij geen genoeg krijgen. Het land, de mensen, de cultuur. Wij wanen ons maar al te graag in het Italiaanse leven. Gelukkig vind je ook zulke bruisende Italiaanse plekken in Nederland en wij nemen je mee. In dit lijstje delen we onze favoriete Italiaanse hotspots in Amsterdam.
Inhoud
De beste Italiaanse hotspots in Amsterdam
Pizzalab
Pizzalab introduceert traditionele Napolitaanse pizza’s met een eigenzinnige twist. Alle pizza’s worden dagelijks met de hand gemaakt en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten komen rechtstreeks van gepassioneerde ambachtslieden. Veel ingrediënten die de keuken gebruikt, bevatten een DoP-markering (Declaration of Performance). Dit betekent dat de producten voldoen aan de strenge Italiaanse en EU-normen. Het deeg heeft een prachtige structuur en dat proef je, wij mochten ons eigen deeg even voelen, zo leuk! Het balletje deeg wordt door de pizzaiolo (pizzabakker) vanuit het midden voorzichtig uitgeduwd tot een prachtig rondje met een opstaande rand.
We begonnen met een appetizer, de lekkerste burrata ever en en heerlijk rood Italiaans wijntje. Daarna koos ik voor de pizza genaamd ‘Let’s play in the garden‘, met courgette crème, Fior di latte, gele Vesuvius tomaten, gegrilde aubergine, geroosterde paprika en basilicum. Heerlijk fris, licht, puur en smaakvol. De pizza wordt heel kort (1,5 minuut) ultraheet gebakken. Het resultaat: Een heerlijke verse pizza, met de lekkerste korst die we in tijden hebben gegeten!
Je vindt Pizzalab op de George Gershwinlaan 534
Pizza Beppe
Pizza Beppe Quatro is het eerste restaurant in Nederland dat zich mag prijzen voor de acceptatie door de ‘Associazione Verace Pizza Napoletana’. Hier werken ze met verschillende gecertificeerde, lokaal verbouwde ingrediënten (aangegeven met D.O.P. = Denominazione di Origine Protetta) zoals de tomatensaus. Bij Pizza Beppe brengen ze dan ook een ode aan de originele receptuur en respecteren ze de traditie. De foccacia’s en de pizza’s die hier uit de bloedhete oven komen, worden op authentieke Napolitaanse wijze bereid. De bodem is hier crispy en dun en wordt maar een paar minuten gebakken, omdat de oven zo knetter heet is.
Wij begonnen met de Focaccia Popeye, een versgebakken foccacia met rozemarijn, basilicum, knoflook, zeezout, spinazie, cherry tomaatjes en een pittige chili olie. Erg smakelijk! Op het menu staan naast de Verace Pizza Napoletana (dé pizza’s op Napolitaanse bereidingswijze), ook andere originele pizza’s en de pizza bianca zonder tomatensaus. Wat top is dat je op je pizza ook nog extra toppings kunt toevoegen. Ook bakken ze bij Pizza Beppe een 100% plantaardige pizza: de ’vegan uno’. Ik heb mijn vegan pizza een beetje gepimpt met S. Marzano tomaten D.O.P en gegrilde paprika en rucola en daarnaast is de pizza goed belegd met champignons, spinazie, gekarameliseerde ui, knoflook & extra vergine olijfolie. Ook de de Pizza Tartufo met S. Marzano tomaten D.O.P, Fior di Latte di Agerola, truffelroom & rucola is een aanrader!
De pizza’s zijn knettervers met een knapperige bodem en verse ingrediënten. De huisgemaakte tiramisu met lange vingers, espresso, mascarpone, amaretto en cacao is een begrip bij Pizza Beppe. Laat dus vooral een plekje over voor il dessert!
Je vindt Pizza Beppe op verschillende locaties in Amsterdam en in Utrecht, check hiervoor de website!
Terre Lente
Terre Lente is een delicatessenzaak met Zuid-Italiaanse producten in het hartje van de Amsterdamse Jordaan. Hier kun je meer dan 300 authentieke en bijzondere streekproducten kopen. Luigi is opgegroeid in Acri in Calabrië en zijn liefde en passie voor deze Italiaanse streek proef je terug in de delicatessenzaak. Wat zo bijzonder is dat alle producten van kleinschalige producenten afkomstig zijn die Luigi ook zelf heeft bezocht. De producten zijn veelal biologisch en van zeer goede kwaliteit. Dit betekent dat de producten worden geproduceerd met aandacht en respect voor dier, milieu en natuur. Super! Als je vraagt wat het product is waar Luigi het meest trots op is dan kan hij eigenlijk geen keuze maken, maar de Focaccia die ze hier zelf bakken daar gaat zijn gezicht toch wel een beetje van glimmen van trots. Ik kan dit beamen, ik kon niet stoppen met eten van dit warme, luchtige brood. Wij hebben kennis gemaakt met diverse delicatessen zoals heerlijke olijven, verse (geiten)kaasjes, nog warme focaccia’s (verslaafd), diverse soorten extra virgine olijfolie, mijn favo de confituur van vijgen en druivensap en andere lekkernijen. Sla vooral de bijzondere selectie wijnen uit het zuiden van Italië van kleinschalige wijnmakers, die werken met biologisch geteelde druiven, niet over. Tip: probeer ook de Funky Tomato Pelato in Salsa van gepelde biologische San Marzano-tomaten. Zo lekker, je wilt niet anders meer! Funky Tomato is daarnaast een merk met een missie: een eerlijke en transparante productie waarbij ook de werkgevers eerlijk worden betaald. Luigi vertelt vol passie over de Zuid-Italiaanse producten die hij verkoopt, wil je iets weten over een product, schroom dan niet om het aan hem te vragen.
Je kunt hier van woensdag tot zondag tussen 10.00-18.00 ook terecht voor een kopje koffie, thee of een glaasje fris met een bord verse pasta of een goed belegde panini. Regelmatig worden er in de delicatessenzaak ook ook themadiners, workshops, events en proeverijen (wine tastings/food tastings) georganiseerd. Wil je eens aanschuiven bij een van de events, dan ben je van harte welkom in deze warme delicatessenzaak. Check dan vooral de website!
Je vindt Terre Lente op Westerstraat 55
Pinsa’s
Wanneer je op zoek bent naar een échte originele traditionele Italiaanse pizza dan is een bezoekje aan Pinsa’s echt de moeite waard. Deze pizzeria in de Spaarndammerstraat, is in 2009 opgericht en is wel drie keer uitgeroepen tot de beste pizzeria van Nederland en eindigden in 2013 op nr 11 van het wereldkampioenschap pizzabakken.
Wat er zo speciaal aan is deze pizza’s is? Er wordt gebruikt gemaakt van een mix van verschillende meelsoorten: soja, graan en rijstmeel, van biologische oorsprong. Het deeg rijst rustig, waardoor het makkelijker te verteren is en het lekker luchtig wordt. Geen opgeblazen gevoel na het eten van pizza, maar een dunne knapperige licht verteerbare pizza, lager in calorieën. Naast al deze voordelen was de pizza ook echt ontzettend lekker. De tomatensaus vonden wij anders dan bij andere pizzeria’s, te danken aan een geheim ingrediënt en de speciale pulp tomaten die ervoor gebruikt werden.
Wij namen de Veggie Pizza en de Pizza Parmigiano (aanraders!) en vinden dit één van de lekkerste pizza’s van Amsterdam. Daarnaast zit je bij Pinsa’s ook ontzettend gezellig. Over het interieur is ontzettend goed nagedacht en wij zijn compleet fan van de grote Monstera-plant middenin het centrum. Heb je nog ruimte voor een toetje? Neem dan zeker de klassieke tiramisu (zoals hij hoort te zijn!) of het frisse citroenijs (niet te zoet en niet te zuur, precies goed!)
Je vindt Pinsa’s op Spaarndammerstraat 772
Pizza Heart Bar
Vegans opgelet! Want bij de Pizza Heart Bar eet je de lekkerste vegan pizza’s. Hier heb je niet de keus uit één vegan pizza maar uit wel 4-5 soorten. Wij waren enorm verrast over de vegan Pizza met geitenkaas. Heel bizar hoe erg de geitenkaas naar ‘echte’ geitenkaas proefde. Naast vegan geitenkaas hebben ze ook speciale vegan mozzarella.
Pizza Heart Bar is dus een pizza-bar voor iedereen: of je nu vlees eet, vegan bent of pizza-haat. Iedereen is welkom en voor iedereen is er wat. De pizza’s worden gemaakt in een Italiaanse traditionele houtoven met enkel verse ingrediënten. De ingrediënten komen uit Italië en bij lokale leveranciers vandaan. Het deeg van de pizza is ‘ad alta digeribilità’, ofwel: licht verteerbaar waardoor je geen opgeblazen gevoel krijgt. Door het speciale gistproces, waarbij het deeg 72 uur rijst, krijgt het deeg de tijd om het ideale gistpunt bereiken. Dit zorgt ervoor dat de pizza’s luchtig zijn en minder zwaar op de maag. Naast dit deeg heb je ook de keuze uit volkoren-deeg of het speciale zwarte pizza-deeg (deze hebben wij geprobeerd en is ook zeker aan te raden met de pizza Parmigiano).
Wanneer je hierheen gaat neem dan zeker een vegan pizza (ook als je geen vegan bent), alleen al om de vegan kaas eens uit te proberen. Wij hebben hem nog nergens zo lekker geproefd!
Zit je na de pizza nog niet vol? Neem dan een lekker toetje waarbij ik de tiramisu kan aanraden. Ben je vegan? Geen punt, want ze hebben ook vegan tiramisu!
Je vindt Pizza Heart Bar op Schollenbrugstraat 8
Lou Lou Pizzabar
De authentieke steenoven staat prominent in het midden bij Lou Lou Pizzabar. Ervoor zijn de twee pizzaiolo’s bezig met het beleggen van de pizza’s voor ze de oven ingaan. Het restaurant is al vol als wij komen en alle tafeltjes langs de bakstenen muur zijn al bezet. Bij Lou Lou Pizzabar staat de oerpizza op het menu. Een pizzabodem van hoogwaardige verschillende meelsoorten om zo een authentieke pizza te serveren. Daarnaast hebben ze ook glutenvrij pizzabodems gemaakt van soja- en rijstmeel.
We beginnen met een bruschetta met pomodori en basilicum: lekker en smaakvol. De keuze voor pizza was lastig. Op het menu staan ongeveer 20 soorten verschillende pizza’s. Naomi genoot van de Primavera : een pizza met buffelmozzarela, stracchino, gegrilde asperges, lente erwtjes, pecorino sardo, dille en citroen. Op dit moment zijn ze volop bezig met de ontwikkeling van een goede vegan kaas voor op de pizza’s, maar is het wel mogelijk om andere pizza’s vegan te maken door bijvoorbeeld kaas weg te laten. Gelukkig was ook zonder de mozzarella de vegetariana heerlijk! De pizzabodems zijn erg lekker en luchtig en licht. We sluiten de avond af met homemade tiramisu en een bol zelfgemaakt citroenijs. Leuk feitje is dat zij een aantal prijzen hebben gewonnen voor hun pizza’s en dat snappen wij wel!
Je vindt Lou Lou Pizzabar op Weesperzijde 42 A
Lucia’s
Ok, misschien ligt Lucia’s niet ín Amsterdam, maar wij vinden dat dit restaurant, dat gelegen is in het stadshart van Amstelveen, absoluut niet in dit lijstje mag ontbreken. Restaurant Lucia’s bevindt zich in het onlangs geopende Cityden The Garden, een aparthotel met 89 luxueuze hotelappartementen. Het hotel is ontwikkeld volgens de Feng Shui richtlijnen met de slogan ‘Find Your Balance’. Een gebalanceerde omgeving draagt bij aan een gebalanceerd verblijft en daarom bevindt zich in ieder hotelkamer een yoga-mat (we like!). Op deze manier kunnen gasten hun dag beginnen en eindigen volledig in balans.
Beneden in het hotel bevindt zich het Mediterraanse restaurant Lucia’s. De sfeer is stijlvol, warm, hip en romantisch. Bij binnenkomst in het restaurant werden we vriendelijk verwelkomt en naar ons gereserveerde tafeltje gewezen, waar een ultiem schattig bordje stond met onze namen erop en het speciale menu. Een vegan 4-gangen menu, beginnende met anti-pasti, gevolgd door bloemkoolrisotto, als hoofdgerecht pompoen met spinazie, pistache, shi-take en balsamico en tot slot als toetje: aardbei roze peper sorbet. De anti-pasti bestond uit een plateau vol lekkers: vers Italiaans brood, een soepje, gegrilde groenten en olijven. Naomi kreeg ook nog Italiaanse Arancini, risottoballetjes en wow wat zijn deze lekker!
Bij elke gang kregen we een special bijpassende wijn, inclusief uitleg waarom die wijn zo goed past bij het gerecht. Zowel de wijn als het eten, als de bediening was fantastisch. Verfijnde smaken, verse ingrediënten en alles perfect op smaak. Een aanrader is de bloemkoolrisotto met amandel en buffalo parmezaan én de geroosterde pompoen met wilde spinazie, pistache en shi-take. De 15 jaar oude balsamico azijn maakte het gerecht helemaal compleet. Wij hebben echt heerlijk gegeten en genoten van de mooie avond bij Lucia’s en raden dit restaurant (én hotel) aan iedereen aan!
Je vindt Lucia’s op Van Heuven Goedhartlaan 17 in Amstelveen
Dit waren onze favoriete Italiaanse hotspots in Amsterdam! Welke is jouw favoriet?
En ben jij dol op Italiaanse gerechten? Probeer dan ook één van onze Italiaanse recepten eens, bijv. de Auberginerolletjes, de Bruschetta’s met tomaat of de Arancini risottoballetjes.
Liefs,
Robin en Naomi
Geef een reactie