Weet je dat het Utrecht barst van de toffe hotspots waar je ook kunt genieten van plantaardig lekkers? Wij zijn een weekendje weggeweest en zijn op zoek gegaan naar de leukste plekjes om te overnachten, ontbijten, lunchen en dineren. In dit lijstje onze top 6 favoriete hotspots in Utrecht die écht een bezoekje waard zijn.
BUNK Utrecht
Op zoek naar een fijn hotel in Utrecht? Bij BUNK Hotel is comfort beschikbaar voor elke portemonnaie door het unieke concept. BUNK Hotel is gevestigd in een heel bijzonder locatie in Utrecht. Namelijk in de Westerkerk uit 1891. Het is een monumentaal pand waarin niet alleen het hotel, maar ook een bar en duurzaam restaurant gevestigd zijn. Het is ruim opgezet met aan de muren gave kunst, maar toch blijft het gevoel dat je in een kerk bent door het prachtige orgel. BUNK ligt op een ideale locatie namelijk vlakbij Utrecht Centraal Station. Eigenlijk is BUNK een mix tussen een hotel en een hostel. Je ervaart er het comfort van een hotel en the social feeling van een hostel. Zo heeft BUNK hotelkamers met kleine compacte kamers met douche en toilet en een hostelruimte met hierin pods met een bed die je kunt afsluiten met een geluids- en lichtwerend gordijn. Wat leuk is dat er echt wordt uitgenodigd om van de openbare ruimtes gebruik te maken. Beneden heb je een grote sociale ruimte, waar je ook het restaurant zich bevindt en op de andere verdiepingen heb je genoeg cosy plekjes om je terug te trekken of te werken. Wij hebben heerlijk geslapen in onze hotelkamer, het is klein, knus, maar van alle gemakken voorzien. Het heeft een fijne douche en de bedden zijn comfortabel. Bij BUNK vinden ze maatschappelijke betrokkenheid belangrijk en op de kamers hangt een mooie katoenen tas om kleding te doneren, zo tof! Een andere leuke tip is dat er ook regelmatig toffe exposities en optredens plaatsvinden. Houd hiervoor de agenda in de gaten!
Je vindt BUNK Hotel Utrecht op Catharijnekade 9
BUNK Restaurant
Rollend naar huis na een avondje op restaurant? Schuif dan aan bij het restaurant in BUNK. In de monumentale kerk kun je in de sfeervolle ruimte genieten van ontbijt, lunch, diner en borrel. Op het menu vind je een selectie van gerechten geïnspireerd door de Internationale keuken, maar dan wel met een twist. Bijna alle producten komen uit de streek en zijn duurzaam en biologisch geteelt en ze doen er alles aan om voedselverspilling te voorkomen. “Duurzaam, maar niet duur” is het motto. Je kunt hier al een hoofdgerecht eten voor 10 euro en je hebt de keuze om elk authentiek gerecht vegetarisch en als het mogelijk is veganistisch te bestellen. Ik ben dat niet eerder tegen gekomen en vind het erg verfrissend! We begonnen ons diner, met op de achtergrond muziek van een live DJ, met sushi met een twist. Het is niet de opgerolde sushi die je kent, maar een deconstructed sushi-gerecht met sushirijst, komkommer, wasabi, zeewier en voor mij avocado tartaar. Een goed en smakelijk begin van het diner! Het hoofdgerecht bestond uit een veganistische versie van Rendang: een Indonesisch stoofgerecht met gestoofde spitskool, rijst, zoet zure groenten en Oosterse specerijen. Omdat we zo aan lekker aan het tafelen waren en de tijd vergaten, was er helaas geen tijd meer voor een dessert. Reden genoeg om nog een keer terug te gaan toch?
Je vindt BUNK restaurant op Catharijnekade 9 in Utrecht
Le Jardin
Een tropische verrassing in Utrecht is Le Jardin, of zoals ze zelf zeggen een oase in de oude binnenstad. Hier eet je letterlijk in een ’tuin’. Naast het restaurant is het namelijk ook een bloemist. Koken met groeten en kruiden, het liefst uit het seizoen, is wat ze hier doen. Ambacht, verantwoord en biologisch is het uitgangspunt. Inspireren laten ze zich door het product en in de combinatie met liefde en passie zorgt dit voor smakelijke, prachtige gerechten.
De inrichting is betoverend met de diep donkerblauwe muren, de robuuste deuren en de prachtige binnentuin waar je een kijkje hebt in diverse kassen, uitzicht op de gezellige openhaard en in de keuken. Op de menukaart staan twee- en driegangen menu’s waarvan alle gerechten vegetarisch geserveerd kunnen worden.
Als starter kregen wij een heerlijk versgebakken brood met truffelmayonaise en een goede olijfolie en vervolgens begonnen we met het voorgerecht van een knolselderij-appelsalade met basilicum mayonaise, blue skin radijs, verse radijs, een krokant van kaas en Parmezaanse kaas daarbij zit nog wakame (zeewier) shiso blad. Mijn moeder vond het heerlijk. Het vegan voorgerecht had spruitjes in de hoofdrol met daarbij een crème van ras el hanout, crumble van ras el hanout, zwarte bonen crème. Ik moet eerlijk zeggen, ik ben niet gek op spruiten, maar zo wil ik ze elke dag wel eten. Onwijs lekker! We konden niet wachten op het hoofdgerecht. Mijn moeder had een hoofdgerecht met boterzachte vis: heilbot met bloemkool, witte bonen crème, boerenkool en poëzie dressing. Het plantaardige hoofdgerecht was wittekool blad en -salade, portobello, boerenkool, enoki, zwarte risotto met een dressing van rendang specerijen. Oh de hemel. De zwarte risotto met rendang kruiden, de paddenstoelen, alles bij elkaar was onwijs smakelijk. Als dessert sloten we af met een kopje koffie en thee en zelfgemaakte truffels en fruitbonbons. Niks anders dan lof voor het restaurant: aardige, deskundige bediening, een prachtige entourage en waanzinnig smakelijke gerechten. Een aanrader in Utrecht!
PS. Neem zeker een kijkje in de bloemenzaak! In deze groene oase kun je droogbloemen en binnen- en buitenplanten en vele cactussoorten kopen. Love it!
Je vindt Le Jardin op Mariaplaats 42
GYS
Op zoek naar een restaurant waar je kunt genieten van comfort food? Dan ben je bij GYS aan het goede adres. Hier kun je genieten van je favo guilty pleasures maar dan bereid met 100% organic ingrediënten waarvan bijna alle gerechten glutenvrij, plantaardig of vegetarisch zijn. Niet alleen kun je zonder schuldgevoel je overgeven aan je cravings, maar de gerechten zijn ook nog eens een lust voor het oog. Wat een plaatjes! Wij schoven aan in het knusse restaurant op de Voorstraat. Na een hartelijk ontvangst hebben we onwijs genoten van al het lekkers wat GYS te bieden heeft.
Ontbijten? Probeer dan zeker de Scrambled Eggs van tofu met oesterzwam bacon, avocado en cherry tomaatjes op toast. Zelfs de die-hard vleeseter zal worden verrast door de knapperige ‘bacon’. Döner jouw guilty pleasure? De döner gemaakt van tempeh doet niet onder aan de real deal. Rol de wrap met tempeh kebab, paprika, kool, tomaat en komkommer op en maak af met een flinke dot muhammara en geniet van je plantaardige kebab! Op de dinerkaart staat onder andere de Buddha Bowl die een must-try is. Een goed vullende bowl met boerenkool, avocado, geroosterde kikkererwten, rode kool, zwarte bieten en een goede dressing van tahini. Een aanrader en misschien wel favoriet: de Rendang gemaakt van Jackfruit. Deze kleurrijke maaltijd uit Indonesie is helemaal plantaardig, maar doet niet onder aan zijn grote broer met vlees. Het is een heerlijk gekruide maaltijd waarbij je net vlees eet door de structuur van de Jackfruit met rode rijst, bonen, en zoete aardappel chips! Natuurlijk moesten we ook de toetjes uit proberen en we genoten van een duo van bliss balls, een huisgemaakte cocosmacroon en een glutenvrije Crème brûlée met limoen sorbetijs, koffiesiroop en haverkruimels. HEMELS! Wat hebben wij genoten bij GYS. Aardig personeel, smaakpapillen prikkelende gerechten en dat allemaal plantaardig! Wij kunnen niet wachten tot GYS naar Amsterdam komt. Dus bij deze!
Je vindt GYS op Voorstraat 77 en Amsterdamsestraatweg 113
WAKU WAKU
Bij Waku Waku geloven ze in de plantaardige keuken. Daarom zijn ze hier steeds op zoek naar nieuwe, innovatieve manieren om de grenzen op te zoeken. Ze willen je inspireren om op een andere manier naar voeding te kijken. Op het menu staan gezonde, plantaardige gerechten en ook de vlees-lover komt hier niks te kort. Een food-walhalla voor elke vegan en niet-vegan! Onze complimenten voor de inrichting van het restaurant. Het oogt chique, knus en toegankelijk tegelijk. Wij starten onze lunch met een aardappel truffelsoep met een broodje en twee grote glazen met versgeperste sappen. We besluiten om de Sharing platter te kiezen om zoveel mogelijk te kunnen proeven. Dit is een borrelplank met meergranen brood, aioli, tapenade, tempeh chips, antipasti, seitan ‘chorizo’ en bitterballen met mosterd. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar de plantaardige gamba’s: Wamba’s Al Ajillo met knoflookolie en Spaanse pepers. De bitterballen en de Wamba’s waren favoriet, omdat deze net ‘echt’ leken! Ga jij ze ook proberen? Bij Waku Waku kun je terecht voor lunch en diner.
Je vindt Waku Waku op Vredenburg 28
KARIBU CAFé
Weet je dat Karibu ‘welkom’ betekent in het Swahili? En welkom voel je je zeker in dit op Afrika geïnspireerde cafe. Bij Karibu Café kun je lekker neerploffen in een van de zitzakken of aan een knus tafeltje in het met planten ingerichte cafe. Het is een prachtige lichte ruimte met voldoende cosy zitplekken. Op de kaart staat heerlijk, huisgemaakt soul food. We konden bijna geen keuze maken van de kaart waar zaligmakende ontbijt- en lunchopties op staan. Uiteindelijk kozen we voor de Homemade dumplings met shiitake, wortel, tofu en een heerlijke dressing met gember. Joe! Mogen wij het recept? Absoluut onze favo en stiekem twee keer besteld! Ik vind scrambled tofu zo’n briljante vervanger voor ei. Daarom konden we de Vegan brekkie burrito met chili tofu, tomaten salsa, zwarte bonen, chipotle vegan mayo en avocado in een wrap absoluut niet weerstaan! Tenslotte kozen we als echte zoetekauwen voor de Pumpkin pancakes. Een stapel huisgemaakte dikke, fluffy pompoen pannenkoeken met gepocheerde peer en kokosnootslagroom. De perfecte afsluiter van onze lunch! Op zoek naar een plekje waar je ook kunt werken? Dan is Karibu Cafe ook een ideale hang out.
Je vindt Karibu Cafe op Oudenoord 330
Dit waren onze favoriete hotspots in Utrecht. Wat is jouw favoriete plekje? Laat het achter in de comments. Hier vind je al onze hotspots in Utrecht.
Liefs, Robin
Geef een reactie