Dat er in Amsterdam veel vegan is, is inmiddels wel bekend. Robin en Naomi zochten al eerder naar de beste vegan hotspots van Amsterdam. Als kersverse Rotterdammer was het aan mij de taak om de fijnste plekjes voor vegan diner in Rotterdam te vinden. Ik vroeg rond en zocht wat op internet. Uiteindelijk heb ik een lijst gemaakt met 5x de leukste plekjes voor vegan diner in Rotterdam. Stuk voor stuk aanraders en dit is waarom.
Leaf Vegetarian
Mijn moeder is Indo, maar eigenlijk eten we nooit Indonesisch. Ik ben deze keuken pas gaan waarderen toen ik op Bali woonde. Leaf Vegetarian heeft een grote menukaart met Aziatische gerechten. Alles is vegetarisch en het overgrote deel is ook veganistisch. Heaven! Alle Asian classics hebben ze hier, van een Vietnamees broodje tot een flensje met eend en van kipsaté tot tonijn of garnalen. Ik was met een niet-vegan vriendinnetje en zij weet zeker dat dit een van haar nieuwe favoriete restaurantjes wordt. Ik ook, trouwens.
De prijs-kwaliteit is top, de sfeer is goed en de locatie is ook super. Kan je niet kiezen? Ga dan voor een verrassingsmenu. Wij durfden dit niet omdat we per se de kipsaté wilden, maar die zat er blijkbaar ook bij, net als de rijstrolletjes (favoriet van het personeel).
Nog wat leuke weetjes over dit restaurant: ze gebruiken ook geen knoflook en ui. En het speciale van dit plekje: je kunt een maaltijd doneren aan iemand die het niet breed heeft. Je kiest een maaltijd of een bedrag uit en hangt dat op het bord. Wat een leuke manier van iemand blij maken! Het hoeft natuurlijk niet, maar ik vind het geweldig dat ze de optie hebben.
Oostmolenwerf 19, 3011TL Rotterdam
Woensdag tot maandag geopend van 17.00 tot 22.00 (dus dinsdag gesloten).
Jack Bean
Fastfood hoeft niet per se ongezond te zijn of van dierlijke producten gemaakt te zijn. Dat bewijst Jack Bean. Dit hippe zaakje zit pal tegenover het centraal station en is nog maar een paar maandjes open. Ik was er al een keertje langs geweest voor een kopje koffie, maar had er nog nooit gegeten.
Alles op het menu is vegan en ze gebruiken alleen verse ingrediënten. Overmatige vlees- en zuivelconsumptie hebben een hele grote impact op het milieu en Jack Bean wil laten zien dat alles nog steeds vet lekker kan zijn zonder dierlijke producten.
Ik nam wederom een niet-vegan vriendinnetje mee die echt versteld stond van hoe lekker plantaardig eten kon zijn. Zij nam het pompoensoepje, die al best zwaar was maar heel veel smaak had. Ik had de witte bonen hummus. De zadencrunch maakte het echt af. Na heel (heel, heel) lang twijfelen koos zij voor de pasta met langzaam geroosterde tomaat en ik de vegan burger. Grappig feitje: in mijn burger zat pulp van de verse sappen. Dat maakte de burger lekkerder en zorgde voor een betere structuur en het is natuurlijk super duurzaam! We zaten allebei echt heel erg vol, maar waren wel helemaal satisfied. Naast ons werden de noodle bowl en tahini-falafel bowl gegeten, die zagen er ook mega lekker uit. Een toetje kon er helaas niet meer bij, maar als jij nog wel ruimte hebt kun je kiezen uit verschillende ijsjes en bars.
En goed nieuws: Jack Bean is sinds kort ook open in het weekend! Top voor een kopje koffie, lekkere lunch of een diner (to go). Je kunt ook online bestellen en betalen en het daar dan afhalen, zodat je lekker iedereen jaloers kunt maken in de trein.
Weena 702, 3014DA Rotterdam
Maandag t/m zondag geopend van 11.00 tot 20.00
Bertmans
Zoek je een restaurant waar je zowel als vegan en niet-vegan kan eten? Dan is Bertmans per-fect. Hun menu is uitgebreid maar net niet té (#keuzestress). Er zijn heerlijke vegan gerechtjes, maar je hebt bijvoorbeeld ook mosselen, een salade met eend of pijlstaartinktvis.
Het was wederom onwijs moeilijk om te kiezen. We deelden frietjes met spicy vegan mayo en geroosterde bloemkool. Klinkt heel simpel en bijna saai maar de sausjes maken het heerlijk. Als hoofdgerechten kozen we voor de Japanse Bowl & de Falafel Bowl. Die tweede was een beetje groot, maar de Japanse Bowl was precies goed voor mij. Ook hier maakten de sausjes het weer helemaal af en zaten er gekke maar lekkere ingrediënten in, zoals roze radijs of velletjes zeewier. En een half uur na de hoofdgerechten besloten we de strijd aan te gaan met een vegan panna cotta. Dat was onze favoriet. Hij had een licht bittere smaak door het rozenwater en de kardemom maar werd perfect zoet door de granaatappel en pistache. Hij zag er klein uit maar daar vergisten we ons in! We deelden er eentje en dat was precies goed.
Bertmans heeft twee vestigingen, eentje vlakbij het station en eentje in het Oude Noorden. Die in het centrum is sinds april dit jaar open en de andere bestaat al een paar jaar. Wij gingen eten bij Bertmans Centrum en dat was een ruime zaak. Toch was het erg sfeervol door de strakke inrichting, vele planten en gezellige kaarsjes. Iedereen voelt zich hier thuis en het personeel is super lief. We will be back soon!
Noord: Zaagmolenkade 15, 3035KA Rotterdam
Doordeweeks open van 8.30 tot 22.00 en in het weekend van 9.45 tot 17.30.
Centrum: Karel Doormanstraat 292, 3012GP Rotterdam
Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 23.00 open, vrijdag en zaterdag 8.00 tot 24.00 en zondag van 9.00 tot 22.00.
Obst & Gemüse
Zodra je binnenstapt voel je de warmte en de liefde. Je voelt je thuis. Dat is ook precies het idee achter Obst & Gemüse, een huiskamerrestaurant in het Oude Noorden. Eigenaar John is gek op de natuur, verse ingrediënten en koken met aandacht. En dat proef je.
De gerechten zien er op het eerste gezicht simpel uit. Gekookte bietjes, worteltjes, cole slaw. Niets is minder waar! De cole slaw heeft een verrassende smaak die ik niet thuis heb kunnen brengen; een soort mayonaise maar dan zoet. Maar toch fris. In elk geval heel erg lekker! De champignonnetjes zijn gebakken in rode wijn met nog een Japans sausje en havermelk. De maïskoekjes zijn perfect knapperig en de schorseneren komen perfect tot hun recht in de tomatensaus. Wat er verder allemaal is? Dat moet je zelf maar gaan proeven! Alles is vegetarisch en het overgrote deel is ook nog eens veganistisch.
Het systeem is als volgt: je schept op en betaalt €2,95 per 100 gram. Zo simpel is het. De drankjes mag je zelf uit de koelkast pakken. Ze hebben heerlijke rabarbersap en fancy cola van Fritz Kola. Ja, wij voelden ons helemaal op ons gemakje hier en hebben genoten van het pure eten. Bedankt, John!
Kerkhoflaan 145, 3034 TC Rotterdam
Woensdag tot zaterdag geopend van 12.30 tot 10.30.
The Harvest
Je kent het wel: zo’n zaakje waar je regelmatig langs fietst, maar waar je nog nooit naar binnen bent geweest. Je bent nieuwsgierig, maar het komt er gewoon elke keer niet van. The Harvest zit voor mij op de weg naar het station; het is 3 minuutjes lopen vanaf Rotterdam Centraal. En vanavond heb ik eindelijk een bezoekje gebracht.
Het zaakje is knus, maar gezellig. We worden hartelijk begroet door de serveerster en de eigenaar. De naam doet eer aan: alle verse producten komen uit een straal van 50 kilometer, het liefst zo dicht bij mogelijk. Het eten is daarom heerlijk vers en je proeft de liefde.
Ik was wederom met een niet-vegan vriendinnetje, maar we aten wel vegan – ook al kun je ook kiezen uit biologische kip en nog wat meer vleesgerechtjes. Het is de bedoeling dat je een bowl samenstelt uit een basis (quinoa, krieltjes of speltpasta), 2 groentegerechtjes (bijvoorbeeld gekarameliseerde pastinaak of pompoenstoof) en een vullend element (zoals vegetarische balletjes of seitan saté). Wij deden het even anders. We begonnen met 3 losse gerechtjes (2x seitan saté en een rode kool salade) en deelden een bowl. Dat was voor ons zeker genoeg! Zoals ik al zei proef je echt de liefde en de groenten zijn heerlijk op smaak gebracht met kruiden en sausjes.
Kortom: zeker geschikt voor vegans en niet-vegans alike. De prijzen zijn ook fijn. Zo was onze bowl €11,- en de voorgerechtjes samen iets van een tientje. Zeker een leuke plek voor als je in Rotterdam bent en alles lopend wilt doen.
Proveniersstraat 36a, 3033 CK Rotterdam
Maandag t/m zaterdag van 17.00 tot 21.00 (dus op zondag gesloten)
Dit waren 5x de leukste voor vegan diner in Rotterdam! Welke is jouw favoriet?
Liefs,
Ninarosa
Hi! Mijn naam is Ninarosa (dat is één naam, ja) en ik heb intense liefde voor de zon, mooie reizen, lekker (vegan) eten, hotspots ontdekken, wijn, vrienden en natuurlijk mijn kat Valentino. En laat ik nu net het geluk hebben dat ik over al die onderwerpen mag schrijven voor Eat Live Travel! Momenteel woon ik in Zaandam studeer ik de master in Media & Business in Rotterdam. Maar eigenlijk ben ik zo vaak als het kan in het buitenland! 😉
Geef een reactie