Je hormonen zijn de baas in je lichaam. Hoewel ze onzichtbaar zijn hebben ze zo’n grote invloed op alles in ons lichaam. Maar als je hormonen uit balans zijn dan kan dit zoveel klachten veroorzaken. Ook klachten waar je in eerste instantie niet aan denkt. Zijn je hormonen in balans dan voel je je goed: je bent energiek, blij, opgewekt. Je voelt je niet alleen gezond & vitaal, je voelt je ook zelfverzekerd, straalt, ziet er goed uit, je slaapt goed, je brein en hersenen werken goed , emoties zijn stabiel. Kortom, je bent gelukkig en tevreden. Welk eten kan bijdragen aan een goede hormoonbalans? In dit artikel delen wij 8x voeding goed voor hormonen!
Inhoud
1. Broccoli-kiemen
Broccoli behoren tot de familie van de kruisbloemigen. Ze worden zo genoemd omdat hun bloemen met vier blaadjes in een kruisvorm staan. Deze groenten bevatten het stofje DIM, dat helpt om een overschot aan oestrogenen af te voeren. Vooral broccolikiemen bevatten dit stofje. Een plukje van 10 gram broccolikiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300-500 gram broccoli!
Je kunt heel makkelijk zelf je broccoli kiemen kweken. Met een zakje kiemzaden kun je zelf aan de slag. Je kunt ze in een weckpot laten kweken of in een kiemschaaltje. Binnen 4 dagen heb je een portie gezonde kiemen! De beschermende werking van broccolikiemen houdt 72 uur stand. Eest ze dus om de twee tot drie dagen voor een optimaal resultaat!
2. Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn rijk aan zink en bevorderen daardoor de aanmaak van progesteron in het lichaam tijdens de folliculaire fase. Zink heeft je lichaam dus nodig om in deze fase voldoende progesteron aan te maken. Bovendien kan zink de bloedtoevoer naar de baarmoeder doen toenemen en daarmee menstruatiekrampen verlichten.
Pompoenpitten bevatten daarnaast het ontstekingsremmende omega 3 en veel magnsium. Magnesium heeft ontzettend veel functies in het lichaam. Het zorgt o.a. voor spierontspanning. Als je tekort hebt aan magnesium kan dat leiden tot migraine, PMS-klachten en menstruatiekrampen.
Tip: Kies het liefst biologische pompoenpitten en maak zelf je granola met o.a. pompoenpitten erin!
3. Lijnzaad
Lijnzaad is echt mijn meest favoriete zaadje! Ze werken als adaptogeen en kunnen daarmee juist helpen bij een oestrogeentekort als bij een teveel aan oestrogenen. Ze werken dus stabiliserend op de hormoonbalans! Verder zijn ze rijk aan lignanen, een stofje dat onder de fyto-oestrogenen valt. Zowel te weinig als teveel aanmaak van oestrogeen wordt gestabiliseerd door de lignanen lijnzaad. Ze bevatten daarnaast veel omega-3 en alfalinoleenzuur (ALA), dat ontstekingsremmend werkt.
Het beste is om lijnzaad heel te kopen, niet gemalen. Gemalen lijnzaad oxideert namelijk heel snel. In het zakje in de winkel is het waarschijnlijk al helemaal bedorven. Kies dus altijd voor heel lijnzaad, alleen zorg er wel voor dat je deze zelf fijnmaalt. Heel lijnzaad is namelijk moeilijk te verteren en dat de werkzame stoffen daardoor niet goed vrijkomen. Je kunt lijnzaad het beste fijnmalen met een elektrisch koffiemolentje. Maal de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt of maal voor ongeveer 4 dagen vooruit. Bewaar de gemalen lijnzaad in een afgesloten potje in de koelkast om oxidatie te voorkomen.
4. Tahin
Tahin, is echt één van mijn favoriete producten en gebruik ik zeer regelmatig! Het is een sesampasta gemaakt van sesamzaad en wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en het Midden-Oosten. Ben jij net als ik gek op de recepten van Ottolenghi dan zul je tahin vaak tegenkomen. Sesamzaad heeft een hormoonbalancerdende werking en heeft een positieve invloed op de geslachtshormonen van vrouwen doordat het de stofwisseling van vetzuren verbetert. Ook bevat tahin veel calcium en lignanen, die de overtollige oestrogenen blokkeren.
5. Zeewier
Zeewier is rijk aan jodium. Jodium is een sporenelement dat veel mensen tekortkomen. De bodem in Nederland bevat te weinig jodium. Jodium zit vooral in vette vis, zeewier en planten die groeien in de zee, zoals kelp en zeekraal. Een jodium tekort kan verband houden met de werking van een te trage schildklier. Schildklierhormonen zijn onmisbaar voor een energiek en gezond lijf. Ze zijn nodig voor praktisch iedere cel in het lichaam en zijn belangrijk bij de regulatie van energieproductie.
Tip: maak of bestel een Poké bowl met zeewier en nori vlokken of een van mijn lievelings furikake! Je krijgt dan gelijk een goede portie jodium binnen.
6. Boekweit
Boekweit is glutenvrij en daardoor ook hormoonproof. Gluten (een bepaald eiwit dat in tarwe, rogge, spelt etc. zit) kunnen namelijk een verstorend effect hebben op je hormoonbalans en op je darmen hebben. Het kan namelijk de doorlaatbaarheid van je darmslijmvliezen aantasten. Hierdoor ontstaan er kleine gaatjes in je darmslijmvlies. Dit noemende ze een lekkende darm en dit kan veel problemen geven aangezien er dan stofjes via je darmwand in je bloed terecht die hier niet thuis horen. Boekweit is verder ook eiwit en vezelrijk, waardoor het een relatief lang gevoel van verzadiging geeft. En tot slot bevat boekweit tryptofaan, de grondstof van het feel good hormoon serotonine. Hoe meer tryptofaan je lichaam krijgt, des te meer serotonine, dus.. des te gelukkiger je bent!
7. Zonnebloempitten
Zonnebloempitten bevatten veel vitamine E (wat helpt bij het produceren van progesteronproductie) en selenium. Selenium ondersteunt de werking van de lever en helpt je hormonen in balans te houden. Het voorkomt dat de werking van de lever door een teveel aan hormonen wordt verhinderd (verstopt raakt) en ondersteunt een goede hormoonafscheiding. Deze pitten bevatten veel omega 6. Omega 6 kan pijnverlichting geven. De aanwezige gammalinoleenzuur (afgekort tot GLA ) is een omega 6 bron en werkt ontstekingsremmend. Het kan premenstrueel syndroom (PMS) klachten wellicht verhelpen.
8. Gedroogde abrikozen
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen. De bekendste soort foto-oestrogenen zijn de isoflavonen. Deze plantaardige stoffen zijn te vergelijken met hormonen aangezien ze vrijwel dezelfde werking hebben. Je kunt bijvoorbeeld heerlijke energy balls maken met gedroogde abrikozen, gecombineerd met wat noten, pitten & zaden!
In 8 weken hormonaal in balans
Heb jij hormonale klachten en wil je deze aanpakken? Dan raden wij je het online programma ‘In 8 weken hormonaal in balans‘ van Vivian Reijs aan.
Vivian is echt een expert op het gebied van hormonen. Ze heeft een online programma ontwikkeld voor vrouwen met heftige hormonale klachten zoals PCOS, PMS, migraine, moodswings, depressieve gevoelens, vermoeidheid, stress-klachten, niet kunnen afvallen.
Het programma van Vivian helpt je om het stap voor stap te doen. Week voor week. Vivian weet zo gigantisch veel en is zo enthousiast, dat maakt dat je gewoon zin hebt om de volgende module te bekijken en weer aan de slag te gaan met de volgende stap. Door het online programma krijg je veel kennis over je lichaam, maar daarnaast geeft Vivian ook heel veel praktische tips: video’s, recepten & adviezen. Het is naar onze mening helemaal compleet en we raden dit iedereen aan met hormonale klachten.
Onze favoriete boekentips over hormonen
Geniet van deze voeding goed voor hormonen!
Liefs,
Naomi
Deze artikelen vind je vast ook leuk
- Hormonale acne? 8 tips om er vanaf te komen!
- PMS klachten verminderen? 10 tips!
- 5 redenen om over te stappen op natuurlijke verzorgingsproducten
- De vier seizoenen van jouw maandelijkse cyclus
- Menstruatiepijn verlichten? 7 tips
nicole orriens zegt
Ik wist dat groentes gezond waren maar niet dat ze zo’n effect konden hebben op hormonen! Dat is werkelijk goed om te weten, want hormonen kunnen soms best lastig zijn.
Robin en Naomi zegt
Geweldig he? Voeding heeft zoveel invloed op hormonen!
Heleen Schrijvershof zegt
Eigenlijk allemaal lekkere dingen, dus dat is geen probleem 🙂
Robin en Naomi zegt
Super, en ook heel makkelijk dagelijks te gebruiken 🙂.
Tessa zegt
Mensen onderschatten vaak wat voeding op je hormomen kan doen. Goed dat je hier over schirjvt
Robin en Naomi zegt
Zeker, het kan echt een verschil maken.