Eat Live Travel

Eat well, live happily and travel often

  • Home
  • Recepten
    • Kerst & Oud en Nieuw
    • Ontbijt
    • Soep
    • Salades
    • Lunch
    • Diner
      • Vega
      • Vegan
      • Vis
    • Bijgerechten
    • Sauzen, dips & dressings
    • Bij de borrel
    • Smoothie & Drinks
    • Gezond tussendoortje
    • Guilty Pleasures
    • Toetjes
    • Vegan en notenvrij bakken
    • INSPIRATIE: 5x
    • Paasrecepten
  • Food&More
    • Facts
    • Photodiary
    • Reviews
      • Boeken
      • Producten
  • Life
    • Beauty
    • Body
    • Duurzaamheid
    • Home
    • HOND
    • Hormonen
    • Mind
    • Yoga
  • Hotspots
    • Vakantiehuisje in Nederland
    • Alkmaar
    • Almere
    • Alphen a/d Rijn
    • Amsterdam
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
      • Burgers
      • Vega(n)
      • Terassen
      • Italiaans
      • Poké Bowl
      • Rooftops
      • Shared Dining
    • Arnhem
    • Den Haag
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
    • Deventer
    • Eindhoven
    • Enschede
    • Haarlem
      • Ontbijt & Lunch
      • Dineren
    • Hoofddorp
    • Leiden
    • Utrecht
      • Burgers
    • Rotterdam
    • Scheveningen
    • Waddeneilanden
    • Zaandam
    • Zwolle
  • Travel
    • Reistips
    • Argentinië
    • Australië
    • Brazilië
    • Costa Rica
    • Denemarken
    • Duitsland
    • de Filipijnen
    • Engeland
      • Londen
    • Frankrijk
    • Indonesië
      • Bali
      • Java
    • Ierland
    • Italië
    • Mexico
    • Nederland
    • Peru
    • Polen
    • Portugal
    • Spanje
      • Canarische eilanden
      • Ibiza
        • Ibiza-Stad
        • San Antonio
    • Tsjechië
  • Over
    • Wie zijn wij?
    • Kortingscodes
  • Contact
    • Samenwerken
Je bent hier: Home / Food&More / Spelt gezonder dan tarwe?

Spelt gezonder dan tarwe?

29 oktober 2017 by Robin en Naomi Reageer

SpeltSpeltbrood, speltcrackers of speltpasta: spelt is hip en hot en wordt als gezonder beschouwd dan tarwe. Ook jij hebt waarschijnlijk vaak in het supermarktschap gestaan en getwijfeld: kies ik voor een ‘vertrouwd’ volkoren tarwebrood of kies het toch voor het ‘gehypte’ en duurdere speltbrood? Wat is nu waarheid? Is spelt gezonder dan tarwe en zo ja, wat maakt het gezonder? Hoe het werkelijk zit kan maar één iemand ons echt vertellen, ‘spelt’ zelf. Naomi hield een interview met dit oeroude graan! 

Wat fijn dat je tijd voor ons vrij wilde maken! We hebben al veel over je gehoord, maar we weten lang nog niet alles, kun je misschien kort iets over jezelf vertellen?

Maar al te graag! Het is geweldig om eindelijk eens iets over mezelf te vertellen in plaats van de hele wereld over mij te horen praten en alle meningen aan te horen. Mijn naam is spelt, ook wel ‘ Triticum spelta’ genoemd, ik leef al duizenden jaren en ik behoor tot het tarweras. Dit had je waarschijnlijk niet verwacht hè? Ik ben eigenlijk familie van de tarwe, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Dat wisten wij inderdaad niet, je leert ons nu al wat nieuws! Je bent dus familie van de tarwe, maar waarin onderscheidt je jezelf dan van tarwe?

Eigenlijk zijn er niet heel veel verschillen tussen ons als je let op de voedingsstoffen. We lijken erg op elkaar, veel meer dan dat mensen vaak denken. We bevatten alleen iets meer eiwitten en vetten dan tarwe waardoor het langer voor een verzadigd gevoel zorgt. Daarnaast hebben wij andere teeleigenschappen dan tarwe en een dikkere beschermlaag waardoor er minder kunstmest en pesticiden nodig zijn dan bij tarwe. Vandaar dat wij ook duurzamer zijn en daardoor ook vaak duurder.

Aha! Dus dat is de reden dat jullie vaak duurder zijn dan tarwe! We horen ook vaak dat je lichter verteerbaar bent dan tarwe. Klopt dit?

Eigenlijk is dit een fabel en is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Tarwe en ik komen uit dezelfde familie en we bevatten allebei gluten en ongeveer evenveel vezels. Mensen die geen gluten kunnen verteren kunnen mij dus ook niet eten, want ook ik bevat deze eiwitten.

Er zijn dus veel aannames die niet helemaal kloppen, interessant! Wat vind jij er eigenlijk van dat jullie nu in bijna elke supermarkt te vinden zijn?

Aan de ene kant vind ik dat fantastisch. Op deze manier kunnen steeds meer mensen van ons genieten en staan we toch wat meer in de schijnwerpers. Aan de andere kant worden consumenten vaak misleid. De definitie van speltbrood is bijvoorbeeld niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Dit zorgt ervoor dat er veel bijgemengd wordt en het brood dus niet 100% spelt is. Als je een tarwebrood koopt waar ‘volkoren’ op staat dan kun je er vanuit gaan dat dit ook volledig volkoren is. Bij ons is dit dus helaas nog niet het geval. Let dus altijd goed op het etiket!

Wat een handige tip! Is er nog iets anders dat jij onze lezers wilt meegeven?

Ja, ik zou graag willen meegeven dat jullie altijd onze volkoren variant moeten gebruiken. Het verschil tussen speltbloem en speltvolkoren is dat uit de bloem alle vezels zijn verwijderd. Alle vitamines en mineralen zitten wel in de volkoren variant maar niet in de normale spelt. Kies dus altijd voor een volkoren speltbrood in plaats van een gewoon speltbrood!

Waar kies jij voor? Spelt of tarwe?

Liefs,

Naomi

Comments

comments

Categorie: Facts, Food&More Tags: facts, food facts, spelt, tarwe

« Boekweitbrood met lijnzaad en sesam
Healthy Hotspot: H/EART.H »

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IK BEN OP ZOEK NAAR…

OVER ROBIN EN NAOMI

Wij zijn Naomi en Robin, twee vriendinnen, met een passie voor gezonde voeding, bewust leven en reizen. Wij geloven dat je gezonde voeding nodig hebt om je fit en vitaal te voelen. Voel je je fit & vitaal dan leef je pas écht en kun je de dingen doen die jou gelukkig maken. Wij willen je inspireren en laten zien dat gezond eten niet ingewikkeld hoeft te zijn! Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar hotspots en bestemmingen over de hele wereld. Wij nemen je mee in onze zoektocht naar gezondheid & geluk!

Volg ons

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
Shop Food for Skin
Nieuw 300x250
PRIVACYVERKLARING
SAMENWERKEN
CONTACT

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress