Als diehard foodie ben je fan van verse ingrediënten en ook diverse authentieke eetculturen trekken je aandacht. Als je weet hoe je deze ingrediënten moet gebruiken in de keuken, komen de smaken en aroma’s het best tot hun recht, en dat is met koffie niet anders! Ontdek hoe je koffie kiest als een echte barista en geniet met volle teugen van je kopje goud.
Inhoud
Verschil moet er zijn
Sommigen houden het graag simpel en zijn tevreden met een apparaat met Senseo pads. Zij die het iets professioneler willen aanpakken, zetten hun koffie zelf en het liefst nog met versgemalen bonen. Verschil moet er zijn, nietwaar? Fervente koffiedrinkers kiezen meestal koffie uit een iets hoger segment. Maar welke koffie bedoelen we daarmee? Dat er wel degelijk een kwaliteitsverschil is bij koffie staat buiten kijf. Maar koop je koffie best in bonen of ga je beter voor gemalen koffie?
Koffiesoort
De koffiesoort is heel belangrijk voor de smaak van je kopje power. De twee belangrijkste soorten zijn Arabica en Robusta. Zij hebben elk hun eigen specificaties. Zo is Arabica iets duurder omdat deze soort koffieboon gewoonweg minder makkelijker te oogsten is. De Robusta wordt dus vaak in goedkopere melanges gebruikt. Hou je van een wat verfijndere toets dan ga je best voor de Arabica. illy koffie is een voorbeeld van 100 procent Arabica koffie. Robusta koffie is, zoals zijn naam al laat blijken, dan weer iets robuuster van smaak.
Burn baby burn
Een te hoge of te lange branding verpest je koffie, daar is tegenwoordig geen twijfel meer over mogelijk. Vroeger werd dat al wel eens gedaan, maar nu gebeurt deze manier van verbranding minder omdat de nadelen groot zijn. Gelukkig maar, want op deze manier verliest de koffie zijn diepgang van aroma’s en heeft dat bakje troost waar je ‘s ochtends zo naar uitkijkt al gauw een bittere nasmaak. Letterlijk dan, want hoe harder de koffie gebrand is, hoe bitterder je koffie wordt.
Versheid en verpakking
Een belangrijke factor bij koffie is de versheid. Koffie smaakt het best als de bonen versgebrand én versgemalen zijn. Voor dé ultieme koffie-ervaring ‘s ochtends schaf je je best een koffiemaler aan. Verder is ook de kwaliteit van de verpakking belangrijk. Bonen, en al zeker gemalen koffie, verliezen snel een groot deel van hun aroma en smaak door aanraking met lucht en licht.
Spread the joy
Ben je heel wat wijzer en klaar om een echte barista te worden? Dan hebben wij nog een goede tip voor jou. Wist je dat koffie mensen samenbrengt? Dit is niet enkel op het werk zo, waar koffiepauzes zorgen voor meer verbondenheid en een hechtere sfeer, maar ook in koffiehuizen waar mensen komen om te praten met vrienden, collega’s of zelfs iemand die ze niet kennen. Zo hebben de Denen een speciale term voor een koffiepauze met wat collega’s: ‘fika’. Uit studies bleek dat dit positief is voor je mentale gezondheid en productiviteit, maar ook je connectie met collega’s een stevige boost geeft. Haal dus je beste barista skills boven en nodig je hele team uit voor een heerlijke koffiepauze, of ‘fika’.
Dit artikel is in samenwerking met koffiemarkt.be. We schrijven echter alleen over deze website, omdat we er zelf achter staan.
Photo by Fahmi Fakhrudin on Unsplash
Geef een reactie