Wanneer het om voedingstoffen gaat, doen er altijd veel (spook) verhalen de ronde. Zo krijgen E-nummers er flink van langs, want ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Je leest het in magazines, kranten, ziet het op televisie of hoort het van mensen die tegenstander zijn van deze ‘hulpstoffen’. Maar wat is daarvan waar? Moet je geheel E-nummervrij eten? Is het ‘troep’ dat in onze producten wordt gestopt? Onze favoriete online diëtist Jonathan Klaassen legt het uit!
Inhoud
E-nummers
E-nummers zijn hulpstoffen (additieven) die aan producten worden toegevoegd en goedgekeurd zijn door de Europese Unie. Deze stoffen worden toegevoegd aan producten voor uiteenlopende redenen. Het kan gaan om een bepaalde geur te krijgen, de houdbaarheid van een product te verlengen of kleur, smaak of structuur aan een voedingsmiddel te geven. De E-nummers zorgen er voor dat brood langer vers blijft en langer meegaat, kan producten een mooiere kleur geven en maken producten minder snel ranzig. Daarnaast fungeren E-nummers op tal van andere gebieden. Als smaakversterker, als verdikkingsmiddel, als rijsmiddel en bijvoorbeeld om frisdrank te maken zonder calorieën (lees: aspartaam) (1-3).
Vitamines zijn ook E-nummers
Vaak wordt gedacht dat E-nummers kunstmatig zijn. Echter zijn er ook verschillende vitamines die als E-nummer fungeren. Vitamines zijn toch echt natuurlijke stoffen! Vitamines worden dan als kleurstof gebruikt of bijvoorbeeld als antioxidant. Belangrijke vitamines die door de industrie worden gebruikt zijn provitamine A (bèta caroteen), Vitamine B2, B3, C en vitamine E. Eerder schreven wij hier een artikel over. Lees hier hoe het zit met vitamines en e-nummers.
Zijn ze schadelijk?
De schadelijkheid van een stof heeft altijd te maken met de dosis. De hoeveelheid van een stof bepaalt of iets schadelijk kan zijn. Water kan in grote hoeveelheiden bijvoorbeeld schadelijk zijn. Als het om E-nummers gaat kan gezegd worden dat binnen gebruik van de ADI de stof veilig is. Ze zijn in Europees verband onderzocht waarbij op basis van meerdere onderzoeken is vastgesteld dat de stof veilig is. De ADI (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is de hoeveelheid die je gedurende je leven lang kan innemen zonder dat daarbij je gezondheid negatief wordt beïnvloedt. Vervolgens wordt er ook voorgeschreven in welke productgroepen E-nummers mogen worden gebruikt en in welke hoeveelheid. Allemaal met als doel om de ADI van een stof niet te overschrijden. Natuurlijk kan het zijn dat een persoon toch niet tegen een E-nummer kan. Het gaat hier dan echter om een relatie tussen een stof en een individu en niet over een algemeen negatief effect van een stof (1-3).
Kan ons voedsel zonder e-nummers?
Binnen ons huidige voedingssysteem is het lastig en bovendien niet nodig om E-nummers te vermijden. Daarbij hebben ze juist bepaalde functies in producten en geven ze juist een bepaalde toevoeging. Producten gaan langer mee, er wordt een bepaalde smaak verkregen of een bepaalde kleur. E-nummers zorgen er dus voor dat bepaalde eigenschappen bewaard blijven en dat het product verbeterd. Daarnaast hangt gezondheid ook niet per se af van of iets bewerkt of niet bewerkt is. Hoewel dat soms gedacht wordt, is dat toch echt niet waar. Melk komt ook niet rechtstreeks ons glas in. Brood ook niet en zelfs een stuk fruit wordt op wat voor manier dan ook bewerkt. Deze stoffen zijn goedgekeurde stoffen die binnen de ADI veilig zijn.
Liever toch geen E-nummers?
Heb je ondanks bovenstaande informatie toch een naar gevoel bij E-nummers? En wil je ze liever zo veel mogelijk vermijden? Kook dan met verse producten en verse ingrediënten. Zeg nee tegen kant-en-klaarmaaltijden, voorverpakte producten en bewerkte voedingsmiddelen. En koop, logischerwijs geen producten waar achterop een E-nummer staat. Maar let op! Sommige fabrikanten schrijven de volledige naam van het E-nummer op, om zo het gebruik ervan te verbergen. Twijfel je over een stof, controleer de naam dan op de website van het Voedingscentrum. Sla hier overigens niet in door, want daar ga je denk ik niet gelukkig van worden.
Samenvattend
- E-nummers zijn hulpstoffen die producten verbeteren.
- Bepaalde vitamines fungeren ook als E-nummer (B2, B3, C en vitamine E).
- E-nummers zijn door gevestigde wetenschappers onderzocht en veilig bevonden.
- Er zijn maar heel weinig mensen die écht niet tegen bepaalde E-nummers kunnen.
- Het huidige voedingssysteem functioneert niet zonder E-nummers.
- Het woord ‘kunstmatig’ maakt onnodig bang
- Liever geen E-nummers? Zeg dan nee tegen kant-en-klaar maaltijden, voorverpakte producten en bewerkte producten.
Al eerder schreef ik blogs over Zo kom je aan voldoende eiwitten, Uit eten en afvallen? Dat kan met deze 8 tips! , Vegetarisch eten, waar let je op? 4 tips! en GA VOORBEREID OP STAP: 4 PRAKTISCHE TIPS! , Op vakantie? 5 praktische tips, 4 tips voor positief denken 5 tips voor een goede stoelgang , 6 praktische tips voor meer fruit en een recept voor Naanbrood met pittige avocado met ei.
JONATHAN KLAASSEN – NUTRITIONIST
Jonathan Klaassen is een ervaren diëtist en voedingscoach. Daarnaast ziet hij schrijven als één van de betere manieren om de werkelijkheid om hem heen gestalte te geven. De drang om te schrijven combineert hij met zijn passie voor voeding. Op zijn website jonathanklaassen.nl vind je zijn kijk op voeding op een eigenzinnige en lichtzinnige manier, maar met oog voor kwaliteit en verdieping. Daarnaast deelt hij ook zijn bijzonder lekkere recepten en kun je je inschrijven voor zijn online coaching waarbij Jonathan jouw persoonlijke online diëtist en voedingscoach is die op elk moment van de dag voor jou klaar staat en je in de gaten houdt om je zo goed mogelijk te begeleiden.
Bronnenlijst
1. De Jong, F.M. Ons voedsel.’ s-Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P.45
2.Van den Berg, Y, Botermans, M. De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers. Van Lindonk & de Bres Special. 2013. P26-P27
3.Eerlijk over eten. Voedingscentrum. E-nummers. Beschikaarbaar via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx
Photo by Anna Sullivan on Unsplash
Geef een reactie