Abs are made in the kitchen. Dat wordt in ieder geval gezegd. Maar met welke plantaardige voedingsmiddelen vul je dan je keukenkastje? In dit blog deel ik vier voedingsmiddelen die niet mogen ontbreken in je keukenkastje en de basis vormen voor een voedzaam (en duurzaam) voedingspatroon.
Havermout
Havermout heeft tegenwoordig niet meer het wollengeitensokken imago, maar is ongekend hip geworden. En dat is niet zo gek ook! Havermout is ontzettend veelzijdig in zijn gebruik en biedt ook vele gezondheidsvoordelen. Havermout bevat een grote hoeveelheid aan verschillende vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en koper. Maar het grootste pluspunt van havermout zijn misschien wel de vezels. De vezels in havermout zijn zogenaamde beta-glucanen. Deze vezels verlagen het cholesterolgehalte en zorgen dat je suikerspiegel stabiel blijft omdat het zorgt voor een verminderde afgifte van insuline! Een goede reden om eens wat vaker havermout op het menu te zetten (en in je keukenkastje).
Peulvruchten
Sinds de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum hebben peulvruchten een grotere plek gekregen in de Schijf van Vijf. Peulvruchten zijn namelijk een goede vervanger voor vlees en het eten van minder vlees wordt ook door het Voedingscentrum geadviseerd. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld kikkererwten, bruine bonen en linzen. Ook pinda’s zijn officieel peulvruchten, maar worden gerekend tot de noten omdat ze qua gezondheidseffecten beter bij deze groep passen. Dagelijks peulvruchten eten is goed voor onze gezondheid, omdat ze het cholesterol verlagen. Verder zijn peulvruchten rijk aan eiwitten, B-vitamines en een aantal mineralen zoals ijzer en calcium! Ook bevatten ze veel vezels.
Plantaardige melk
Plantaardige melk is eigenlijk onmisbaar als je plantaardig eet. Als je plantaardig eet kan het soms wat lastiger zijn om voldoende calcium binnen te krijgen. In de meeste plantaardige dranken is calcium (en vitamine B12 en D) toegevoegd, waardoor het een makkelijke manier is om je calcium (en vitamine B12 en D) inname te verhogen. Let hierbij wel op: de meeste biologische plantaardige melk bevatten geen calcium, vitamine B12 en D. Kies daarom liever voor de niet-biologische variant als je er zeker van wilt zijn dat je deze voedingsstoffen binnenkrijgt.
Noten
Als het Voedingscentrum het zelfs zegt dat we per dag 25 gram noten zouden moeten eten dan zal het wel goed zijn toch? Noten verlagen namelijk het cholesterolgehalte. Hierdoor blijven je bloedvaten net wat gezonder! Ook bevatten noten eiwitten, ijzer en onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten. Besluit je om wat vaker noten te eten? Kies dan het liefst voor ongezouten en ongebrande noten. Deze noten zijn niet bewerkt en bevatten nog de meeste voedingsstoffen. Hetzelfde geldt voor notenspreads zoals pindakaas en notenpasta’s. Kies hier voor de soorten die 100% uit noten bestaan. Op het etiket kun je lezen of er geen zout en suiker aan toegevoegd is.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een aantal basisvoedingsmiddelen voor in je keukenkastje. Uiteraard zijn er nog veel meer plantaardige voedingsmiddelen die perfect zijn om in je keukenkastje te hebben!
Welke plantaardige voedingsmiddelen heb jij standaard in je keukenkastje staan?
Liefs, Anneloes
Meer van mij lezen? Al eerder schreef ik een blog over 4x de leukste vegan hotspots in Florence.

Geef een reactie