Overgebleven brood kun je aan de eendjes geven, je kunt er bread pudding van maken of… jenever brouwen! Twee vrienden Nico (scheikundige) en Chris (bakker) experimenteerden met het omzetten van oud brood in alcohol en zo werd Bakers Best geboren. Maar hoe ging dit proces precies en hoe maken zij duurzaamheid toegankelijk? In gesprek met de twee ambitieuze ondernemers.
Inhoud
Wat is Bakers Best?
Het hoofdingrediënt van Bakers Best is oud brood wat anders weggegooid zou worden. Alles mag, van kaiserbroodjes tot croissantjes en van witbrood tot meergranenkadetjes. Door middel van een vrij gecompliceerd (voor de gemiddelde mens dan; voor Nico is gesneden koek) chemisch proces worden de suikers en het gist in het brood omgezet tot alcohol. Gemiddeld red je met een fles van deze eco-friendly jenever zo’n 9 sneetjes brood. Super sustainable dus!
Je herkent Bakers Best heel makkelijk aan het luxe maar toch stoere design. De fles is gemaakt van gerecycled glas en is op een natuurlijke, niet-schadelijke manier bruin gekleurd. Het label is een bedrukt flinterdun stukje hout. Heel excentriek en chique, zonder die toegankelijkheid te verliezen.
De (her)opkomst van jenever
Jenever is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een ‘hip drankje’ of als ingrediënt voor een lekkere cocktail, maar niets is minder waar. Jenever heeft de afgelopen jaren een zachte comeback gemaakt en naar verwachting zal deze trend toenemen. De reputatie van jenever is nu vrij stoffig, maar daar brengt Bakers Best verandering in…
Zo drink je Bakers Best het (bakers) best
De smaak van deze jenever is sterk maar toch zoet, kenmerkend maar toch toegankelijk. Het is een heerlijk drankje om zo uit een shotglaasje te drinken, maar Nico en Chris geven ook andere suggesties om het te drinken. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk met een stukje (pure) chocola vanwege de sterke, zoete en licht bittere smaak van de chocola. Of drink het bij een stukje (vegan) kaas als aperatiefje op een warme zomerdag. Liever als drankje? Bakers Best gaat heel goed samen met witbier of weizenbier. Of maak een Dutch ‘n Stormy, een moderne variatie op de klassieke Dark ’n Stormy (zie het receptje hieronder). Een alcoholvrije optie creëer je door de jenever te vervangen door gemberbier.
Dutch ‘n Stormy Recept
1. Vul een glas met ijs
2. Voeg 50ml Bakers Best en 15ml limoensap toe
3. Top het glas af met lekkere gingerbeer
4. Wil je de cocktail wat donkerder maken? Voeg dan een paar druppels angostura bitter toe
Duurzaamheid op een ongedwongen manier
Wij steken onze liefde voor sustainability niet onder stoelen of banken, maar Bakers Best toont hun passie voor duurzaamheid op een originele manier. Naast het productieproces is ook hun verpakking volledig sustainable, maar zij presenteren dit op een laagdrempelige en vriendelijke manier. Duurzaamheid kan nogal eens gedwongen voelen door schreeuwerige logo’s. Dit is bij Bakers Best helemaal niet zo. Zo maken zij duurzaamheid leuk en spreken ze een brede doelgroep aan.
Een overzichtje van populaire horecalocaties waar Bakers Best wordt verkocht:
Amsterdam: Juniper ‘n Kin, Thùskomme, Rosalias menagerie, Bluespoon, Vesper
Leeuwarden: Grand café Post-plaza
Utrecht: Liquor Bar
Brussel: Bar Life is Beautiful
Londen: The Savoy Beaufort Bar, The Spirited Official Bar, Camden High, Nina Balacenková
Proeven proeven proeven!
Wil je wel eens een slokje nemen van ’s werelds eerste eco-friendly jenever? Dat kan zeker! Inmiddels wordt Bakers Best in zo’n 150 horecagelegenheden verkocht, vooral in Amsterdam, Leeuwarden, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Tevens leveren ze ook aan groothandels en op die manier komt Bakers Best ook terecht in Brussel en Londen. Check hierboven het lijstje.
Hi! Mijn naam is Ninarosa (dat is één naam, ja) en ik heb intense liefde voor de zon, mooie reizen, lekker (vegan) eten, hotspots ontdekken, wijn, vrienden en natuurlijk mijn kat Valentino. En laat ik nu net het geluk hebben dat ik over al die onderwerpen mag schrijven voor Eat Live Travel! Momenteel woon in Scheveningen (Den Haag) en ben ik afgestudeerd aan de HvA en de Erasmus Universiteit op het gebied van media. Maar eigenlijk ben ik zo vaak als het kan in het buitenland! 😉
Geef een reactie