Aubergine is een veelzijdige groente die behoort tot de familie van de nachtschadeplanten. Naast een heerlijke smaak heeft de groente ook nog eens veel voordelen voor je gezondheid. Dit zijn zeven redenen om vaker aubergine te eten. Kies als je de optie hebt altijd voor een biologische aubergine of zaai zelf je eigen aubergines uit biologisch zaad.
Inhoud
1. Goed voor je gewicht
Aubergine levert veel voedingstoffen en slechts weinig calorieën. Dat is een uitkomst voor je gewicht en ideaal als je een gezond gewicht en een goede gezondheid nastreeft. Op deze manier krijg je namelijk niet meer energie binnen dan je lichaam nodig heeft, maar wel veel vezels, vitamines en mineralen.
Zo krijg je met 100 gram aubergine ruim 3 gram vezels binnen. Daarnaast bevat de groente behoorlijk wat vitamine C, K, B6, folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur), mangaan en kalium. Ook kleine hoeveelheden magnesium, koper en vitamine B3 vind je deze groente. Genoeg reden om deze lekkere falafelsalade met aubergine op tafel te zetten.
2. Beschermt de gezondheid van je cellen
Naast vitamine C bevat aubergine nog andere krachtige antioxidanten: anthocyaninen. Deze stoffen geven de groente zijn dieppaarse kleur en helpen eveneens onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen te beschermen.
Daarnaast is aubergine rijk aan solasodine rhamnosyl glycosiden (SRG’s). Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen kunnen helpen om cellen op te ruimen die zich anders gedragen dan de bedoeling is. Met dit heerlijke recept van gevulde aubergine draag je dus bij aan de gezondheid van je lichaamscellen.
Ook moeite met het in dunne plakken snijden van aubergines? Wij zijn fan van deze mandoline.
3. Goed voor je brein
Eén van de anthocyaninen in aubergine is bijzonder goed voor onze hersenen. Dat is de stof nasunine. Deze kan de hersencelmembranen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Nasunine helpt ook bij het transporteren van voedingsstoffen naar de cellen en het verwijderen van afvalstoffen. Daarnaast kan de stof de afbraak van vetten in de hersenen helpen voorkomen. Op deze manier beschermt nasunine onze hersencellen eveneens tegen beschadiging. Profiteer van dit gezondmakende effect met deze lekkere auberginesalade.
4. Mogelijk gunstig voor het hart
De vezels, kalium, vitamine B6 en vitamine C in aubergine zijn allemaal goed voor je hart. Toch zijn het vooral de antioxidanten in aubergine die de gezondheid van je hart zouden kunnen ondersteunen.
Zo zijn er aanwijzingen dat deze stoffen het slechte LDL-cholesterol kunnen helpen verminderen, net als bepaalde bloedvetten. Dat blijkt uit onderzoek bij dieren. Hoewel nog moet blijken of de groente hetzelfde effect heeft bij mensen, is het sowieso een goed idee om vaker dit lekkere auberginegerecht met quinoa en granaatappel op het menu te zetten.
5. Goed voor je suikerspiegel
Aubergine kan bijdragen aan een gezonde suikerspiegel doordat deze groente behoorlijk wat vezels bevat. De vezels zorgen ervoor dat suiker minder snel wordt opgenomen in je lichaam, waardoor pieken en dalen in je suikerspiegel worden voorkomen.
Ook de polyfenolen in aubergine dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarmee draagt de groente eveneens bij aan je humeur en energiepeil. Doordat je minder snel te maken hebt met suiker crashes, helpt dat namelijk moeheid en irritatie te voorkomen. Van dit fantastisch Italiaanse auberginegerecht word je trouwens bij voorbaat al blij.
6. Aubergine kan helpen om af te vallen
Aubergine is een goede groente om te eten als je gewicht wilt verliezen. Naast dat de groente caloriearm en voedingsrijk is, geven de vezels in aubergine je lange tijd een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder snel weer honger, wat helpt om snaaien en snacken te voorkomen. Na deze voedzame frittata met aubergine heb je sowieso niet snel trek.
7. Ondersteunt de botgezondheid
Aubergine levert een behoorlijke hoeveelheid van het sporenelement mangaan. Samen met calcium en vitamine D is dit essentieel voor gezonde botten. Terwijl jij van een maaltijd met gegrilde aubergines geniet, krijg je dus een gezonde stof voor je botten binnen. Wil je echt dunne plakjes maken van jouw aubergine, dan kun je een mandoline gebruiken.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren. Op zoek naar nog meer recepten? In The Aubergine Cookbook vind je 60 recepten, variërend van aubergine beignets met honing en geitenkaas, tot Siciliaanse aubergine pizza, Perzische gevulde aubergine en zelfs aubergine chocoladetaart.
Liefs,
Annemiek
Hallo! Mijn naam is Annemiek en ik heb een passie voor gezond eten. Ik voel me veel energieker sinds ik vrijwel geen suiker neem en juist veel groenten, fruit en gezonde granen. Ik ben alweer een aantal jaar pescotariër (ja, ik eet wel vis omdat het zo gezond is) en daar voel ik me goed bij. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te eten en ik ben ontzettend blij met mijn moestuin vol zelf geteelde groenten en fruit. Ik wil graag andere inspireren om gezond te eten en ik ben dan ook verheugd dat ik dat mag doen als foodblogger voor Nutribites.
Bronnen
Jorge, P.A., Neyra, L.C., Osaki, R.M., de Almeida, E. & Bragagnolo, N. (1998). Effect of eggplant on plasma lipid levels, lipidic peroxidation and reversion of endothelial dysfunction in experimental hypercholesterolemia. Arq Bras Cardiol. 1998 Feb;70(2):87-91.
Cham, B.E. & Chase, T.R. (2012). Solasodine rhamnosyl glycosides cause apoptosis in cancer cells. Do they also prime the immune system resulting in long-term protection against cancer? Planta Med. Mar;78(4):349-53.
Robin en Naomi zegt
Dankjewel! Hopelijk heb je wat aan het artikel. Warme groet Robin
nicole orriens zegt
Dankjewel voor de inspiratie! Ik eet eigenlijk maar zelden aubergines maar dit brengt me op ideeën : )
Robin en Naomi zegt
Wie weet zet je ze nu vaker op het menu! 😀
Tessa zegt
Nooit geweten dat het eten van aubergine zoveel voordelen voor de gezondheid heeft. Ik vind het alitjd een lekkere groente
Robin en Naomi zegt
Super! Lekker blijven eten dus.